Az idény sitcom felhozatalából

A 2010/11-es országos sitcom felhozatalt ezúttal egy bejegyzésen belül foglalom össze, a jelenleg is nézett sorozatokon kívül szóba kerülnek az időközben elkaszáltak, valamint a nyári darára várók is. Kezdjük először azokkal, amik nálam nem érték meg az idény végét.

A How I Met Your Mother már egy ideje (nagyjából a harmadik etap óta) nem a régi, a fokozatos minőségromlást végül az ötödik évad közepén untam meg. A probléma nem abból adódott, hogy mikor ismerjük meg Ted feleségét, sokkal inkább a kiszámítható, gyenge poénokkal volt a baj, illetve azzal, hogy Barney-n kívül (mondjuk ő is vesztett az erejéből) a többiekre unalmas, gyengén megírt szerepeket osztottak...

Az újoncok közül a Brothers, valamint az Accidentally on Purpose csak a pilotot érte meg nálam, míg előbbi az utóbbi évek egyik leggyengébb kezdő részét produkálta, addig utóbbinál leginkább a gyenge alapsztori és Jenna Elfman jelentette a problémát. Az ABC-s The Middle-t és Cougar Town-t ezzel szemben több részen keresztül is követtem, azonban Courteney Cox-éktól a számomra érdektelenné vált karakterek, a családcentrikus Middle-től pedig a kiszámíthatóság miatt kellett megválnom.

Jöjjenek azok a sitcomok, melyeket egész évadon keresztül végigkísértem: a Better off Ted sajnos rövid életűnek bizonyult, de hozzá kell tenni, hogy már a második évadot is egyfajta ajándéknak kell tekintetünk. Az adásba nem került két részt június 17-én adja le a csatorna, de csak abban az esetben, ha nem kerül sor hetedik mérkőzésre az NBA nagydöntőjében. Ezúttal is szürreális találmányok, nagyszerűen megírt karakterek és nem mindennapi poénok jellemezték az egykamerás sitcomot, így nem kérdés, hogy kiérdemelte a 8/10-es értékelést.

A Modern Family ellenkező utat járt be, mint a BoT, hiszen már a pilottól kezdődően nagy sikerrel vetítették, sőt szinte egész évben a fokozatos nézőgyarapodás jellemezte. Szerencsére a minőség is adott volt, a közepes pilot után nagyszerű részekkel jelentkeztek, talán csak az évad közepén volt egy kisebb megingás. Az utolsó néhány epizód, főleg a nagyszerűen sikerült Hawaii-s viszont már a régi szintet hozta, és összességében azt mondhatjuk, hogy a a 24 rész alatt a család mindhárom ágának történetét érdekessé tudták tenni - 7/10.

Jöjjön most két CBS-es sitcom, a Rules of Engagement, mely negyedik és a The Big Bang Theory, ami a harmadik évadát tudta le. Előbbi messze a legjobb többkamerás sitcom jelenleg, sőt azt kell mondjam, hogy ezt a pozíciót már tavaly kivívta magának.. Évadról évadra javul és a fantasztikus "Wárbörtön" mellett a többieknek is hagynak teret, legfőképpen Audrey, Russell, valamint az idén állandó szereplővé avanszált Timmy hozza, természetesen Jeff mellett a legtöbb poént - 7.5/10.

A The Big Bang Theory sajnos sokat vesztett az erejéből, Sheldon sem a régi és sajnos a Leonard-Penny szerelmi szál szintén nem vált a sorozat előnyére, sőt... Nem mondhatom azt, hogy hullámzott volna a teljesítménye, inkább a biztos középszert hozták, így ez 5/10-re jött ki és egyben komoly minőségi romlást eredményezett tavaly óta. A 30 Rock is elfáradni látszik, de ennek a jeleit már tavaly tapasztaltuk. Néhány részre még össze tudja magát szedni - a Conan és Jay Leno "eset" kifigurázása remek volt és úgy általában a Jack-kel kapcsolatos történetszálak továbbra is jónak mondhatók. A többi azonban... Liz önismétlő szenvedései már nem tudnak érdekelni, de a mélypontot Tracy és Jenna jelentik. A negyedik évadra osztályzatként 5/10 megy.

Két NBC-s sitcomot tettem el nyári darára, az egyikük az anno két rész után dobott Community, mely a beszámolók alapján azóta komoly fejlődésen ment keresztül. A Parks & Recreation pedig már egy ideje tervbe volt véve, remélhetőleg nyáron mindkét évadával végzek majd.