Újoncok a sorozatgyártásban – 2. rész: egy új kor hajnalán?

Cikksorozatunk első részében a sorozatgyártásban néhány éves tapasztalattal rendelkező csatornákkal foglalkoztunk, ezúttal pedig azok kerülnek sorra, akik a közeljövőben fogják bemutatni első saját gyártású szériájukat. Érdekes módon közülök többre nem is használhatjuk a csatorna jelzőt, hiszen például online dvd kölcsönző, vagy éppen webes kereskedelemmel foglalkozó cégek is úgy határoztak, hogy belevágnak a sorozatbizniszbe. A siker természetesen nem garantált, így egyelőre még csak kérdés formájában merem megfogalmazani.... elképzelhető, hogy egy új kor hajnalán vagyunk?

Netflix

"Az HBO-t tekintjük vetélytársunknak" - nyilatkozta egy évvel ezelőtt Reed Hastings, az online DVD-kölcsönző, illetve online streameket kínáló Netflix elnöke. A magabiztos kijelentést ráadásul úgy követte el, hogy az első saját gyártású sorozatuk csak 2013-ban fog debütálni... mit ne mondjak, van vér a pucájában. A Netflix tehát nem csinál titkot abból, hogy a sorozatpiac egyik komoly tényezője szeretne lenni, mindezt pedig tettekkel is bizonyítják, egy év leforgása alatt négy sorozatot kértek be. 

Netflix-canada_1.jpg

Első alkotásuk a David Fincher és Kevin Spacey fémjelezte House of Cards lesz, melynek megrendelése egyből két évadra, 2x13 részre szólt, mintegy 100 millió dollárt befektetve a produkcióba. Egy angol sorozat feldolgozásáról van szó, a brit széria történet Margaret Thatcher miniszterelnökségének utolsó évei alatt játszódott és egy nagy ambíciókkal rendelkező brit politikus életére koncentrált A történetet Fincher amerikai közegbe fogja helyezni és a produceri feladatok mellett az első rész rendezését is elvállalta (Joel Schumacher is ott van a direktorok között). A főbb szerepekben Spacey mellett Robin Wright, Kate Mara és Constance Zimmer lesz látható. A bemutatóra február 1-jén kerül sor, ekkor a teljes első évadot elérhetővé teszi előfizetői számára a Netflix. 

Tavaly novemberben a sitcom rajongók a szívükhöz kaptak... örömükben, ekkor jelentették be ugyanis, hogy a Netflix újraéleszti a 2003 és 2006 között három évadot megélt kultsorozatot, az Arrested Development-et. A sorozat korábbi stábjából szinte mindenki visszatért, a bemutató jövő tavasszal esedékes. Következő sorozatuk Jenji Kohan-től, a Weeds alkotójától érkezik, az Orange is the New Black etében sem vesződtek a pilottal, a 13 részes első évad már biztosnak mondható. A dramedy Piper Kerman emlékirataiból készült, a rendkívül őszinte és meglepően humoros könyvben a börtönben töltött éveiről számol be. Következő alkotásuk egy horror elemekkel tarkított thriller: a Hemlock Grove-ban egy kisvárosi gyilkosság áll a középpontban, a nyomozás során pedig egyre biztosabbá válik, hogy nem emberi lény végzett a középiskolás lánnyal. Az első epizód rendezését Eli Roth (Hostel, Cabin Fever) vállalta el, aki emellett produceri státusszal is rendelkezik. Ezúttal is jó nevű színészeket sikerült megnyerni a főbb szerepekre, Famke Janssen, Bill Skarsgard, Dougray Scott és Lily Taylor erősíti a stábot.

update: ma éjjel (november 9.) érkezett a hír, miszerint a Netflix a feléleszti a két évadot megélt, The Killing című sorozatot. A költségek várhatóan megoszlanának az AMC és a Netflix között, a megegyezésre várhatóan hamarosan sor kerül. Mind a készítő Veena Sud, mind a főszereplő nyomozó páros, Mireille Enos és Joel Kinnaman visszatérnek. 

