Sons of Anarchy: a negyedik évad kezdéséről

I'm not my father. I'm not weak. - Jax 

Kurt Sutter elmondása szerint a negyedik évad során ismét Jax, Clay és a klub többi tagjának az élete, egymáshoz való viszonyuk kerül a középpontba, a történet pedig a tavalyival ellentétben a karaktereknek lesz alárendelve. Ezt bizonyította az Out címre hallgató évadnyitó is, a kiválóan megszerkesztett, közel egy órás epizód alatt Sutter nagy hangsúlyt fektetett a karakterizációra, mindezt pedig remekül ötvözte a klubot fenyegető külső és belső veszélyek bemutatásával. A kép alatt spoilerek társaságában folytatom.

A srácok 14 hónapot töltöttek a stocktoni börtönben, a rész pedig a szabadulásuk napjával indít. Úgy gondolom Sutter jó döntést hozott, hogy nem mutatta meg, illetve legfeljebb csak rövid appizódokon keresztül a bent töltött időszakot és ehelyett, főképp Jax esetében, inkább az utóhatásokra koncentrál. A kezdő képsorok során széles vigyor ült ki az arcomra és ezzel minden bizonnyal nem voltam egyedül, jó volt viszontlátni a srácokat, akik természetesen stílusos búcsút vettek a börtöntől. Nem tartott azonban sokáig az örömük, Charming-ba visszatérve azzal szembesültek, hogy az egy éve polgármesternek megválasztott Jacob Hale sok mindent megváltoztatott hőn szeretett városukban.

Ez már többé nem az a csendes, mindenki ismeri a másikat típusú kisváros, Hale kiárusítja Charming-ot és a gazdagokat, valamint a multinacionális cégeket részesíti előnyben. A problémák azonban ezzel még korántsem értek véget, új seriffünk van, a Rockmond Dunbar által alakított Eli Roosevelt már az első adandó alkalommal most megkeseríti a klub életét. Egy újabb (immáron az ötödik) Deadwood színész is szerepet kapott a sorozatban, Ray McKinnon a helyettes államügyész szerepében tűnik fel. Tökéletes casting-ról van szó, McKinnon a karizmatikus alakításának köszönhetően minden egyes jelenetét uralta. A karaktere a szervezett bűnözés elleni harc miatt került Charming-ba, az előadásának köszönhetően pedig mi is képbe kerülünk a SoA, IRA, valamint az orosz maffia fegyverüzletét illetően.

Térjünk azonban vissza a klubon belüli állapotokhoz, Sutter nagyon okosan időt hagy arra, hogy az egymást rég nem látott barátok, családtagok és házastársak kapcsolatát bemutassa. Ezek az esetek többségében meghitt, erőteljes jelenetek, amit aztán a megfelelő pillanatokban humorral old fel, emlékezzünk csak Clay "Don't turn what Juice and I had into something cheap and tawdry" megjegyzésére, vagy a Jax szájából elhangzó "Sounds like someone else wants a shot at those puppies" mondatra.

Külön kiemelném a Jax és Tara közötti jelenetet, amely egyrészt bizonyítja, hogy még mindig nagyszerű a chemistry a két színész között, másrészt a beszélgetésük témája meghatározó lesz a negyedik évad során. Jax maga mögött akarja hagyni az eddigi életét, amelynek egyik oka a család és az azzal járó felelősség, de döntésében a klub kapcsán felmerülő problémák is fontos szerepet játszanak. Jax szavaival élve: "The bond that holds this club together isn't blood or brotherhood... it's just fear and greed now." Nagy potenciál rejtőzik ebben a vélhetően egész évadot átívelő történetszálban, remélhetőleg Sutter jól keveri majd a kártyákat.

A kiváló évadnyitóra az utolsó tíz perc tette fel a pontot, Opie esküvője egyszerre volt megható, vicces, és - elnézést az idegen kifejezésért - badass, de a java még csak ez után következett. Sutter remekül ért a montázsokhoz és ezt ismételten bizonyította, a kiváló zenei aláfestés (a "What a Wonderful World" modern verziója) alatt remekül megkomponált, váratlan fordulatokat hozó jelenetsort láthattunk. Sutter mellett dicséret illeti az epizód rendezőjét Paris Barclay-t, akinek a nevéhez egyébként a Sons of Anarchy talán eddigi legjobb epizódja, a második évados Balm is fűződik.

Az évadnyitóról összességében elmondható, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, emlékezetes jelenetek/dialógok sorát produkálta, és ami igazán lényeges, sikerült úgy felvezetnie az évad főbb történetszálait, hogy közben a jellemábrázolásra is bőven maradt ideje. A kezdés alapján minden esélyünk megvan egy újabb kiváló évadra.

Értékelés:

Címkék: sons of anarchy