White Collar - pedig jól indultunk...

A pilot kapcsán már szót ejtettem arról, hogy ugyan teljesen korrektnek mondható a USA Network felhozatala, valamiért egyik sorozatuk sem tudott hosszú ideig lekötni. Volt, amelyik három-négy részig, volt, amelyik, akár egy évadig is kihúzta, de idővel mindegyiktől elköszöntem. Úgy éreztem, hogy a White Collar esetében talán majd más lesz a helyzet, elég potenciált éreztem benne ahhoz, hogy végigkísérem a sorozatot. Még az évad felénél sem járunk, de sajnos be kell látnom, tévedtem...

Sokat hezitálnom sem kellett rajta, annak ellenére sem, hogy a két főszereplő közötti interakciók továbbra is jók, sőt az adott részek legjobb jeleneteinek mondhatjuk ezeket. A pilotban érthető módon az alaphelyzet felvázolásának köszönhetően még a karaktereken volt a nagyobb hangsúly és a nyomozás csak egy kis jelentéktelen szálat tett ki. Ez arány a következő részekre már eltolódott, szó se róla, nem véletlen a csatorna characters welcome szlogenje, továbbra is volt karakterizáció, de legalább akkor szerepet kaptak a különféle ügyek és azok megoldásai is.

Erre a USA Network többi sorozatát figyelve számítani is lehetett, a probléma inkább ott van, hogy a nyomozás szál oly mértékben unalmas és kiszámítható, hogy azt semmivel sem nem tudták ellensúlyozni. Pedig nem lehetetlen a feladat, gondoljunk csak a Life-ra, ahol a kitűnően megírt karakterek mellett, érdekes ügyeket dobtak be és emellé még egy izgalmasan alakuló és okosan adagolt átívelő szálat is kaptunk. A White Collar ebből a hármasból csak eggyel rendelkezik... a két főszereplőt már említettem, egyrészt az alapszituációnak, másrészt a két színész - Bomer és DeKay - közötti összhangnak köszönhetően jó párost alkotnak. A feleség szerepkörben tetszelgő Tiffany Thiessen, vagy éppen kedvelt szélhámosunk segítője Moz is jól kiegészíti a csapatot, talán csak Natalie Morales viszonylagos kevés játékideje miatt panaszkodhatunk.

A nyomozás metódus azonban rendkívül lapos és érdektelen, általában az ügy megindulását követő 5-10 percben már jön a "csak oldják meg valahogy, mert nem érdekel" gondolat, ráadásul azok megoldásának módja is bőven hagy kívánnivalót maga után. Az átívelő szál kapcsán már a pilot idején is rossz előérzetem volt, mely sajnos mostanra végképp beigazolódott. Azt lehet érezni rajta, hogy mintha a készítőknek muszáj lett volna bedobni egy egész évadon átívelő problémát és végül a ha más nem ez is jó lesz féle döntés alapján esett erre a választásuk. Erőltetett és izzadságszagú és ebből következően cseppet sem érdekel. Az ötödik részt követően feladtam, a formula nem nagyon fog változni, hiába a jó karakterek, sajnos szinte minden másban hibádzik a White Collar.

Értékelés:

Címkék: white collar