No Ordinary Family - pilot

Tény, hogy manapság közel sem egyszerű vadonatúj ötlettel előállni, de a No Ordinary Family esetében valószínűleg maguk a készítők sem tagadják, hogy több helyről lopkodták össze, vagy kicsit szebben fogalmazva, vették kölcsön az ötleteket. Greg Berlanti (Everwood, Dirty Sexy Money, Eli Stone) sorozatát hasonlították már az animációs Hihetetlen Családhoz, sőt, az amerikai kritikusok az első évados Heores és Modern Family találkozása címkét is ráaggatták már.

Persze ez nem feltétlenül jelent rosszat, ha megfelelően vegyítik az összetevőket, akkor ezek a hasonlóságok hamar feledésbe kerülnek és idővel a saját világát is sikerül majd kialakítani a sorozatnak. A No Ordinary Family-nek pedig, azzal együtt, hogy a pilot közel sem volt tökéletes, jó esélye van erre.

Jim Powell-nek hiányoznak azok az idők, amikor a család együtt töltötte a szabadidejét, felesége a karrierjére koncentrál, míg két tinédzser gyermeke a saját ügyes-bajos dolgaival van elfoglalva és nem tudja őket bevonni semmilyen közös programba. Úgy dönt változtat ezen és megszervez egy brazíliai vakációt, ahol reményei szerint ismét közelebb kerülnek egymáshoz. A tervbe azonban egy kis hiba csúszik, a repülőgépük lezuhan Dél-Amerikában és az Amazonas-folyó környékén találják magukat. Elsőre úgy tűnik, hogy nincs komolyabb bajuk, de aztán érdekes dolgokat vesznek észre magukon... a család minden egyes tagja valamilyen különleges képesség birtokába jut.

Azt már előzetesen tudni lehetett - egyrészt az ABC promóciója, másrészt Berlanti miatt, hogy a sorozatban nagy szerepet kap majd a családi vonal, a szuperképességekhez kapcsolódó szál pedig csupán másodlagos lesz. Ezt is figyelembe véve elégedett voltam a látottakkal, az elvárásokhoz mérten jónak mondhatjuk az arányokat. Lehetőleg az alapsztorin kívül minél kevesebbet szeretnék elárulni a sorozatól, így nem sorolom fel, hogy milyen adottságokkal gazdagodtak a szereplőink, annyit azért megjegyeznék, hogy valószínűleg egyik sem okoz majd komolyabb meglepetést.

Képességektől és az adott helyzettől függően mindenki másképp élte meg az életében bekövetkezett változást, így például volt, aki ezáltal új célt kapott és mindenkinek bizonyítani akart, de volt olyan is, aki rosszul viselte és egyfajta átokként gondolt rá. A képességek felfedezése, majd azok terepen való kipróbálása hozta a pilot legjobb momentumait, a vége felé pedig az írók egy komoly meglepetést is tartogattak a számunkra. A trükkök, legalábbis tévés szinthez képest korrektek voltak, kérdés, hogy a későbbiekben mennyit bír majd el a költségvetés.

A negatívumok elsősorban a családi szálnál jelentkeztek, nem tudtak elszakadni a már unalomig ismert kliséktől és ennek köszönhetően, legalábbis a pilotban egy dimenziós karaktereket kaptunk. A leggyengébb a fiúproblémákkal küzdő Daphne szála volt, mely nagyjából egy Lifetime tévéfilm színvonalát súrolta. A színészgárda kapcsán nem panaszkodhatunk, Michael Chiklis a The Shield után egy merőben ellentétes karaktert kapott (a rendőrségi szerepkör azért itt is megtalálható), de jól oldotta meg a feladatot. Julie Benz (Dexter, Angel) úgy tűnik az idő előrehaladtával egyre szebb lesz, és nem elhanyagolható az sem, hogy közte és Chiklis között jól működött a chemistry.

Mindketten kaptak egy sidekick-et, Autumn Reeser (The O.C., Entourage) és Romany Malco (Weeds) személyében, egyelőre utóbbiban látok nagyobb potenciált. A gyerekeknél sincs baj a castinggal, a karaktereik viszont egyelőre semmitmondóak, az ő esetükben össze kell magukat kapniuk az íróknak. Felemás érzésekkel álltam fel a pilot után, összességében ugyan kedvező benyomást tett rám, a családi vonal kiszámíthatóságán azonban bőven lenne még mit javítani. Mindenesetre van potenciál a No Ordinary Family-ben, maradok a második részre is.

Végezetül egy kis esélylatolgatás: az ABC ugyan nagy reményeket fűz a szeptember 28-án debütáló sorozathoz, a keddi nyolc órás sávban azonban nem lesz könnyű dolga. A Fox a Glee-t, az NBC a The Biggest Loser-t, míg a CBS az NCIS-t küldi csatasorba ekkor, lehet, hogy ez így túl nagy falat lesz az újonc számára... remélhetőleg nem lesz igazam.

Értékelés: