Rescue Me - a hatodik évad kezdéséről

Lassan végéhez közeledik a Rescue Me, az FX hírnevét megalapozó triumvirátus utolsó tagja. A basic - nem fizetős kábelcsatorna a 2000-es évek elején tört be a saját gyártású sorozatok piacára és egymást követő években olyan nagy hatású sorozatokat tettek le az asztalra, mint a The Shield, a Nip/Tuck és jelen írás tárgya, a Rescue Me. Shawn Ryan öntörvényű rendőrei egy tökéletes befejezéssel tették fel a koronát teljesítményükre, Ryan Murphy plasztikai sebészei azonban ezzel ellentétes utat jártak be és idővel önmaga paródiájává vált a sorozat.

Utóbbi veszély nem fenyegeti a Rescue Me-t, de azt is be kell látnunk, hogy a The Shield-hez már nem érhet fel. A kitűnően sikerült első két évad után visszaesett 'tűzoltóink teljesítménye', aztán a tavaly látottak már ismét bizakodásra adhattak okot. Két évadunk van hátra, a jövőre esedékes hetedik záróakkordjára pedig stílusosan szeptember 11-én, az Egyesült Államokat ért terrortámadások tizedik évfordulóján kerül sor. Az elmúlás a sorozat hangulatán is érződik, de mindezt csak a kép alatt, spoilerek társaságában fejtem ki.

Nem okozott különösebb meglepetést a tavalyi cliffhanger feloldása, Tommy nem halt meg és igazából csak az volt a kérdés, hogy a szereplőinknek milyen következményekkel kell majd szembesülniük. Az első néhány percben Tommy egyaránt megtapasztalja, hogy milyen a fényhez - mennyország, valamint a tűzhöz - pokol vezető út, de még mielőtt döntésre kerülne sor felébred. Szinte mindenki a "kaptál egy utolsó esélyt" szöveggel próbálja jobb belátásra bírni, hátralevő tizenkilenc (a mostanit is beleszámolva) rész egyik nagy kérdése tehát az lesz, hogy a makacs ír barátunk miként tudja megváltani a lelkét.

Egyelőre nem veszi komolyan a figyelmeztetést és tovább folytatja önsanyargató életmódját, amiket, főként az alkoholproblémáját már jó párszor átbeszéltük és kissé erőltetettnek hat. A környezete pedig... Teddy megmenekült a börtöntől, de ez, valamint ahogy a család témához való hozzáállását bemutatták nem nyerte el a tetszésemet, emellett pedig hiteltelennek éreztem több jelenetet is. Legyen szó Janet és Colleen viselkedéséről, vagy az imént említett rokonok, így a bárt átvevő Eddie, az autópályán őrült módjára viselkedő Mickey, illetve a fegyvermániás Teddy nagybácsi reakcióiról.

Természetesen Tommy-t tartja mindenki felelősnek és valóban, hiszen - irónia on - erőszakkal vette rá a rokonait az ismételt piálásra, nem volt szabad akaratuk és természetesen amúgy is ő minden rossznak a kiindulópontja... irónia off. A korábbi évadokban is zavart ez a fajta mentalitás, de ott még megfelelő keretek közé tudták szorítani, adott esetben ellensúlyozni más történetszálakkal, ezúttal viszont igencsak elvetették a sulykot. Igen, Tommy egy öntörvényű, nárcisztikus alak, de azt, hogy csak és kizárólag ő a felelős a családjában gyakran előforduló problémákért erős túlzásnak tartom.

Sheila-ról eddig is tudtuk, hogy pszichiátriai eset, de most úgy néz ki, hogy szinte mindenki, legalábbis ami a rokonságát illeti beállt a sorba. A csapattal való közös jelenetei, legyen szó Kenny-ről, Franco-ról, vagy éppen a rövid játékidejét maximálisan kihasználó Sean-ról javítottak valamennyit az összképen, a legjobb jelenetek kétségkívül a tűzoltóőrsön belül történtek. Ez azonban érthető módon kevésnek bizonyult és összességében egy épphogy csak közepes szintet elérő évadnyitót láthattunk a Rescue Me-től.

Végezetül egy idézet a készítő Peter Tolan-től, aki Deanis Leary-vel együtt már a kezdetektől felügyeli a produkciót. 

First of all, we’re actually done. The show is done. We’ve actually finished production about three weeks ago. So, I think, it was actually very liberating to have an end date because it was just easier.

Also, we had made a decision last year, last season, when we were doing all those episodes of what the final episode was going to be. So, we knew what we were writing to.

Június 29-i keltezésű cikkről van szó, melyben Tolan elmondja, hogy befejezték a forgatást és ami szintén lényeges információ, tavaly óta tudják, hogy milyen lesz a záró epizód és nem utolsósorban, hogy mi lesz Tommy Gavin sorsa. Az tehát biztos, hogy egy előre átgondolt befejezést kapunk, mi pedig abban bízunk, hogy számunkra is tetsző koncepciót dolgoztak ki és az évadnyitót követően felfelé vezet majd az út.

Értékelés:

Címkék: rescue me