Az HBO és a Showtime is berendelt

A Showtime és az HBO egyaránt szerdán jelentette be egy-egy új sorozatát, nézzük meg mikről is van szó. Az előbbin láthatjuk majd a brit eredeti alapján készülő Shameless-t, melyben a rendhagyó, úgy is mondhatnám, hogy diszfunkcionális Gallagher családdal ismerkedhetünk meg. A Chicago-ba helyezett drámában az apát a kiváló karakterszínész William H. Macy (Fargo, Magnolia, etc.) alakítja, akinek azért nem lesz teljesen idegen a sorozatok világa, hiszen korábban a Vészhelyzetben, illetve a Sports Night-ban is láthattuk.

Emmy Rossum a legidősebb lány szerepében tűnik fel (Holnapután, Az Operaház Fantomja), míg Allison Janney (Az Elnök Emberei) visszatérő szereplő lesz a sorozatban. A korábban a Vészhelyzet, a Harmadik Műszak és az Elnök Emberei mellett tevékenykedő - jelenleg Southland - tévés veterán John Wells lesz a showrunner, de a nagy sikerű brit sorozat kiötlője Paul Abbott is csatlakozott a készítő gárdához. Robert Greenblat, a Showtime szórakoztatási osztályának elnöke el volt ragadtatva a pilottól, így nem is csodálkozhatunk a 12 részes első évad berendelésén.

Greenblat megjegyezte, hogy a közeljövőben a csatorna nem fog újabb pilotot berendelni, elsősorban a négy újonc sorozatuk beindításával foglalatoskodnak majd. És, hogy mik ezek? - a Laura Linney nevével fémjelzett, augusztusban debütáló The Big C, a Tudors helyét átvevő történelmi sorozat, a Jeremy Irons-ot is a soraiban tudó The Borgias, valamint a Matt LeBlanc-féle (önmagát alakítja benne) sitcom az Episodes. A negyedik pedig természetesen a most tárgyalt Shameless lesz. Az első kettőről bővebben a TCA-turnés bejelentés kapcsán írtam, míg az Episodes promóját ide kattintva lehet megtekinteni.

Térjünk rá az HBO bejelentésére, akik a Laura Dern (Veszett a Világ, Jurassic Park) főszereplésével készült Enlightened című egykamerás sitcom-ot kérték be sorozatnak. Dern egy sokáig önpusztító életmódot folytató (alkohol és kábítószer) nőt játszik, aki egy nap megvilágosodik és úgymond jó útra tér, mely környezetére is hatással lesz.

A szereplőgárda tagja lesz többek között Luke Wilson és Diane Ladd is, utóbbi egyébként Laura Dern édesanyja. Az első évad 10 részből fog állni, a showrunner pedig Mike White lesz, aki pályafutását a Dawson's Creek és a Freaks & Geeks írói stábjában kezdte, a későbbiekben pedig a teljesség igénye nélkül a Jóravaló Feleség - The Good Girl és a Rocksuli fogatókönyvét jegyezte.