The Middle - pilot

Az ABC egy merész ötlettől vezérelve négytagú sitcom-blokkot hozott létre szerdán (plusz Eastwick zárásként), melyet ráadásul kivétel nélkül újonc sorozatok alkotnak. A négyesből három az egykamerások (Modern Family, Cugar Town, Middle), egy pedig a multimakerás (Hank) műfajt gyarapítja. Ahogy az várható volt, utóbbi nem csak nézettségét, de színvonalát tekintve is a leggyengébbnek bizonyult, mindössze öt percet bírtam Kelsey Grammar újabb hamvába holt próbálkozásából. A Modern Family-ről és Cougar Town-ról már esett szó, most nézzük, hogy mit kínál nekünk a Middle.

Egy kissé diszfunkcionális családot ismerhetünk meg, az anyuka (Patricia Heaton - Everybody Loves Raymond) egy autókereskedésben dolgozik, egyre kevesebb sikerrel, egyrészt a három gyerek még akkor is elfoglaltságot ad, amikor a munkahelyén van az ember, másrészt a recesszió sem éppen könnyíti meg a helyzetét. A fater (Neil Flynn - Scrubs) munkáját nehéz lenne körülírni, mindenesetre az már most látszik, hogy a készítők egyértelműen humorforrásként építenek a helyre. Egyébként azt hittem, kicsit elvontabbra veszik a figurát, de végignézve a feleségén és a gyerekeken, talán jobb is ha ő egy kicsit szolidabb lesz. Persze akár az is előfordulhat, hogy ez a későbbiekben változni fog.

A gyerekek közül elsőként a legkisebbet, a "kissé fura" és antiszociálisnak tűnő Brick-et kell kiemelni (Attisuc Shaffer-t), akihez a pilot talán legjobb jelenetei fűződnek. Nővérét Eden Sher alakítja, akit a csaj, akinek semmi sem jön össze leírással tudnánk bemutatni, illetve ott van még az egyelőre kicsit szürke báty, akire természetesen a lázadó szerepet osztották. Karaktere egyébként a hangzatos Axl nevet kapta, illetve ne feledkezzünk el a mellékszerepben feltűnő Chris Kattan-ről sem (SNL). A tinédszer srácot leszámítva - bár még azért őt sem kell temetni, remélhetőleg még bőven lesz idő kibontani a karaktert -, mind a castingot, mind karaktereket tekintve elégedettek lehetünk.

Igazából az idei újoncok küzül nekem ez volt a kakukktojás, a Middle-t kivéve midegyiknél volt egyfajta prekoncepcióm, Hank, Brothers és AoP-hoz inkáb negatívan álltam hozzá, míg a Cougar Town, Modern Family és Community hármas kapcsán több volt a bizakodása okot adó jel. Talán részben ennek is köszönhető, hogy kellemes meglepetést okozott a pilot, ugyan nem voltak harsány poénok, de végig élveztem és egy jó karakterekkel megtűzdelt kellemes nyitórészt kaptam. Jól egyensúlyoztak a kissé elszállt és a valóságosabbnak tűnő helyzetek között, és emellett még a helyszínválasztás is jól sikerült. Kis túlzással egy kis porfészekbe tették őket, Indiana állam egyik kis városkájába. Talán legutób a My Name is Earl esetében láttunk erre példát, és a közeg ott is számos poénra adott lehetőséget (az már más kérdés, hogy az Earl így sem tudott nézős maradni).

Ha a pilot szintjét tudja hozni a későbbiekben is, akkor biztosan maradok. Még néhány szót a nézettségről: ahogy arra számítani lehetett, nem sikerült a Modern Family és a Cougar Town eredményeinek közelébe kerülni, de az legalább pozitívum, hogy a felvezető Hank-re rá tudott pakolni (bár arra nem is volt nehéz) - 8.6 millió néző és 2.5-ös demó. Ez önmagában közepesen gyenge eredmény, ami egy kicsit szebbé teszi, az a már imént említett Hank feletti győzelem, valamint, hogy sávjában sikerült legyűrnie a CBS-es Gary Unmarried-et.

Értékelés:

 

Címkék: the middle