Divatba jöttek a 60-as évek

Az országos csatornák már gőzerővel készülnek a 2011/12-es évadra és ennek megfelelően januárban jó néhány pilotnak zöld utat adtak. Az eddigi berendeléseket vizsgálva feltűnik, hogy több is a múltba kalauzol el minket, kiváltképp a 1960-as évek világát bemutató projektek iránt nagy az érdeklődés. Mindez természetesen nem előzmény nélküli, a korszak népszerűségében a Mad Men hatalmas kritikai sikere is komoly szerepet játszik. Ezt bizonyítja a Sony Pictures TV egyik vezetőjének a nyilatkozata is, aki az általuk készített Pan Am kapcsán emelte ki, hogy az AMC szériája nélkül a csatornák minden bizonnyal elutasítóak lennének ezekkel a sorozattervekkel. A kép alatt átekintem a közeljövő azon pilotjait/sorozatait, melyek az 1960-as években játszódnak.

Elsőként a Magic City-ről essék szó, itt ugyanis már biztosnak vehetjük a sorozat képernyőre kerülését, a Starz tavaly év végén rendelte be a 10 részes első évadot. Az 1960-as évek Miami-jában játszódó történetben egy hotel lesz a középpontban, melynek segítségével megismerkedhetünk a város gengsztereivel, a nagyhatalmú politikusokkal, valamint a szórakoztató ipar prominens személyiségeivel. Mindez egy olyan időszakban, amikor Fidel Castro átveszi a hatalmat Kubában és ez a városra is nagy hatással lesz. A sorozat bemutatójára 2012-ben kerül sor, a főszereplő személyét pedig pár nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra, Jeffrey Dean Morgan-re (Supernatural és Watchmen) esett a csatorna választása.

A Magic City készítője, Mitch Glazer (Szép remények) a saját gyermekkori élményeit is felhasználta a sorozathoz, a nyilatkozata alapján egy rendkívül érdekes és komoly potenciállal rendelkező alkotásra számíthatunk:

I was born and raised in Miami Beach, grew up in those swank hotel lobbies... I love that world and those stories. Miami in the early ‘60s was a tropical crossroads, America’s Casablanca. The Rat Pack, CIA, the mob, JFK and anti-Castro warriors, all hanging out in the same Collins Avenue nightclub.

Robert Greenblatt, az NBC újdonsült programigazgatója nem pazarolja az időt, pár nappal a munkába állását követően számos pilotberendelést adott le. Ezek között van a Playboy, ami az 1960-as évek chicago-i Playboy klubjába enged betekintést. A Chad Hodge (Tru Calling) által írt fogatókönyv az ígéretek szerint reflektál majd a társadalmi változásokra is, így a szexualitással kapcsolatos gondolkodásmód változását is figyelemmel kísérhetjük. Hozzátéve, hogy mindezt természetesen országos keretek között elképzelni. A pilotot az az Alan Taylor rendezi, aki anno a Mad Men bemutatkozó részéért felelt, illetve közreműködött a Deadwood, a Carnivále és a Boardwalk Empire egyes epizódjainál.

Az ABC-nél Paul Lee elnök az első olyan évadára készül, amikor ő felel a kiválasztott pilotokért, illetve a később berendelt sorozatokért és a teljes műsorrendért. Úgy tűnik NBC-s kollégájához hasonlóan Lee is a rizikósabb utat választja, számos merész projektre mondott igent. Ilyen többek között a Pan Am című pilot, melyben a légitársaság pilótáinak és légi kísérőinek ötven évvel ezelőtti életével ismerkedhetünk meg. A Vészhelyzeten is dolgozó Jack Orman felel majd a szkriptért, míg a rendezést az egyik legelismertebb tévés direktor, Thomas Schlamme (The West Wing) vállalta el. A sorozatterv ötlete egyébként Nancy Ganis producertől származik, aki néhány évtizeddel ezelőtt légi kísérő volt a Pan Am-nél.

Két sorozattervről kell még szót ejtenünk, az egyik a Ridley és Tony Scott produkciós cége által készített The Drivers, mely a legendás 24 órás Le Mans-i autóversenyek világát mutatja be nekünk. A nemzetközi koprodukcióban készülő széria az 50-es, 60-as években játszódik. A történet Wallace A. Wyss Shelby: The Man, The Cars, the Legend című könyvén alapszik, amely fiatal amerikai, német, francia, olasz és brit versenyzők igaz történetét dolgozta fel. Szintén a Scott testvérektől érkezik a BBC 4 részes minisorozata, a Philip K. Dick könyvén alapuló The Man in the High Castle (Az ember a fellegvárban).  A forgatókönyvet Howard Brenton (Spooks) jegyzi, a történet során pedig egy olyan alternatív világgal ismerkedhetünk meg (1962-ben járunk), ahol a második világháború Németország és Japán győzelmével zárult.