Az NBC tehet egy szívességet...

Év elején még rendkívül bizakodó voltam az NBC jövőjét illetően, a Comcast lett az új tulajdonos és ez magával hozta egy új vezetőség felállítását. A teljesen inkompetensnek tekinthető Jeff Zucker távozni kényszerült, a helyét Steve Burke vette át az NBCU élén, a csatorna irányítását pedig az egykori Showtime-es Robert Greenblatt-re bízták. A pilotszezon során hozott döntéseket szintén elégedettséggel nyugtáztam, ambiciózus projekteket kértek be, úgy tűnt jó úton halad a csatorna.

Az első kételyek az upfronts idején fogalmazódtak meg bennem, mely leginkább a rosszul összeállított műsorrendnek (Whintey, The Sing-Off, Harry's Law), valamint a rendkívül gyengének tűnő (ez szeptemberre realizálódott is) sitcom felhozatalnak volt köszönhető. Ezzel együtt még kitartottam Greenblatt mellett, egyrészt a drámák többségében volt potenciál, illetve azt is hozzá kell tenni, hogy nem egyszerű egy csatornát a nulláról felépíteni. Időt kell adni neki - gondoltam, ez azonban az előzetesen tervezetthez képest jóval korábban lejárt...


(Annie és Shirley nehezen vette tudomásul a döntést)

A mai nap során ugyanis nyilvánosságra hozták az NBC midseason-re tervezett műsorrendjét, mely a Zucker-Silverman éra legrosszabb döntéseinek emlékét idézi fel bennem. Nézzük a konkrétumokat: a Community egyelőre nem szerepel a csatorna jövő évi tervében, januártól a 30 Rock lesz látható a csütörtök nyolc órás slotban. Mindez nem jelent cancel-t, viszont nem tudni, hogy mikorra kerül képernyőre a szezon második fele, egyúttal a negyedik évados berendelés esélye is jelentősen lecsökkent. Bármennyire is fáj a döntés, ezt még a gyenge nézettség okán (szigorúan objektív szempontból) érthetőnek lehet mondani.  

A Harry's Law teljes évados berendelése (egyúttal vasárnapra kerül) viszont a kabaré kategóriájába esik, 1.2-es demóval rendelkező sorozat kapcsán ilyennel korábban nem találkoztam. Ami még jobban felháborító, az ugyanilyen nézettséggel futó, kritikusok által dicsért Prime Suspect lekerült a képernyőről... félreértés ne essék, Maria Bello sorozatát a nézettsége miatt már október közepén szemrebbenés nélkül elkaszálhatta volna Greenblatt, itt most inkább arról van szó, hogy két ugyanolyan teljesítményt hozó alkotás közül a minőségit eldobja, ezzel szemben a kreatív gondokkal küzdőt (értsd botrányosan gyenge) megtartja.


(Az utolsó kör?)

És még nem értünk a végére... a 2011/12-es évad legígéretesebb országos újonca az Awake szintén nem szerepel a műsorrendben. A csatorna állítása szerint keresik neki a lehető legjobb időpontot, azonban kiszivárgott információk alapján a csatornánál nagyon aggódnak Kyle Killen és Howard Gordon alkotásának sötét tónusa miatt, nem érzik úgy, hogy ez országos tévére való. Pedig könnyen lehetne neki időpontot találni, így például a szerda kilenc órára áthelyezett Rock Center with Brian Williams főműsoridős jelenléte (1.0-ás ratinget hozott hétfőn) hatalmas talány számomra... 

A felsoroltakon kívül még számos változtatás történt, többek között a The Voice és az ígéretesnek tűnő Smash az előzetes terveknek megfelelően februártól elfoglalja a hétfői napot. 'Nagy örömömre' érkezik egy újabb reality is, Fashion Star címmel, bemutatkozik az Are You There, Chelsea? és a The Firm, valamint több sorozat más slotban folytatja jövő évtől. A tovább mögött egy napokra lebontott összeállításban lehet megnézni az NBC midseasonre tervezett műsorrendjét:

Hétfő

8-10 PM – The Voice (évadpremier február 5-én vasárnap, a Super Bowl után)

10-11 PM – SMASH (február 6-tól)

Kedd

8-10 PM – The Biggest Loser (január 3-tól)

10-11 PM – Parenthood 

10-11 PM – FASHION STAR (március 13-tól)

Szerda

8-8:30 PM – Whitney (január 11-től kerül át ebbe a slotba)

8:30-9 PM – ARE YOU THERE, CHELSEA? (január 11-től)

9-10 PM – Rock Center with Brian Williams  (februártól)  

10-11 PM – Law & Order: Special Victims Unit

Csütörtök

8-8:30 PM – 30 Rock (január 12-től)

8:30-9 PM – Parks and Recreation

9-9:30 PM – The Office

9:30-10 PM – Up All Night (január 12-től kerül át ebbe a slotba)

10-11 PM – THE FIRM (két órás premier január 8-án vasárnap)

Péntek

8-9 PM – Who Do You Think You Are? (február 3-tól)

9-10 PM – Grimm

10-11 PM – Dateline NBC

Vasárnap

7-9 PM – Dateline NBC

8-9 PM – Harry’s Law (március 4-től)

9-11 PM – The Celebrity Apprentice (február 12-től)