TCA tour 2010/tél: az első két nap összefoglalója

Szombaton kezdetét vette a téli TCA-turné, szombaton a CBS, Showtime, CW hármas lépett fel, míg vasárnap az NBC vezetőinek magyarázkodását hallhatták a jelen levő újságírók. A tegnapi nap kapcsán Alan Sepinwall, a The Star-Ledger munkatársa a következőt nyilatkozta: "And thus ends what feels like one of the longest, weirdest days in (my) TCA history". A beszámolókat olvasva ez kicsit sem meglepő.

szombat:

CBS

Ugyan már többen is a Numb3rs végét jósolták az idei csökkentett epizódszám miatt, Nina Tassler (a CBS programigazgatója) szerint erre csak azért volt szükség, hogy kipróbálhassák a helyén a Miami Medical-t (lánykori nevén Miami Trauma). A hírt azonban inkább úgy lehet/kell értelmezni, hogy amelyik sorozat jobban teljesít az adott spot-ban, megrendelést kaphat a következő évadra. A Three Rivers most már hivatalosan is kasza (eleve halva született ötlet volt...), míg a két kanadai sorozatuk, a Flashpoint, valamint az Aaron Douglas főszereplésével készült The Bridge nagy valószínűséggel nyáron kerül majd adásba.

A TCA-turné előtt pár nappal bejelentett CBS midseason műsorrend szerint a Rules of Engagement március elsején fog visszatérni az Accidentally on Purpose helyére (hétfő 20:30). Utóbbi a Gary Unmarried szerdai spot-ját foglalja el, mely így a tavasz kezdetére le is tudja majd 17 részes második évadát.

Végezetül egy Nina Tassler idézet, melyben a "Jay Leno-kísérlettel" kapcsolatban mondja el a véleményét:

"Then along came 10 p.m and they were going to have a whole different strategy. Ultimately there is no substitute for developing great shows, working with great talent, and getting your shows on the air. The unfortunate thing is our creative community was somewhat bruised by this. A lot of people were put out of work and saw this as having a pretty negative impact. But for us, it allowed us to get a bigger piece of the ad revenue pie at 10 p.m. What I have the most trouble with is their company, to say this [decision] was a reflection on whole network business is misguided. Our business is thriving right now. It was an experiment that obviously did not work."

Showtime

A TCA-turné előtt pár nappal érkezett a hír, hogy a fizetős kábelcsatorna berendelte Laura Linney sorozatát a The Big C-t (egy ideig The C-Word munkacímen futott). A fekete komédiában a Linney által játszott külvárosi családanyánál rákot diagnosztizálnak, aki ezt megpróbálja a humor segítségével feldolgozni/megélni. Oliver Platt is feltűnik a sorozatban, melynek pilotját Bill Condon (Dreamgirls) rendezi.

Az utóbbi években a Showtime női karaktereket központba helyező - The United States of Tara, Nurse Jackie, The Big C - sorozatokat rendelt be, de szerencsére (ez persze szubjektív) azért nem feledkeztek el a régi vonalról sem. Az idén leköszönő The Tudors helyére 2011-ben a 15.század végén játszódó The Borgias léphet, melynek középpontjában egy nagy hatalmú, korrupt velencei család áll. A reneszánsz kor Sopranosaként beharangozott sorozat showrunnere az a Michael Hirst lesz, aki az előbb említett Tudorokkal már bizonyította tehetségét. A főszerepre Jeremy Irons-t sikerült megnyerni, a pilotot pedig Neil Jordan fogja rendezni (Interjú a Vámpírral, Síró Játék).

CW

Ostrofféktól elsősorban a Smallville és a Supernatural pletykákat hallhattunk. Úgy tűnik mindkét sorozat jó eséllyel pályázik egy újabb évadra, előbbi a tizedikre, utóbbi a pedig hatodikra. Természetesen az upfronts-ig nem várható hivatalos bejelentés, de biztató a helyzet.

Vasárnap:

NBC

A pávás adóval kapcsolatban ezúttal megpróbálok a tényekre szorítkozni, de egy külön bejegyzés erejéig majd még visszatérek az NBC vezérkar néhány "érdekes" nyilatkozatára, illetve azok hátterére.

Most már hivatalos: a Jay Leno "kísérlet" megbukott. Ennek feltételezett okairól pár nappal ezelőtt már írtam, és szerencsénkre a bejelentésre sem kellett sokat várnunk. Jay február 12-től távozik a főműsoridőből, az NBC tervei szerint 11:35-kor kap egy fél órás show-t, melyet Conan Tonight showja, majd Fallon Late Night-ja követne. A kiszivárgott hírek alapján Leno valószínűleg elfogadja majd az ajánlatot, viszont Conan O'Brian kapcsán már közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Nemet is mondhat a csatornának és akár a múlt héten megszellőztetett Fox-hoz való átigazolás is benne van a pakliban. Amit viszont már  biztosan kijelenthetünk, hogy a Jay távozása miatt üres 10 órás spotokat nem lesz könnyű betölteni. Jeff Gaspin, az NBC szórakoztatási osztályának vezetője ennek kapcsán a következőt nyilatkozta: "We're not going to do 5 new dramas at 10 o'clock. Expect 2 dramas in the slot, more Dateline and some other juggling."

Kétégtelen, hogy Leno áthelyezése volt a legnagyobb horderejű bejelentés, de emellett még bőven akadt érdekes közlemény: az eredetileg 13 részesnek tervezett Day One-t első lépésben négy órás event-é alakították, a napokban meghozott döntés értelmében pedig mostantól backdoor pilot-ként fog funkcionálni. Amennyiben sikeres lesz, bekérhetik majd sorozatnak, de az előzményeket ismerve erre vajmi kevély esély mutatkozik. A pilot leadásának időpontja még bizonytalan. A Law&Order plusz négy részes berendelést kapott, így a 20. évad 20 részből fog állni, és tervbe vették egy los angeles-i spinoff lehetőségét is.