Aaron Sorkin visszatér a tévé világába?

Egyelőre még ott a kérdőjel a mondat végén, de megvalósulása esetén egyértelműen az év híre kategóriába kell majd sorolnunk. Mielőtt rátérnénk Aaron Sorkin új projektjére, néhány mondatban vegyük át a pályafutását. Sorkin védjegye a rendkívül pörgős és egyúttal intelligens párbeszédek, az általa készített The West Wing-et (Az elnök emberei) a televíziózás történetének egyik meghatározó drámájaként tartjuk számon. Sorkin fő művéről van szó, négy szezonon keresztül mutatta be a fikciós Bartlet elnök és stábjának munkáját, az utolsó három évadban viszont már nem működött közre, mely annak minőségen is érződött.

Tévés pályafutását a dramedyként aposztrofálható Sports Night-tal kezdte, mely egy sport műsor készítésébe engedett betekintést. Sorkin már itt megmutatta tehetségét, majd ez után jött az említett The West Wing, míg legutóbbi szériája a csupán egy évadot megélt, egy szkeccs műsor kulisszák mögötti világát bemutató Studio 60 on the Sunset Strip (A színfalak mögött) volt. Utóbbi gyors bukása komoly csalódást jelentett számára, így a filmezés felé vette az irányt, a nevéhez fűződik a Charlie Wilson's War (Charlie Wilson háborúja) zseniális forgatókönyve, míg idén a David Fincher által rendezett The Social Network (A közösségi háló) szkriptjéért felelt. Utóbbiért bizonyosan Oscar-jelölésben részesül, sőt a díj elnyerésére is nagy sansza van.

Szerencsénkre most jó esély mutatkozik arra, hogy Sorkin ismét egy sorozat készítésére adja a fejét. Az elmúlt hónapokban az HBO-val tárgyalt egy általa már régóta dédelgetett dráma sorozat kapcsán. Nem meglepő módon ez a széria is a kulisszák mögötti világot mutatná be nekünk, ezúttal egy kábeles hírműsorra esett a választása. Egyelőre még nem született megállapodás Sorkin és az HBO között, ami elsősorban annak tudható be, hogy előbbi rendkívül elfoglalt a Social Network Oscar-kampánya - interjúk, hivatalos megjelenések - miatt. A hírek szerint azonban jó esély van arra, hogy az Oscar-díjátadó után megszülessen az egyeszség a két fél között és az HBO berendelje a pilotot.

Mint látszik, a sorozat megvalósulásáig azért még néhány lépcsőfok hátra van, de az mindenképp jó előjel, hogy az HBO-nál optimisták Sorkin projektjével kapcsolatban és nagyon szeretnének együtt dolgozni az elismert íróval. Különösen örülök annak, hogy az ABC (Sports Night) és az NBC (The West Wing, Studio 60...) után ezúttal kábelcsatornánál próbálkozik Sorkin, hiszen így még nagyobb kreatív szabadságot kaphat és talán a gyors cancel veszélye is kisebb lehet majd.

update: szerencsénkre nem a ceremónia, hanem már az Oscar-jelöltek kihirdetése után megszületett az egyezség, az HBO berendelte a pilotot. A projekt munkacíme jelenleg 'More As the Story Develops'.