Miami Medical - pilot

A Miami Medical nem okozott meglepetést, szinte minden szempontból azt kaptam, amire előzetesen számítottam. Igen, a tévé világában a Bruckheimer név hallatán, főleg ha azt a CBS-el párosítjuk tisztában vagyunk azzal, hogy milyen végeredmény várhatunk. Jerry ezúttal a procedurális krimik világát a orvosokra cserélte le, megtartva a korábbi munkáira jellemző látványvilágot, azok kiszámíthatóságával és gyenge karakterizációjával együtt.

The first moments after a critical injury are known as 'Golden Hour. Your best chance of survival are the trauma surgeons who can pull you back from the brink.

Dobjunk össze egy ütős kezdést és a nézők biztosan ott ragadnak majd - valószínűleg így gondolkodhattak a Miami Medical (lánykori nevén Miami Trauma) készítői, majd a kis robbantgatás után irány a kórház és gyorsan magyarázzuk is el a nézőknek, hogyan is néz ki egy nap a traumatológián - lásd a fenti idézet. Igen, az előbbi mondatból egy kis irónia is kiszűrhető, végig ez a fajta öncélúság jellemezte a pilotot, míg az írók kelléktára unalomig ismert sablonokkal volt tele, ez vonatkozik a karakterekre, a párbeszédekre és általánosságban a rész felépítésére.

Jöjjön még egy idézet, ami egyben kiváltotta nálam, a "most nyomunk neki egy szünetet, aztán később folytatjuk" gondolatot:

Trauma docs, best and the brightest. The rock stars of medicine. The ones here at Miami Trauma One, they're the Rolling Stones.

Mindezt Omar Gooding-nak, illetve az ő antipatikus karakterének - általában a nagy igazságok kimondása jut neki osztályrészül - köszönhettük, mely jelző egyébként szinte mindegyik férfi színészre igaz. A törekvő sebészt játszó Mike Vogel esetében a tálentum hiánya, Jeremy Northam-nél pedig a rejtélyesnek bemutatott, de valójában érdektelennek bizonyuló karakterrel voltak problémák. Nem is igazán értem, hogy Northam miért vállalta el annó ezt a szerepet.... Feltűnik még egyik régi kedvencünk Andre Braugher is, azonban őt csak egy rövid epizódszerep erejéig láthatjuk.

A hölgyeket valószínűleg az eyecandy-titulus mentette meg, Lana Parrilla és a tapasztalatlan dokit alakító Elisabeth Harnois castingja legalábbis ebben a tekintetben jó döntésnek bizonyult. A pilot, mint ahogy már utaltam rá, rendkívül kiszámítható, néhány eset bemutatása, munkáról való lelkiismeretes és fájóan klisés dialógok és minimális magánéleti szál bevonása jellemzi. A külcsínre viszont nem lehet panaszunk - a sorozat egyébként a Dexter-hez és a CSI: Miami-hoz hasonlatosan nem Miami-ban, hanem Los Angelesben forgott - de érthető módon az összképen ez sokat nem javított.

Az idei évadban több újonc kórházas sorozat indult, az NBC-s Trauma és Mercy után a CBS-en bemutatkozó Miami Medical-re is igaz, hogy már a pilot elég volt a 'nem kérünk belőle többet' döntés meghozatalához.

Értékelés:

Címkék: miami medical