Az HBO drámák múltja, jelene és jövője

It's Not TV. It's HBO. Ugyan napjainkra már megváltozott, mégis mindenki számára ismerősnek hat ez a szlogen, amely pontosan rávilágít arra, hogy miért foglal el különleges helyet a csatornák között az HBO. Másfél évtizeddel ezelőtt nekik köszönhetően új korszak kezdődött a televíziózásban, olyan témájukban és megvalósításukban is merész sorozatokkal álltak elő, melyek alapjaiban változtatták meg a kis képernyőről alkotott véleményünket. Az aranykor letéteményesei többek között az Oz, a Sex and the City, a The Sopranos, a Six Feet Under, a Band of Brothers, a The Wire, a Carnivále, a Deadwood és a Rome voltak, melyek egyöntetű kritikai sikernek bizonyultak és (elsősorban a felsorolás első felében szereplők) kiváló nézettségi mutatókat tudtak felmutatni.

hbo1.jpg
Az 90-es évek végének és a 2000-es esztendők elejének sikerszériája azonban Chris Albrecht elnök kényszerű távozását (alkoholproblémák és letartóztatás egy barátnőjével történt szóváltást követően) követően megszakadt. Kreatív és nézettségi válságba került a csatorna, néhány kivételtől eltekintve, mint például az In Treatment, vagy a John from Cincinnati nem sikerült egyedi atmoszférájú, csak rájuk jellemző alkotásokkal előállniuk, ráadásul a nézők a két említett drámát is elutasították. A versenytársak közben folyamatosan erősödtek, a közvetlen ellenfél a szintén fizetős kábelcsatorna Showtime lett, majd a Chris Albrechtet leigazoló Starz is beszállt a versenybe, utóbbi egyelőre viszonylag kevés sikerrel. A basic kábelcsatornák, különösképpen az FX, néhány évre rá pedig az AMC saját gyártású sorozataikkal az HBO legszebb éveit idézték meg, napjainkban pedig a csatornát az előfizetők számában leköröző stream szolgáltató, a Netflix jelent újabb kihívást számukra.

Az HBO mindenesetre talpra tudott állni, a jelenlegi kínálatuk az aranykor és a 2000-es évek végének válsága alatt gyártott sorozataik között helyezkedik el. A múlt összefoglalását követően röviden ismertetem és értékelem a mostani felhozatalukat*, majd a jövőbeli projekteket veszem át. *Ezúttal csak a dráma kínálatra térek ki, a komédia/dramedy vonal már csak a hossza miatt is külön cikket érdemel.

Az HBO jelenlegi zászlóshajója egyértelműen a Game of Thrones, mind a fokozatosan javuló nézettség, mind a szakmai visszajelzések alapján az aranytojást tojó tyúk szerepében tetszeleg. Hozzá kell tenni, hogy a költségvetést tekintve sincs párja, a csatornának azonban még így is megéri, hiszen évek óta nem volt ilyen nagy hype-al övezett, ezáltal az előfizetőket magához vonzó drámája. A True Blood a csökkenő nézettség ellenére is remek számokat hoz, a minőségi visszaesés és az egyre nagyobb költségek azonban arra sarkallták a vezetőséget, hogy elkaszálják a vámpíros sorozatot, a záró hetedik évad jövő nyáron kerül képernyőre. Aaron Sorkin miatt hatalmas várakozás előzte meg a The Newsroomot, mely végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, különösen a kritikusok elutasítása volt meglepő.

hbo2.jpg
A sorozat idővel aztán lassan, de biztosan rátalált a saját hangjára, a kiegyensúlyozatlan elsőt egy jóval stabilabb teljesítményű második etap követte, a nézettség is javult, az HBO pedig készen állt a következő felvonás berendelésére. Kérdéses azonban, hogy ez megvalósul-e, illetve ha igen, akkor mikor, Sorkin ugyanis rendkívül elfoglalt, így egyelőre bizonytalan a híradósaink sorsa. A Treme esetében biztosak lehetünk, decemberben érkezik az öt részes záró évad, elismerés illeti az HBO-t, hogy a pocsék számok ellenére is ilyen sokáig kitartott David Simon New Orleans drámája mellett, mely a jelenlegi kínálat egyik legértékesebb darabjának számít (megj.: az amerikai szakírók többsége nem biztos, hogy osztja a véleményemet). Végül elérkeztünk az alkoholtilalom idején játszódó Boardwalk Empire-höz, mely tökéletesen szemlélteti a csatorna jelenlegi helyzetét, minőségi alkotás, de meg sem közelíti az aranykor legjobbjainak teljesítményét. A premier idején sokan egy újabb Sopranosban reménykedtünk, már csak a készítő Terence Winter miatt is, ettől a szinttől azonban minden tekintetben messze áll a sorozat.

