Köszönjük FX, immáron sokadszor

Pár órája érkezett a kissé váratlan, de annál örömtelibb hír: az FX berendelte az Archer második évadát. Rezgett ugyan a léc - a premier óta folyamatosan esett a nézettség, de a hetedik rész némi javulást mutatott, ráadásul mindezt a téli olimpia ellen tudta elérni. Ez, valamint az animációs sorozat kedvező fogadtatása (nézői és kritikai visszajelzések egyaránt) arra sarkallta a csatornát, hogy bekérje a következő, 13 részből álló évadot. A zseniális párbeszédekkel megtűzdelt animációs sorozatról épp a hétvégén írtam, aki eddig még nem tette volna, mindenképp tegyen vele egy próbát.

A John Landgraf vezette FX-et ismét csak elismerés illeti, az utóbbi években már nem először helyezik a minőséget a nézettség fölé. Emlékezzünk csak a Damages esetére, a 2007-ben debütáló sorozat, mely kétségtelenül napjaink egyik legjobb drámája, kifejezetten gyenge nézettséget produkált az első évadában. Landgraf-ék azonban megújították, sőt egyből két évadot kértek belőle. Természetesen egy ilyen döntés mögött számos tényező bújik meg, a kritikai visszhang, valamint a neves szereplőgárda is sokat nyomott a latba, de talán mindennél fontosabb volt a díjátadókon való kiváló szereplés.A jelölések mellett Glenn Close két alkalommal, míg Zeljko Ivanek az első szezonban nyújtott teljesítménye után kapta meg az Emmy-díjat.

A jelenleg futó harmadik évad nézettsége sajnos még az előzetes, igen alacsonyra helyezett elvárásokat is alulmúlja, persze az FX miatt minimális esély azért van egy negyedik évadra. A következő példa a Sons Of Anarchy, mely szintén pocsék első évados számokat tudott felmutatni. Senkit nem lepett volna meg a kasza, főleg úgy, hogy a Damages-el ellentétben Sutter sorozatát látványosan mellőzték a díjátadókról (ami persze az utóbbiakat minősíti...).Mindezek ellenére a csatorna bízott Shawn Ryan egykori jobbkezében, ezt mutatta, hogy az első öt részt követően hagyták dolgozni (Sutter rutintalan volt még a showrunneri-poszton, ezért felügyelték addig a munkáját), majd még nagyobb meglepetést okoztak azzal, hogy megújították a sorozatot.

A döntés őket igazolta, a második évad kimagasló nézettséget produkált, és ezúttal már nem lehetett kérdés - bár voltak, akik féltették a SoA jövőjét Sutter néhány, egyébként teljesen jogos beszólása miatt - a következő szezon sem. Tavalyi év során a The League, majd idén az Archer kapcsán lehettünk bizonytalanok, de a közepes/gyenge nézettség dacára mindkét 20 perces sorozatnak bekérték a második évadát.Való igaz, a kábelcsatornák esetében, legyen az fizetős, vagy basic (ebbe tartozik az FX is), jóval kisebb az első évados kaszák aránya, mint az országosoknál, de mindezzel együtt is több, mint figyelemre méltó az FX "üzletpolitikája".

Kurt Sutter mondatában "FX trusts the storyteller - Networks trust charts and graphs" sok igazság van és John Landgraf csatornaigazgató - upfront-os, TCA-s és sorozatberendelés kapcsán adott - nyilatkozatai is erre engednek következtetni. Azon kevés tv-s vezető közé tartozik akinél az interjúk során hallott/olvasott mondatai, majd a később meghozott döntések nagy százalékban mutatnak egyezést. Az elmondottak fényében nem meglepő, hogy napjaink egyik, sőt nyugodtan mondhatom, hogy legjobb csatornájáról (direkt nem írtam oda, hogy kábel...) beszélünk, melynek ráadásul a jövője is több, mint ígéretesnek tűnik. Erről bővebben a tavaly októberi berendelések, valamint a januári TCA-turné kapcsán számoltam be.