The Walking Dead: van-e valóságalapja a negatív kritikáknak?

Régóta érlelődött bennem ennek a bejegyzésnek a gondolata, a mostani félévadzáró pedig tökéletes alkalom arra, hogy kiírjam magamból. Ezúttal nem a hagyományos értelemben vett kritikára kell számítani, sokkal inkább egyfajta elmélkedés arról, hogy vajon miért születnek ilyen szélsőséges vélemények napjaink legsikeresebb kábelsorozata kapcsán

A Robert Kirkman képregénye alapján készült The Walking Dead-nek sok ellenrajongója akad, a szakírók többsége ugyan kiáll a zombisorozat mellett, de a nézői visszajelzések, itthoni és külföldi egyaránt, már közel sem mutatnak ilyen pozitív képet. A népszerűség átka, vagy jogos kritika, netalán a sorozat totális félreértelmezése áll a dolog mögött? A kép alatt megpróbálok választ adni a kérdésre.

A The Walking Dead-et már közvetlenül a sorozatberendelés után hatalmas érdeklődés kísérte, ennek számos oka volt: a többszörös Eisner-díjas alapanyag, a high concept jelleg, az AMC-be vetett, akkor még feltétlen bizalom, valamint a rendkívül elhivatott, szakmai tudását korábban számtalan alkalommal bizonyító Frank Darabont személye miatt. Nagyok voltak tehát az elvárások, mely azt kell mondjam az esetek többségében nem túl szerencsés, hajlamosak vagyunk már a bemutató előtt túlmisztifikálni az alkotást, melynek eredménye gyakran csalódás lesz. A pilot esetében szerencsére erről szó sem lehetett, kis túlzással egyöntetű vélemények születtek, kiváló kezdést láthattunk.

A nézettségen ugyan ez egyáltalán nem látszott meg, de a pilot utáni részek során már egyre több elégedetlen nézővel 'találkozott' az ember, a legtöbb kritika a lassú tempóra, a túlnyújtott párbeszédekre, valamint az antipatikus szereplőkre vonatkozott, illetve a nézői véleményeket olvasva jó néhányan a jellemábrázolás, történetvezetés kárára történő előtérbe helyezését sem tudták megemészteni. A kérdés az, hogy ezek az észrevételek vajon mennyire jogosak.

A tempó kapcsán nem érheti szó a ház elejét, az AMC korábban is a lassú folyású sorozatairól volt híres, aki a The Walking Dead esetében mást várt, saját magát csapta be, ergó nem megfelelő elvárásokkal ült le a képernyő elé. Azt, hogy Darabont-ék, illetve később Mazzara-ék kiemelt szerepet szántak a karakterizációnak, csak üdvözölni tudom, hiába van egy ígéretes alapsztorink, jelen esetben egy kilátástalannak tűnő, zombikkal megtűzdelt apokaliptikus világ, ha ezt nem a szereplők oldaláról közelítjük meg, nem mutatjuk be az egyéni drámájukat, hosszútávon érdektelenné válik az alkotás. Erre tökéletes példa a TNT által nyáron bemutatott Falling Skies, ahol rendkívül gyengén kidolgozott, papírmasé figurákat kaptunk, nem csoda, hogy egy idő után már teljesen hidegen hagyott a sorsuk.

Jelen írás tárgya ezzel szemben megpróbálja elmélyíteni a karaktereit és az esetek többségén sikerrel teszi, lásd Shane második évados szála. Mégsem lehetünk azonban teljesen elégedettek, az írók ugyanis gyakran túlzásba esnek, úgy is fogalmazhatok, eltévesztik az arányokat, néha akkor is a jellemábrázolással vannak elfoglalva, amikor a történetnek kellene előrehaladnia. Mindez túlírt dialógusokat, monoton jeleneteket eredményezett, a kevesebb több lett volna tipikus esetével találkozhattunk.

A sorozat egyébként akkor él igazán, amikor a szereplők komoly stresszhatás alá kerülnek és döntéskényszerben vannak (nem feltétlenül kell ehhez zombi), erre jó példa volt a legutóbbi, Pretty Much Dead Already címre hallgató epizód, mely a második évad legjobbjának tekinthető. Térjünk ki még a megvalósításra, ami egyértelműen a pozitív serpenyőbe kerül, az elsőrangú képi világ főként David Boyd operatőr érdeme, de a rendezők is minden dicséretet megérdemelnek, külön kiemelve Michelle MacLaren félévadzáróban nyújtott teljesítményét. 

A bevezetőben feltett kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, a The Walking Dead kapcsán elhangzó kritikák egy része ugyan jogosnak tekinthető, de sokan hajlamosak túlzásokba esni, ráadásul egyfajta csordaszellem is megfigyelhető - értsd: divat lett rossz színben feltüntetni a sorozatot. A The Walking Dead az eddigi 13 része során hullámzó teljesítményt mutatott, de még van ideje levetkőznie a gyerekbetegségeit (az epizódszám alapján mintha csak egy évad ment volna le) én mindenesetre kitartok mellette.