Nézzünk a jövőbe, az HBO dráma projektjei:

  • True Detective

készítők: a forgatókönyveket Nic Pizzolatto regényíró szállítja,  aki tavaly két The Killing epizódot jegyzett. A rendezői feladatokat, mind a nyolc epizódét Cary Fukunaga (Jane Eyre, Sin nombre) látja el, aki néhány évvel ezelőtt a Sundance filmfesztiválon aratott nagy sikert.

szereplők: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Kevin Dunn, Michelle Monaghan, Alexandra Daddario, Elizabeth Reaser 

történet: A True Detective egy sorozatgyilkos utáni, 17 éves (1995-2012 közötti) hajszát mutat be, több idősíkkal és nézőponttal, középpontban a Harrelson és McConaughey által alakított nyomozókkal. A nyolc részes első évad végére lezárul a nyomozás, a következő évadok pedig hasonló felépítésűek lennének, természetesen más üggyel, illetve karakterekkel.

státusz: berendelve sorozatnak, a premier időpontja 2014. január 12.  

várakozási szint: a sorozat, melyért a Showtime és a Netflix is áhítozott, és amelyet csak nagyon komoly licitháború során tudott megszerezni magának az HBO. A színészgárda elsőrangú, a rendezőnek köszönhetően különleges, fojtogató atmoszféra vár ránk, az előzetesek pedig egyből berántják a nézőt. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a forgatókönyvet minden, a licitharcban alulmaradó csatornavezető istenítette, akkor nem csodálkozunk azon, hogy nagyok az elvárások. 90%

  • The Leftovers

készítők: a showrunner Damon Lindelof (Lost, Prometheus) lesz, producerként pedig Tom Perrotta, a sorozat alapjául könyv szerzője is részt vesz a munkálatokban. A pilotot Peter Berg (Friday Night Lights, Hancock, Battleship) jegyzi.

szereplők: Justin Theroux, Liv Tyler, Amy Brenneman, Chris Zylka, Charlie Carver, Max Carver, Carrie Coon, Christopher Eccleston, Amanda Warren, Ann Dowd

történet: A végítélet napját követően már sosem lesz ugyanaz a világ. Néhány ember azonban a Földön ragad és megpróbálják egyrészt megfejteni, hogy hová tűnt a többi ember, valamint fényt deríteni arra, hogy pontosan mi is történt.

státusz: berendelve sorozatnak (10 részes első évad), a premier 2014-ben esedékes.

várakozási szint: Lindelof, posztapokaliptikus sorozat és HBO, a kulcsszavak alapján ígéretesnek tűnik a jövőre érkező dráma. Az alapanyagban is bőven van potenciál, ezzel együtt, elsősorban Lindelof Lost utáni filmes munkássága miatt, óvatos 70%-ot kap.

  • Open

készítők: Ryan Murphy (Nip/Tuck, Glee, American Horror Story), Lauren Gussis (Dexter)

szereplők: Scott Speedman, Wes Bentley, Anna Torv, Jennifer Jason Leigh, Michelle Monaghan

történet: a részletek nem ismertek, mindössze annyit tudunk, hogy egy tabuk nélküli kapcsolati drámáról van szó, a monogámia és az intimitás kérdésével a középpontban.

státusz: a pilot berendelése történt meg, a forgatás 2014 elején esedékes.

várakozási szint: Murphy-re általában jellemző, hogy remek ötletei vannak, azonban az erős kezdést komoly visszaesés és hullámvölgyek szokták követni. Ez alól mindössze az American Horror History a kivétel, de az is csak az antológia jelleg miatt. Az elmondottak alapján nem hiszek abban, hogy az Open hosszútávon működne, melyet az sem segít, hogy Anna Torv vélhetően hatalmas miscastingnak bizonyul majd. 40%

