TCA tour 2011 (tél) - FX

Az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan a TCA tour utolsó fellépője az FX volt. A kábelcsatorna a kritikusok egyik nagy kedvencének tekinthető, mely a minőségi sorozatfelhozataluk mellett John Landgraf FX elnöknek is köszönhető, hiszen egy szimpatikus, a szakmája iránt rendkívül elhivatott tévés vezetőről van szó. Dan Fienberg-től idézek: "szombaton Nina Tassler-hez (CBS) alig volt kérdésünk, John Landgraf-al viszont még legalább egy órán át el tudtunk volna beszélgetni..."

"Az elmúlt hat sorozatunk mindegyike remek kritikákat kapott, de sajnos hozzá kell tenni, hogy sorozatban két újoncunk (Terriers, Light Out) is gyenge nézettséggel mutatkozott be" - kezdte mondandóját Landgraf. Mindez azonban nem szegi a kedvüket, mennek tovább és bízik benne, hogy a következő projektekek nem csak a minőséget, hanem az eredményességet tekintve is beváltják majd a hozzájuk fűzött reményeket. A Lights Out gyenge kezdéséről (1.5 millió néző) külön is szót ejtett, véleménye szerint több összetevője van a harmatos nyitánynak.


(Timothy Olyphant, Walton Goggins - Justified)

Elsőként egy poént sütött el: "talán egy zombiról, vagy egy szexis vámpírról kellett volna sorozatot készítenünk, amelyik szeretné visszahódítani a nehézsúlyú világbajnoki címét." Majd komolyra vette a szót, szerinte az egyik legfőbb probléma a rendkívül sűrű műsorrend volt, hiszen az országos és kábeladókon januárban és februárban 52 sorozat premierjére kerül sor. A Lights Out-hoz kapcsolódóan konkrét példaként a The Game, a Tosh.0 és a 16 and Pregnant műsorokat nevezte meg, melyek minden bizonnyal vettek el nézőket.

A The League jó eséllyel visszatér a harmadik évadra is, az FX szeretné műsoron tartani a sticomot, amennyiben sikerül megállapodni a készítőkkel, egyből zöld utat adnak az új szezonnak. A Rescue Me utolsó évada (kilenc részt kapunk még) július 12-én debütál, Denis Leary és kompániájának utolsó fellépésére pedig szeptember 6-án kerül sor. Landgraf-ék úgy döntöttek, hogy a másodéves Louie-t és az Elijah Wood főszereplésével készült Wilfred-et összepárosítják és nyáron, a szokásos FX-es sticom napon, csütörtökön kerülnek adásba. A kissé abszurd történettel bíró Wilfred-et - Wood karaktere a szomszéd jó csaj kutyáját embernek látja - Landgraf a következőképpen írta le: "ez tulajdonképpen a Harcosok klubja lenne, amennyiben Brad Pitt-et egy kutya jelmezbe bújtatott srác, míg Ed Norton-t Frodo játszaná."

Landgraf-ot megkérdezték, hogy mit gondol a Sons of Anarchy harmadik évadjáról? Elmondta, hogy olvasta Sepinwall recenzióit és elismeri ugyan, hogy néhány kritika jogosnak mondható, de a többségükkel azért nem értett egyet. Véleménye szerint az évad jobban működött úgy, hogy valaki egyben nézte a részeket - úgy tűnik a dara kifejezés még nem honosodott meg a tévés vezetők körében. A Sons-ot az epikus jelzővel illette, és maximálisan megbízik Kurt Sutter-ben. Végül hozzátette, hogy a SoA egy három felvonásos mű és most ért véget az első szín.


(Elijah Wood, Jason Gann, Fiona Gubelmann, Dorian Brown - Wilfred)

A Powers című képregény adaptációt is szóba hozta Landgraf, a két éve képben lévő projekt már a harmadik író fogyasztja. Joss Whedon után most Charles H. Eglee (The Shield, The Walking Dead) kapta meg a lehetőséget, hogy feldolgozza Brian Michael Bendis művét. "Rendkívül izgatott vagyok a sorozattervel kapcsolatban. Nagyon nehéz egy képregényt a tévébe átültetni, mondom ezt annak a tudatában, hogy az AMC-nek ez már sikerült The Walking Dead-del" - mondta Landgraf.

Végül ejtsünk szót a Justified paneljáról, mely remek hangulatban telt. Elmore Leonard (a novellája adta a sorozat alapötletét) nem lehetett jelen, de azt üzente, hogy nagyra tartja a Justified-ot és ha a filmre vitt műveit nézi, akkor azokból Timothy Olyphant alakítását értékeli a legtöbbre. A február 9-én debütáló második évaddal kapcsolatban Graham Yost showrunner azt nyilatkozta, hogy még nagyobb szerepet kap az átívelő szál, de azért néhány standalone epizódot is közbeiktattak az új nézők kedvéért. Az idén állandói szereplő státuszt kapó Walton Goggins így jellemezte a karakterét: "ő nem csak egy vadparaszt rasszista... az első évadban Isten utat mutatott neki és végre hitt valamiben. A második évad során viszont már nem hisz semmiben, így készüljünk fel a nihilista és filozofálgató Boyd-ra... aki persze gyakran fegyverért nyúl."