Covert Affairs - pilot

A USA Network célja egy olyan kémsorozat életre hívása volt, mely a régi/új divatnak megfelelően női főszereplővel bír és  jól egyensúlyoz a könnyed, jópofa helyzetek, valamint az akciók és a cég titkos ügyeihez fűződő történetszálak között. Ez papíron minden bizonnyal jól nézett ki, de a megvalósítás bőven hagy kívánnivalót maga után.

A legnagyobb baj a hiteltelenség volt, mely végigkísérte az egész pilotot, a rövidre vett CIA-s kiképzést követő első ügy megoldása, a Christopher Gorham alakította vak ügynök, az akciójelenetek és az utolsó, kicsit sem meglepő fordulat kapcsán is. Sőt, azt kell mondjam, hogy már az első jelenetnél felvetődött ez a probléma, a Piper Perabo által játszott Annie-t láthatjuk, amint egy poligráfos (hazugságvizsgáló gép) vizsgálaton vesz részt, a tét pedig nem kisebb mint a CIA-hoz való bejutás.

Az írók úgy gondolták, hogy ez egyben megfelelő alkalom arra is, hogy bemutassák nekünk a karaktert és flashback-ek formájában feltárják előttünk hatalmas szerelmi csalódását. Nem tudom kihallatszott-e az irónia, mindenesetre nevetségesnek és abszolút oda nem illőnek éreztem a a trópusi szigeten játszódó jelenetsort, értem ugyan, hogy milyen célt szolgált, de nem akkor és nem így, ennyire pátoszosan és öncélúan kellett volna ellőniük. Arra a kérdésre pedig, hogy miért csatlakozott a céghez egyszerű a válasz: szerelmi bánat... a miértnek a sorozat egyik mozgatórugójának kellene lennie, ők ezzel szemben elintézték ennyivel.

Amennyiben a színészek teljesítményét nézzük, elmondható, hogy Perabo összességében korrekten hozta a fiatal, hebrencs ügynöknőt, az már más kérdés, hogy az írók közbenjárásának köszönhetően a karaktert ezzel együtt sem tudták közel hozni hozzánk. Peter Gallagher és Kari Matchett egyaránt olyan figurát kaptak, akik vezető posztot töltenek be a CIA-nál, a probléma csupán az, hogy többet foglalatoskodtak a házassági problémáikkal, mint a céges feladatokkal. Christoper Gorham rendkívül gyenge teljesítménnyel rukkolt ki a vak ügynök szerepében, míg Anne Dudek (Annie nővére) és Eion Bailey (Annie szerelme) egyelőre kevés játékidőt kapott. Meg kell említeni a professzor urat is, akit a nagyszerű Clarke Peters alakított.

Nem támasztottam túlságosan nagy elvárásokat a Covert Affairs kapcsán, de azt sem hittem volna, hogy egy szinte végig sablonokkal operáló, pongyola forgatókönyvvel és egydimenziós karakterekkel rendelkező pilotot kapunk majd. Mondhatnám azt is, hogy bántóan középszerű, de még ezt a jelzőt sem igazán érdemelte ki, hiszen egy eredeti, valóban az írók kreativitását mutató percet sem mutatott fel nekünk. Végül a nézettségről röviden: elégedett lehet a csatorna, az újonc a felvezető White Collar-ra is rá tudott pakolni, 4.9 millióan tekintették meg az első részt, valamint a 18-49-es korosztályban is nagyszerű eredményt ért el.

Értékelés:

Címkék: covert affairs