  • The Money

készítők: a showrunner David Milch (Deadwood, John from Cincinnati, Luck) lesz, a veterán John Linson (Sons of Anarchy, Fight Club) pedig producerként működik közre. A pilot rendezője Justin Chadwick (Mandela: Long Walk to Freedom, The Other Boleyn Girl).

szereplők: Brendan Gleeson, Nathan Lane, Andrea Riseborough, Patrick Kennedy, Dominique McElligott, Laila Robins, Rosemary Harris, Ray Liotta, John Carroll Lynch

történet: a történet egy New York-i családról szól, amely generációk óta médiavállalatokat irányít. A hatalom és az azzal szerzett befolyás kérdéseit boncolgató projektben Michael Lombardo programigazgató szerint megtalálhatóak lesznek a klasszikus Milch stílusjegyek.

státusz: a pilot berendelése történt meg.

várakozási szint: csak egyszer legyen végre szerencséje David Milch-nek… a jelenkor egyik kiemelkedő alkotója megérdemelné, hogy végigvigyen egy sorozatot és akkor zárja le, amikor ő szeretné. Az pedig Milch-ből adódóan nem is kérdés, hogy 100%.

  • Westworld

készítők: Jonathan Nolan (Person of Interest, The Dark Knight, The Prestige) író és showrunner, Jerry Weintraub, J.J. Abrams és Bryan Burk produceri státuszban.

szereplők: nem történt még szereposztás.

történet: az 1973-ban Michael Crichton által írt és rendezett sci-fi klasszikus, a Westworld - Feltámad a vadnyugat alapján készül. A James Brolin, Richard Benjamin és Yul Brynner főszereplésével készített filmet annak idején Hugo és Nebula-díja is jelölték, 1980-ban pedig egy mindössze 5 részt megérő sorozat is készült belőle. A történet szerint a Delos-élményparkban a római birodalom, a középkor és a vadnyugat világába nyerhetünk betekintést, ahol androidok elégítik ki a látogatók kéréseit. A meghibásodásuk azonban nem várt problémákat okoz.

státusz: a pilot berendelése történt meg.

várakozási szint: egy igencsak friss HBO projektről van szó (augusztus végén jelentették be), amit az tesz igazán izgalmassá, hogy a csatorna eddig ódzkodott a sci-fi műfajától. A téma és a Jonathan Nolan okán komoly potenciált látok benne. 80%.

  • Cím nélküli rock ‘n’ roll dráma (korábbi munkacíme: History of Music)

készítők: Martin Scorsese, Mick Jagger és Terence Winter producerként vesznek részt a munkálatokban, a pilotot pedig Scorsese rendezi majd. A showrunneri pozíciót George Mastras (Breaking Bad) kapta meg.

szereplők:  Bobby Cannavale (nincs megerősítve)

történet: Az HBO 2010 óta dolgozik rajta, mely a készítők egyéb elfoglaltságai miatt még mindig előkészületi fázisban van. A történet az 1970-es évek New York-jában játszódik és két barát történetét meséli el, akik együtt élik meg a zeneipar elmúlt 40 évét, a sorozat pedig általuk bemutatja a fontos poptörténeti korszakokat.

státusz: a pilot berendelése történt meg.

várakozási szint: régóta tervezik a Mick Jagger fejéből kipattant sorozatot, de most, főként a Breaking Bad írószobájából érkező Mastras leigazolása miatt úgy tűnik, hogy felgyorsulnak az események. Ha megvalósul a sorozat, akkor jó kezekben lesz nála, a téma pedig igencsak hálás, Cannavale pedig végre megérdemelne egy komoly drámai főszerepet. 85%

  • Cím nélküli Steve McQueen sorozat

készítők: Steve McQueen (Shame, 12 Years a Slave), Matthew Michael Carnahan (World War Z, The Kingdom), Iain Canning and Emile Sherman (The King’s Speech)

szereplők: nem történt még szereposztás.

történet: a sztori középpontjában egy afro-amerikai fiatalember áll, aki megpróbál beilleszkedni a New York-i társadalom legfelsőbb köreibe. A múltja miatt azonban számos problémával kell megküzdenie.

státusz: a forgatókönyv berendelése történt meg.

várakozási szint: a legújabb HBO-s sorozattervről egyelőre kevés konkrétum látott napvilágot, Steve McQueen-t rendkívül nagyra tartom, de Carnahan miatt (aki valószínűleg hosszabb ideig lesz a sorozat mellett) 65%-nál egyelőre nem tudok többet adni rá.