Hulu

A streaming szolgáltató ugyan már bemutatta első saját gyártású sorozatát, de annak 'frissessége' miatt mégis ebbe a csoportba kapott besorolást. Az idén februárban debütáló Battlefield műfaját tekintve politikai dráma, melyben egy szenátusi választásra készülő kampánystáb munkáját követhettük figyelemmel. A többnyire ismeretlen színészekkel forgatott produkció rendkívül alacsony költségvetéssel bírt, úgy tűnik a Hulu ebben a tekintetben nem kívánja a Netflix útját követni. Az is elképzelhető, hogy a jövőben inkább a koprodukcióban készült sorozatok felé veszik az irányt, ezt mutatja, hogy a BBC America-val közösen finanszírozzák a The Thick of It című brit pilitikai szatíra negyedik évadját.

hululogo.jpg

Amazon

Az Amazon talán a legfurcsább szereplője a listánknak, hiszen egy elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cégről van szó, de a jelek szerint ők is látnak lehetőséget a saját gyártású sorozatokban. A hét elején történt meg az első pilotberendelésük, a Browsers egy komédia (egykamerás) lesz, melyben négy gyakornok munkáját követhejtük figyelemmel egy Huffington Post-hoz hasonló website-nál.  

Crackle

A Sony tulajdonában lévő, webes tartalmakat (filmeket, sorozatokat) kínáló cég már idén is próbálkozott saját gyártású produkcióval (példul a The Unknown című horror-antológiával), de az igazi nagy dobás jövőre érkezhet. A Milo Ventimiglia főszereplésével készült Chosen januárban érkezik, a hat részes sorozatban egy ügyvéd áll a középpontban, aki reggel egy pisztolyt rejtő dobozt talál házának bejárata előtt, benne egy idegen ember fényképe, akit három napon belül meg kell ölnie.

History Channel

Az elsősorban ismeretterjesztő és dokumentumfilmekre szakosodott History Channel akkor kezdett el komolyan gondolkodni szkriptelt sorozatokon, amikor idén nyáron bemutatták a Hatfields & McCoys című westernt. A Kevin Costner és Bill Paxton főszereplésével készült minisorzat hatalmas sikernek bizonyult, a csatornánál pedig úgy gondolták, hogy addig ütik a vasat, amíg meleg. 2013-ban érkezik tőlük a Vikings, mely egy valós történelmi alak, Ragnar Lothbrok életútját mutatja be, főként a hódításaira, valamint a viking társadalom bemutatására koncentrálva. A sorozat készítője a történelmi témákban otthonosan mozgó Michael Hirst (The Tudors, Camelot, Elizabeth), de színészfronton sem panaszkodhatunk, többek között Gabryel Byrne, Travis Fimmel és Gustaf Skarsgard is tiszteletét teszi a produkcióban.

history_channel_logo.jpg

Direct TV

Az elkaszált sorozatok megmentője. Sokáig így ismertük a Direct TV-t és ugyan rendkívül hálásak voltunk a Friday Night Lights és a Damages megmentéséért, de nem gondoltuk volna, hogy saját gyártású sorozat készítését is felvállalják majd. A műholdas szolgáltató viszont meglépte ezt a komoly kockázatot magában hordozó lépést, jövő nyáron mutatják be a Rogue címre hallgató szériát. A berendelés 10 részre szól, a történet szerint a Thandie Newton által alakított zsaru úgy gondolja, hogy az ő meggondolatlan tettei vezettek a fia halálához. A saját szakállára végzett nyomozás során azonban meglepő fejlemények kerülnek felszínre, az ügy pedig egyre szövevényesebb lesz és e helyi maffiafőnök is képbe kerül.

Sundance Channel

Az AMC kistesójával van dolgunk (egy cégcsoporthoz tartoznak), amely már előre jelzi nekünk, hogy várhatóan minőségi produktummal fognak előállni. Első saját gyártású sorozatuk jövőre várható, a Rectify készítője az Oscar-díjas (rövidfilm kategóriában) Ray McKinnon, akit eddig elsősorban a színészi munkássága kapcsán ismerhettünk, a Deadwood és a Sons of Anarchy nézői minden bizonnyal emlékeznek emlékezetes alakításaira. A Rectify-ban egy ártatlanul bebörtönzött embert mutat be, aki 19 év után kerül szabadlábra egy DNS vizsgálatnak köszönhetően. Ezt követően megpróbálja újrakezdeni az életét, mely természetesen számos nehézségel jár együtt.

Minisorozatokra is számíthatunk a csatornától, a Top of the Lake írója és rendezője egy szintén Oscar-díjas filmes Jane Campion (Zongoralecke), a főbb szerepekben pedig Holly Hunter és Elisabeth Moss lesz látható. Friss, mindössze egy órás hír, miszerint a csatorna már a következő projektjeit tervezi, többek között olyan producerek közreműködésével, mint Steve Buscemi, Stanley Tucci, vagy éppen Robert Redford. A Deadline összeszedte a csatorna terveti, ide kattintva közelebbről is meg lehet velük ismerkedni.