Képregény adaptációk a tévében

A 2000-es évek elejétől a képregény feldolgozások reneszánszukat élik a filmvvásznon és a közeljövő kínálatát elnézve még egy jó darabig láthatjuk a műfaj jobb-rosszabb darabjait. Ezzel szemben televízióban csak elvétve találkozhatunk velük, a jelenlegi mezőnyből a Human Target, Smallville kettőst lehet csak megemlíteni, hozzátéve, hogy előbbi nagyon keveset vett át a képregényből, míg a fiatal Superman kalandjait bemutató sorozat esetében nem konkrét adaptációról van szó.

Úgy tűnik, hogy változás áll be ezen a téren, az utóbbi időben ugyanis egyre több képregény kapcsán került szóba a tévés adaptáció. Ezekből készítettem most egy összeállítást, van, ahol már konkrét sorozatól beszélhetünk és van ahol a pilot, vagy adott esetben a forgatókönyv berendelésénél tartunk. A The Walking Dead az első kategóriába tartozik, Frank Darabont zombi sorozatát október 31-én mutatja be az AMC. Robert Kirkman képregénye, melyben a zombi apokalipszist követően a túlélők egy kicsiny csoportja próbál menedéket keresni, az Egyesült Államokban már a 76. számánál tart és a nézők mellett a kritikusok elismerését is kiváltotta.

Az AMC-nek tavaly augusztusban igen komoly licit során sikerült megvásárolnia a megfilmesítési jogokat az Image Comics-től, és meglepően gyorsan, a pilot elkészülte előtt berendelték sorozatnak. Frank Darabont és stábjának szakmai tudása, valamint a csatorna múltja alapján úgy vélem a sorozat fel tud majd nőni az elvárásokhoz, remélhetőleg a nézettség is megfelelő lesz, ezáltal minél több képregény adaptáció előtt nyitva meg az utat.
 
Haladjunk tovább és foglalkozzunk egy pár nappal ezelőtti bejelentéssel: a 20th Century Fox TV és a DreamWorks TV feldolgozza a Joe Hill (Stephen King fia) által írt Locke & Key-t. A történet szerint szerint három testvér, Tyler, Kinsey és Bode Locke apjuk halálát követően egy New England-i villába költöznek, melynek ajtói különböző dimenziókba nyílnak, ahol átváltoznak és egyúttal különleges erő birtokába jutnak.
 
 
A sötét túnusú, horror elemekkel tarkított képregény a The Walking Dead-hez hasonlóan elnyerte a kritikusok tetszését, erre többek között bizonyíték a két Eisner jelölése is tavalyról. A sorozatterv mögött Steven Spielberg és a Kurtzman, Orci kettős (Fringe, Transformers, Star Trek) áll, a szkriptet pedig Josh Friedman (TSCC) írja, és amennyiben berendelésre kerül a sorozat a showrunneri poszt is az övé lesz. A projekt iránt a Fox csatorna érdeklődik és már el is kezdték a tárgyalásokat a két stúdióval.
 
Térjünk vissza az Image Comics-hoz, a John Layman (író) és Rob Guillory (rajzoló) által készített Chew egy olyan Amerikában játszódik, ahol a madárinfluenza több, mint 23 millió ember halálát okozta, emiatt pedig csirketilalmat vezetnek be az országban. A történet Tony Chu detektívről szól, aki egy különleges és egyben igencsak furcsa képességgel bír, mindent megtud az általa elfogasztott ételekről, ezek pedig általában egy nyomozás kezdetét is jelentik. Érdekesség, hogy a cékla kivételt képez, így nem lehet azon csodálkozni, hogy hamar a kedvenc ételévé válik. Az idei Eisneren a legjobb újonc díját bezsebelő képregény megfilmesítési jogait a The Walking Dead-ben is érdekelt Circle of Confusion stúdió szerezte meg, a pilotot pedig Stephen Hopkins (filmek: Ragadozó 2, Lost in Space; sorozatok: 24, Californication) fogja rendezni. Hopkins produceri státuszt is kapott, az írókat még keresik a produkcióhoz és tárgyalnak a szóba jöhető csatornákkal.
 
A Brian Michael Bendis által írt Powers 2000 óta jelenik meg, eleinte az Image Comics által, majd 2004-től már a Marvel égisze alá tartozó Icon adta ki. Az alapfelállás ismerős lehet, a világban számtalan szuperhős létezik, a csavar ott van, hogy a noir-jellegű képregény nem őket, hanem az ő tevékenységüket vizsgáló rendőrségi ügyosztály, azon belül is két detektív munkáját állítja a középpontba. Az FX 2008-ban jelentette be, hogy hozzákezdett a projekt előkészítéséhez, azonban az előkészületek meglehetősen lassan haladtak. Úgy tűnt, hogy semmi nem lesz belőle, de a 2010-es nyári TCA-n a csatorna elnöke ismét szóba hozta a Powers-t. Landgraf elmondása szerint nem mondtak le a sorozatról, de a forgatókönyvvel problémák adódtak, ezért felkérték Joss Whedon-t, hogy segítsen be a szkript írásába.
 
 
Úgy tűnik, hogy az ABC nem készíti el a nagy sikerű Fables feldolgozását, de ez nem jelenti azt, hogy képregény feldolgozás nélkül maradna a csatorna. A Disney júniusban jelentette be, hogy létrehozza a Marvel tévés részlegét, az élőszereplős sorozatok pedig várhatóan cégen belüli csatornákra, az ABC-re vagy az ABC Family-re kerülhetnek majd. A divízió élére Jeph Loeb-ot nevezték ki, akinek mind a képregények (Batman: The Long Halloween, Superman For All Seasons), mind a sorozatok (Heroes) terén van tapasztalata. Végül emlékezzünk meg a CW-ről is, akik a Smallville leköszönését követően várhatóan egy új képregény adaptációval jelentkeznek a 2011/12-es évadra.
 
A felsoroltak közül tehát egyelőre csak a The Walking Dead vehető készpénznek, de remélhetőleg hamarosan csatlakozik hozzá a képregények minősége alapján rendkívül ígéretesnek tűnő Locke & Key, The Chew és Powers is. És ismerjük a mondást, ha egyszer egy üzlet beindul...