HIMYM: felesleges tovább erőltetni

Nem könnyű megválni egy olyan sorozattól, melyből már közel öt évadot végignéztél, más szemszögből nézve azonban annak se lenne értelme, ha az idővel erőltetetté és nagyrészt poénmentessé vált szériát csak a szép emlékek miatt folytatnám. Az első két évad során a How I Met Your Mother az az időtájt futott multikamerás sitcomok egyik legjobbja volt, viszont azóta folyamatos lejtmenetet produkál. A harmadik évadban még fele-fel arányban oszlottak meg a jó/élvezetes, valamint a gyengébb epizódok, aztán a negyedik, majd kiváltképp a jelenlegi szezonban ez az arány tovább romlott.


(valami elromlott srácok)

Az eddigi tizenöt részből talán ha kettőt tudok kiemelni, az 5x03-as Robin 101-et, valamint az 5x08 The Playbook-ot, a többit pedig a közepes, gyenge - poénmentes, valamint ezt tényleg komolyan gondolták? (pl. Double Date, Slapsgiving 2) skálán lehetne elhelyezni. A tegnapi rész után döntöttem úgy, hogy részemről ennyi volt, elkaszálom a HIMYM-t, de ez nem elsősorban a mostani epizód miatt - volt már ennél rosszabb is - történt, sokkal inkább egy hosszú ideje tartó folyamat eredményeként született meg. Nézzük, hol és legfőképpen mivel szúrta el a dolgot a két kreátor, Carter Bays és Craig Thomas.

A legtöbb vád a 'mikor tudjuk már meg, hogy ki az anya mondatok?' kapcsán éri a HIMYM-et, azonban ez nem az egyetlen és nyugodtan mondhatom nem is a legfőbb probléma. Engem személy szerint csak akkor frusztrál a dolog, amikor Ted centrikus részt kapunk, és az amúgy is antipatikus karakter mikor találom már meg már az igazit kalandjait kell végigszenvednem. Az első két évad során ez még bőven belefért, egyrészt viccesebben tudták tálalni, másrészt akkor még nem tűnt ennyire elcsépeltnek a nagy szerelem kergetése.

Sajnos az idő múlásával a többi karaktert is fokozatosan tönkretették, az egyik legfájdalmasabb Marshall kiherélése volt - elnézést a szóhasználatért, de talán ez fejezi ki a legjobban, hogy mit műveltek vele az írók. Marshall csak árnyéka régi önmagának, egysíkú, szánalmas szereplőt faragtak belőle. A Lily-vel való kapcsolatának ugyan mindig is fontos szerep jutott, de az utóbbi időben az arányok eltolódtak, egy papucsférjet kaptunk, akinek a jelenetei legtöbb esetben inkább kínosra, mintsem viccesre sikerülnek. Barney tarsolyában ugyan mindig van egy-két poén, de ő sem a régi és az is szembetűnő, hogy Thomas-ék nem igazán tudják, hogy hosszútávon merre haladjon majd a karakter.

Robin időközben teljesen súlytalan lett, mint ahogy ez az őt alakító Cobie Smulders játékára is igaz. Ha Barney-nál szóba hoztam, hogy nem tudják mit kezdjenek a karakterrel, akkor ez Robin kapcsán még nyilvánvalóbb probléma. Lily pedig... mintha csak önmaga paródiája lenne, egyszerűen rossz nézni, hogy mit művelnek vele az írók. A HIMYM-ben lassan már nagyítóval kell keresni a poénokat, ráadásul a heti történetszálak mellett az elején még jól felépített, humoros visszaemlékezések sem működnek, erőltetett és önismétlő lett a sorozat. Nem fogok visszatérni, a kasza véglegesnek tekinthető, inkább már csak abban bízom, hogy az önmagához szintén visszaesést mutató csatornatárs The Big Bang Theory nem követi majd ezt a sormintát.

Értékelés: