24 - a nyolcadik nehéz nap

Jack Bauer nagypapa szerepben? - igen, a nyolcadik évad kezdetén ennek lehettünk szemtanúi, persze tisztában voltunk vele, hogy az idill nem tart majd sokáig. Összességében tetszett, ahogy kezelték Jack visszahozatalát, nem ugrott egyszerre, az unokás jelenetektől kezdve a vívódó, most már tényleg a család az első képsorokig bezárólag jól oldották meg a dolgot. A kép után már spoilerek is előfordulnak.

Mivel az évad folyamán a szokásoknak megfelelően még számos meglepetésbe fogunk belefutni, így egyelőre csak az alapfelállásról lehet beszámolni. Az elnöknő egy fikciós ország vezetőjével folytat béketárgyalásokat, azonban utóbbi ellen merényletet próbálnak megkísérelni. A támadás hátterében az öcsike áll, kinek nem meglepő módon teljesen más és persze merőben radikális elképzelései vannak az ország vezetéséről. Időközben képbe jön egy nukleáris bomba, valamint az orosz maffia is. A CTU persze szokás szerint rossz nyomot követ, így kezdetben Jack-re (Chloe-val párban) hárul a feladat, hogy összerakja a mozaikot.

Az első négy rész során hagyományosan nagy iramot diktálnak a készítők, de ezúttal, elsősorban a vasárnapi epizódok kapcsán ez elmaradt. Ennek okait egyelőre csak találgatni lehet, az elfogyott a szuflától a most lassú, de fokozatos építkezés a cél válaszokig (ez persze kevésbé valószínű) sok minden lehet mögötte. Mindenesetre a hétfői dupla adagunk már jóval dinamikusabbra sikerült, sőt néhány wtf jelenettel is megfűszerezték őket. Természetesen a kibontakozó ügy mellett megkapjuk az egyes karakterek külön történetszálát is, melyek között akad néhány érdekes, valamint a figyelmünket kevésbé lekötő sztori is.

Jack esetében nem is lehet kérdés, hogy melyikről van szó, bármeddig elnézzük őt a képernyőn. A már említett családdal (végre normális szálat kapott Elisha Cuthbert) kapcsolatos nehéz döntéshozatal teljes mértékben hitelesnek tűnt, ahogy természetesen az ezt követő verbális, majd tényleges akciói is. A New York-i CTU központ megvalósítása sajnos hagy kívánnivalót maga után, mint, ahogy az igazgatót alakító Mykelti Williamson is. Direkt nem tettem hozzá, hogy az alakítása, vagy csak a karaktert írták meg rosszul, ugyanis mindkettő hibádzik. Az új szereplők közül Starbuck, azaz Katee Sackhoff ezúttal a nőiesebb oldalát mutatja be nekünk, azonban a titkos múltjához kapcsolódó történetszál kifejezetten erőltetett és engem teljes mértékben hidegen hagy.

Freddie Prinze JR, valamint az általa alakított Cole ügynök figurája viszont kellemes meglepetésnek bizonyult. Az évad kezdete előtt igencsak szkeptikus voltam az egykori tinisztár kapcsán, de be kell látnom, hogy csak az előítélet beszélt belőlem. Freddie  hiteles a szerepben és egyelőre a karaktert is sikerült eltalálniuk az íróknak. Vele szemben Chloe már régi motorosnak számít, a minimális arcjátékkal rendelkező színésznőt ugyan eleinte nem kedveltem, de idővel hozzászoktam az egyedi stílusához. Ezúttal tőle kissé szokatlan szerepkört kapott, a kis informatika zseninknek sok tanulnivalója van még az új CTU-s rendszerekről. Az elnöknő kapcsán szerencsére egyelőre minimális magánéleti szálról lehet beszélni (helyette is kavar Hassan barátunk), bár az Ethan és az új politikai tanácsadó közötti konfliktusból minden bizonnyal ő is kiveszi majd a részét.

Ugyan az előzetes casting hírek miatt nem volt meglepetés a szereplése, a negyedik részben feltűnő Renee visszahozataláért jár a pacsi a készítőknek. A washingtoni történések alaposan kihatottak az életére, egy céltalannak tűnő, lelkileg meggyötört karaktert láthatunk, aki mindezek ellenére a végén alaposan meglep minket. A rossz fiúk társasága elég impozánsnak mondható, eddig az álrendőr szerepkörben feltűnő Doug Hutchison-t, valamint az oroszokat képviselő Jürgen Prochnow-t és David Anders-t láthattuk, de hamarosan feltűnik majd Callum Keith Rennie is.

Az első négy rész bár lassabban indult a szokásosnál, összességében azért nem okozott csalódást, a szokásos, specifikusan erre a sorozatra jellemzőm hibákkal együtt is még jó nézni Jack-et, illetve azt, ahogy a valószínűsíthetően utolsó nehéz napján rendet tesz. A nézettség eddig a várakozások szerint alakult, a vasárnapi dupla premiert több, mint 11 millióan nézték és majdnem 4-es demót ért el, a hétfői két rész pedig hasonló össznézettséget produkált, míg 18-49-ben 3.3-as és 3.6-os rating-re volt képes.

Értékelés:

Címkék: 24