Community: Critical Film Studies

Alaposan beugratott minket a héten Dan Harmon, a Community készítője. Egy Ponyvaregényes epizódra számítottunk, a nyilatkozatok, a csatorna előzetesei és a promóciós képek is azt vetítették előre, hogy az évad 19. részében Tarantino kultfilmjének központi szerep jut majd. Ez azonban túl egyszerű lett volna, a Community többek között azért is lett napjaink legjobb sitcomja, mert mindegyik epizód több réteggel rendelkezik, a folyamatos pop kulturális utalásoknak célja van és a humor mellett a karakterábrázolást is nagyban elősegítik vele. A Critical Film Studies tökéletes példája ennek az összetettségnek, melynek egyes elemeit a kép alatt próbálom megfejteni.

Az első percben Jeff belső monológját hallhatjuk, mely a környezettel (iskolán kívül, az utcán sétálva) és a zenei betéttel együtt merőben szokatlan kezdésnek minősült. Megtudjuk, hogy Jeff egy Ponyvaregényes bulival szeretné meglepni a szülinapos Abed-et, melynek utóbbi normális körülmények között igencsak örülne, sőt talán még a cool kifejezés ötszöri használatára is lenne esély. Ezúttal azonban más a helyzet, miközben a tanulócsoport tagjai Ponyvaregényes szereplőknek beöltözve az ünnepeltre várnak, addig Abed egy elegáns étterembe hívja el Jeff-et.

Abed: What could I do? It was Cougar Town.
Jeff: If you want me to take it seriously, stop saying its name.

A kettejük között kialakuló párbeszéd egyszerre abszurd, vicces és rendkívül tanulságos. A Cougar Town forgatásának meglátogatása, egy alternatív személyiség kialakítása és végül metamorfózis, így lehetne összegezni Abed zseniális monológját, melynek konklúziója az, hogy szeretne változtatni az eddigi életén. Igazi párbeszédet akar folytatni, amiben filmek és sorozatok helyett valódi értékkel bíró dolgok kapnak szerepet. Jeff eleinte szkeptikus, aztán nagy nehezen belemegy a játékba, kis idő elteltével pedig megnyílik a barátja előtt és néhány titkát is megosztja vele.

Egy elszólás következtében azonban fény derül a turpisságra, Abed a My Dinner with Andre (Vacsorám Andréval) című filmet játszatta el Jeff-el... miről is van szó? Louis Malle 1981-es alkotásának színhelye egy New York-i étterem és a két órás játékidő alatt két férfi, két barát beszélget egymással. A helyszín végig ugyanaz marad, tulajdonképpen egy eszmecsere a világ ügyes-bajos dolgairól, illetve saját magukról. Ó, tehát egy újabb meta elem a Community-ben, mondhatnánk, azonban a képlet közel sem ilyen egyszerű. Ahogy arra a bevezetőben már utaltam a sorozat pop kulturális utalásainak célja van, jelen esetben a jellemábrázolást segítik elő vele. Abed úgy érezte, hogy eltávolodik a barátjától és csak egy ilyen kerülőút megtétele után tudott Jeff-el valódi beszélgetést lefolytatni.

A rész egyes fejezetei magára a sorozatra is kivetíthetőek, hiszen az írók önmagukra is reflektálnak Abed mondataival. Harmon és csapata az eddigi két évad során már számtalanszor utalt filmre, sorozatra, zenére, vagy éppen videojátékra, Abed-en keresztül ugyan megkérdőjelezik ezek létjogosultságát, de a rész tanulsága bebizonyítja, hogy ezek nem hatásvadász elemek, fontos szereppel bírnak a történetben és a karakterizációban. Ne feledkezzünk el az ezúttal mellékszálnak tekinthető szülinapi buliról sem, melynek előkészületei során természetesen becsúszik néhány gikszer, de a végén csak összejön a parti, sőt egy rövid montázs erejéig néhány Ponyvaregényből ismerős jelenetet is láthatunk.

A film egyes szereplőire utaló jelmezek fantasztikusak voltak, Shirley ebből a szempontból külön kiemelendő, tökéletes Jules volt. A rész központi témája azonban nem ez a film, hanem az egy évtizeddel korábbi mozi, a My Dinner with Andre köré épült, mely lehetőséget adott Abed és Jeff kapcsolatának bemutatására. Danny Pudi nagyszerű alakítást nyújtott, ügyesen változtatott a hangján és egyéb kifejezőeszközein, a Cougar Town-os, kissé szürreálisra sikerült monológja pedig sokáig emlékezetes marad. Joel McHale-t szintén dicséret illeti a teljesítményéért, hozzá kapcsolódóan meg kell jegyezni, hogy jó döntés volt, hogy a rész Jeff belső monológjával kezdődött és végül az is zárta keretbe.

A Community ismét bizonyította, hogy a nagyszerű humora mellett rendkívül intelligens és sokrétű sorozat. Sokszor kísérleteznek az írók, de szerencsére az esetek nagy többségében, mint ahogy erre mostani epizód is bizonyíték, teljes mértékben kifizetődik a bátorságuk. Egészen kiváló második évadot fut eddig sitcom és az NBC múlt heti döntésének köszönhetően jövőre is találkozhatunk majd Greendale büszkeségeivel.

Címkék: community