Mad Men - a negyedik évad nyitányáról

Jól érezte tavaly Matthew Weiner (showrunner), hogy sorozatának szüksége van egy kis vérfrissítésre, ennek jegyében komoly változtatásokat eszközölt és többek között megbontotta a szereplők közötti status quo-t is. Az idei évadnyitó alkalmával továbbment a megkezdett úton és egy jó iramú, rendkívül élvezetes részt kaptunk. Az AMC a nézettséggel is elégedett lehetett, ha kicsivel is, de a 2.9 millió néző sorozat és egyben csatorna rekordnak számít.

Who is Don Draper? - a kérdés a negyedik évad első jelenetében hangzik el, egy újságíró teszi fel a vele szemben ülő Don-nak. Nem véletlenül emeltem ki, ugyanis Weiner elmondása szerint az idei szezon kulcsmondatáról van szó, Don új helyzetbe kerül és az ő útkeresése fogja meghatározni az előttünk elő 13 részt. Sok minden megváltozott az életében, melyekhez nem egyszerű hozzászoknia, a cégváltás, az eddiginél is nagyobb felelősség a munkában, valamint a válás és az ehhez kapcsolódó problémák.

Az újdonságok közül először a kissé hosszú nevű reklámcég, a Sterling Cooper Draper Pryce irodáival ismerkedhetünk meg, melyek az előzőhöz képest kisebbek ugyan, de legalább jóval  hangulatosabbak lettek. Don a szokásosnál is frusztráltabb, a cég jövője most szinte egy az egyben tőle függ és ez kollégáival, valamint a nőkkel való kapcsolatain is meglátszik. A Roger által szervezett randija felemás eredménnyel zárul, az örömlánnyal való légyottja érdekes fordulatokat hoz, míg egykori feleségével kifejezetten rossz viszonyt ápol.

Betty kifejezetten ridegnek tűnt, a gyerekeivel való bánásmód és az új helyzethez való hozzáállása miatt elveszítette a maradék szimpátiámat is. Az igazságot egyébként Henry édesanyja mondta ki - "She's a silly woman." Vele ellentétben Peggy-nek jót tett a változás, ez az egyébként korban divatosnak mondható frizura jól áll neki és ami a lényeg, egy életvidám, gyakran viccelődő karaktert láthattunk. A humor egyébként is fontos összetevője volt az évadnyitónak, ebben elsősorban Peggy és közvetlen munkatársa Joey, illetve a széles vigyorát már-már túl sokszor megvillantó Pete járt az élen.

A mostani részt azonban kétségtelenül Don uralta, élvezet volt nézni, ahogy az utolsó jelenetek egyikében elhajtotta a kissé prűd megbízóit, majd ezt követően a Wall Street Journal újságírójával történő beszélgetése tette fel az i-re a pontot. Az utolsó jelenet ráadásul szépen keretbe foglalta az évadnyitót és egy lényeges jellemváltozásra is rámutatott. Remek nyitány, bízunk a hasonló folytatásban.

Értékelés:

Címkék: mad men