Rubicon: egy régi vágású thriller

Nincs könnyű helyzetben a Rubicon, az AMC eddigi két saját gyártású sorozata, a Mad Men és a Breaking Bad (a The Prisoner című minitől most tekintsünk el) ugyanis töretlen szakmai sikernek örvend és magasra rakták a képzeletbeli lécet. A vasárnapi dupla rész alapján természetesen még korai messzemenő következtetéseket levonni, de tény, hogy a Rubicon-ban ott van a potenciál és van rá esély, hogy idővel sikerül megközelítenie az említett két dráma szintjét. A kép után spoilerek is előfordulnak.

Will Travers egy hírszerző ügynökségnél dolgozik, remekül végzi a munkáját, sőt adott esetben a kollégái is tőle kérnek segítséget. Egyik nap azonban valami olyasmit fedez fel, ami valószínűleg a főnöke, egyben apósa halálához vezetnek, az összeesküvés szálai pedig igencsak magasra vezetnek. Úgy fest, hogy darázsfészekbe nyúlt, végül vonakodva ugyan, de elfogadja a cég által felkínált pozíciót, miközben saját kis nyomozását is elindítja.

Egyelőre kevesebb figyelmet kap, de minden bizonnyal fontos összetevője lesz a kirakósnak egy másik történetszál, melyben a férje (vélhetően az összeesküvés egyik résztvevője) öngyilkossága után kutató özvegyet láthatjuk. A Rubicon készítői szerint sorozatuk a 70-es évek paranoid thrillerjeire hajaz és bizony nem is túloztak ezzel kapcsolatban. Egy átlagember kerül nehéz helyzetbe, aki nem tudja kiben bízhat, néha úgy érzi, hogy követik és a feszültség elsősorban ebből a bizonytalan légkörből ered. Az egyedi atmoszféra megteremtéséhez az aláfestő zene és a gyönyörű fényképezés is hozzájárult.

A tempó kifejezetten lassú, ez egyébként az AMC eddigi sorozataihoz hasonlóan a Rubicon-nál is pozitívumként jelentkezik. Anno a sorozatberendeléskor James Badge Dale kapcsán ugyan voltak kételyeim, de a The Pacific után már biztosra vettem, hogy megbirkózik a szereppel. Így is történt, de a többiekre sem lehet panaszunk, Will asszisztensének szerepében a gyönyörű Jessica Collins, vagy éppen a közvetlen főnökét alakító Arliss Howard (Full Metal Jacket) is jó teljesítménnyel rukkolt ki. A kollégák közül még a kissé habókás Miles-t lehet kiemelni Dallas Roberts alakításában, és természetesen nem feledkezhetünk meg az özvegyet alakító kétszeres Oscar-jelölt Miranda Richardson-ról sem.

Ígéretes kezdést láthattunk, remélhetőleg a későbbiekben is a lassú, de tudatos építkezés jellemzi a Rubicon-t. A pilotot követően távozott a showrunner Jason Horwitch, aggodalomra azonban semmi ok, a helyét ugyanis a veterán Henry Bromell (Homicide: Life on the Street, Chicago Hope, Brotherhood) vette át, minden bizonnyal jó kezekben lesz nála a sorozat. A dupla rész nézettségével elégedett lehet az AMC, főleg úgy, hogy már a Breaking Bad évadzárója, valamint a Mad Men évadnyitója után is levetítették az első 45 percet. A 2 milliós össznézettség mellett a 18-49-es mutató (0.3) viszont erősen kifogásolható, utóbbiban javulnia kell a sorozatnak.

Értékelés:

Címkék: rubicon