Össznézettségben a CBS, a fontos célcsoportokban a Fox az élen

Mivel az országos sorozatok nagy része elvonult a "nem létező téli szünetre", így lehetőség adódik egy kicsit összegezni a 2009/10-es évad amerikai nézettségének eddigi alakulását. Ezúttal is csatornákra lebontva (szeptember 21 és december 13 közötti időszak), valamint képekkel illusztrálva (Tv by the numbers).

 
CBS:  össznézettséget tekintve kimagaslanak a mezőnyből, melyben egyébként semmi meglepő nincs, évek óta ez a tendencia. A demó adatok is a szokásos képet mutatják, a 18-49-es adatok jónak mondhatók, de itt mindig el kell mondani, hogy arányaiban túl nagy az eltérés az össznézettség és a legfontosabb célcsoport adatai között. A nyugdíjas csatorna jelzőt pedig a két utolsó adat támasztja alá... Az évad második felében minden bizonnyal a Super Bowl lesz a legnagyobb esemény náluk, egyelőre nem nevezték meg, hogy melyik sorozat, vagy reality kapja meg a nagy lehetőséget. (esélyesek: Survivor, The Big Bang Theory és Two and a Half Men kettős, The Mentalist).

kiemelkedő teljesítmény: The Big Bang Theory, Two and a Half Men, NCIS

jó, illetve közepes teljesítmény (nincsenek veszélyben): The Mentalist, Survivor: Samoa, Criminal Minds, The Amazing Race, CSI, NCIS: Los Angeles, CSI:Miami, CSI:NY, How I Met Your Mother // The Good Wife, Medium, Accidentally on Purpose, Ghost Whisperer

veszélyben vannak: Gary Unmarried, The New Adventures of Old Christine, Numbers, Cold Case

nagy esélyük van az év közbeni/végi kaszára, illetve már megkapták azt: Three Rivers (levették a műsorról, de hivatalosan még nincs bejelentve a cancel)

Fox: a 2009/10-es évad eddigi nagy nyertese a csatorna. A legfontosabb célkorosztályban elsők, és a számukra kiemelten lényeges 18-34-ben is egészen kiváló teljesítményt hoznak egyelőre. Ráadásul mindezt úgy, hogy jellemzően az év második felétől szoktak csak igazán beindulni, köszönhetően főként az American Idol-nak, de a 24-et és az újonc sorozataik többségét is oda tartogatják. Ehhez képest az igazán fontos mutatókban már az idény első felében uralják a mezőnyt.

kiemelkedő teljesítmény: House, Family Guy

jó, illetve közepes teljesítmény (nincsenek veszélyben): The Simpsons, The Cleveland Show Glee, Hell's Kitchen (október 13-án volt az évadzáró), Bones // So you Think you Can Dance, American Dad

veszélyben vannak: Fringe, Lie to Me, 

nagy esélyük van az év közbeni/végi kaszára, illetve már megkapták azt: Til Death, Brothers, Dollhouse (hivatalos a cancel)

ABC:  szokás szerint idén is tőlük érkezett a legtöbb újonc, amivel egyben a legnagyobb kockázatot is ők vállalták. A mérleg eddig igencsak felemás, sőt, igazából a sitcom szerda (- Hank) megteremtésén kívül komolyabb sikert nem tudtak elérni az új sorozataikkal. Persze a V még erősen kérdéses, meglátjuk, hogy a hosszú hiátus után milyen teljesítményre lesz majd képes. A 18-49-es mutatókban a Fox és a CBS is megveri őket, pedig év elején még úgy számoltak, hogy legalább egyiküket meg kell verni... 

kiemelkedő teljesítmény: Grey's Anatomy, Desperate Housewifes

jó // közepes teljesítmény (nincsenek veszélyben): Modern Family, Private Practice Dancing With The Stars, Brothers&Sisters // V, Cougar Town, The Middle, Castle

veszélyben vannak: FlashForward, Scrubs, Better off Ted, Ugly Betty

nagy esélyük van az év közbeni/végi kaszára, illetve már megkapták azt: The Forgotten, Eastwick (hivatalosan cancel), Hank (hivatalosan cancel) 

NBC: no comment kategória? - ahogy a legutóbbi nézettség post-nál írtam, soha nem látott mélységekben a csatorna. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy demó mutatókban idén már többször elpáholta őket a spanyol nyelvű Univision csatorna is. Kérdés, hogy milyen változásokat hoz majd az új tulaj, a Comcast megjelenése, ennél rosszabb már nem igen lehet a helyzet - (mondjuk tavaly is ezt mondtam az NBC-re és szépen elkiabáltam). Mindenesetre a téli olimpia jókor jön nekik, ha csak rövid időre is, de valamelyest felhúzhatja majd a nézettségüket.

kiemelkedő teljesítmény: The Biggest Loser, The Office

jó, illetve közepes teljesítmény (nincsenek veszélyben):  //Law&Order:SVU, 30 Rock,

veszélyben vannak: Parks&Recreation, Community, The Jay Leno Show, Heroes, Mercy

nagy esélyük van az év közbeni/végi kaszára, illetve már megkapták azt: Trauma

CW:

Természetesen a nézettségi verseny utolsó helyén kullognak... Annyit viszont illik megjegyezni, hogy az idei évük önmagukhoz képest eddig korrektnek mondható, ezt a lenti táblázat is mutatja. A számukra fontos 18-34-es korosztályban növekedést tudtak elérni tavalyhoz képest.

kiemelkedő teljesítmény: The Vampire Diaries

jó, illetve közepes teljesítmény (nincsenek veszélyben): America's Next Top Model // Gossip Girl, Smallville, Supernatural, One Tree Hill, 90210

veszélyben vannak:

nagy esélyük van az év közbeni/végi kaszára, illetve már megkapták azt: Melrose Place, The Beautiful Life (hivatalosan cancel)


 
A grafikon a tavalyi és az idei évad hasonló időszakát állítja szembe és mutatja meg, hogy
a kiemelten fontos mutatókban milyen mértékű növekedés, vagy csökkenés figyelhető meg az egyes csatornáknál. Ez is alátámasztja a fent már elhangzott a Fox az idei évad eddigi nagy nyertese mondatot, mind össznézettségben, mind a demó mutatókban komoly növekedést értek el. Az NBC és az ABC számára viszont jóval kedvezőtlenebb adatokat tartalmaz, főleg a 18-49-es és a 18-34-es korosztályt illetően. A CBS minimális csökkenést mutat,  míg a CW önmagához mérten jól teljesít.