Terriers - pilot

John Landgraf az FX elnöke nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a The Shield nélkül ma biztosan nem tartana itt a csatorna, így nem vitás, hogy a készítő Shawn Ryan-nek rengeteget köszönhet az FX. Ryan jelenleg a Fox-nak készíti a midseason-ben bemutatkozó Ride Along című rendőrdrámát, de úgy tűnik sztahanovista kitüntetésre hajt, hiszen közben visszatért régi sikerei helyszínére is, hogy a tehetséges forgatókönyvíróval Ted Griffin-nel (Tripla vagy semmi, Trükkös fiúk) karöltve készítetsen el egy dramedy-t.

A Terriers-ben két régi cimborával ismerkedhetünk meg, akik egy engedély nélküli magánnyomozó irodát üzemeltetnek és egyúttal megpróbálják végre egyenesbe hozni kisiklott életüket. Utóbbi, ez már a pilot alapján látszik, nem lesz túl könnyű feladat.

Elég csak rápillantanunk a Donal Logue (Life) által alakított Hank arcára és látjuk az évek alatt felgyülemlett keserűséget, ugyan mostanra már valamelyest összeszedte magát, így például letette az italt, de az egykori zsaru szakmai és a magánélete továbbra is romokban hever. A karakterben, az íróknak és Logue alakításának köszönhetően van némi Lebowski utánérzés, bár ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen Griffin-ék láthatóan sokat merítettek a krimiíró Raymond Chandler munkásságából. Barátját Britt-et Michael Raymond-James (True Blood) alakítja, egy komolytalan, léha figura, olyan, mint egy nagyra nőtt gyerek. A pilotban mindenesetre jutott elég idő arra, hogy a barátnőjével való közös jeleneteknek köszönhetően az ő karakterét is elmélyítsék egy kicsit.

Szerencsére a két főszereplő között már az első jelenettől kezdődően megvolt a chemistry (összhang), valóban úgy éreztük, mintha két, egymást évek óta ismerő barátot látnánk a képernyőn. Ezt megkönnyítette, hogy Logue és James korábban már dolgoztak együtt és a Terries felvételei alatt olyan jól kijöttek egymással, hogy úgy döntöttek a forgatás idejére összeköltöznek. A mellékszereplőkből egyelőre keveset láttunk, de a rövid jelenlét ellenére a Britt barátnőjét alakító Laura Allen (The 4400), a Hank régi partnerét játszó Rockmond Dunbar (Prison Break) és a volt feleségének szerepébe bújó Kimberly Quinn karaktere is ígéretesnek tűnik.

A nyomozás szál kapcsán vegyes benyomásaim vannak, az ügy közepesen érdekesnek volt mondható, de a nyomozási metódus, valamint a két főszereplő interakció miatt ez bőven megbocsájtható. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a pilot fő célja a karakterek felvázolása és megkedveltetése volt és ezt maradéktalanul teljesítette. Kiemelendő még a képi világ, valamint Craig Brewer (Hustle and Flow) rendezői munkája, a helyszínért pedig egy külön piros pont jár, San Diego tökéletes választásnak bizonyult. A Terriers pilotja összességében teljesítette az elvárásokat, a jövőre nézve pedig az első számú feladat a nyomozás és a karakterizáció közötti egyensúlyt megtalálása lesz.

Az FX a sorozat kritikai visszhangjával ugyan elégedett lehet, de a nézettséggel már kevésbé. Az első rész 1.6 millió embert ültetett le a képernyők elé, a 18-49-es korosztályban pedig 659 ezres nézettséget ért el, ezzel a drámákat tekintve az FX történetének leggyengébb nyitányát produkálta. Természetesen még korai lenne temetni a sorozatot, egyrészt az FX jövő hét kedden a Sons of Anarchy felvezetésével újfent leadja a pilotot, mely bőven hozhat új nézőket, másrészt azt se feledjük, hogy a csatorna a múltban több esetben is könyörületes volt néhány rossz nézettségi adatokat produkáló szériájával.

Értékelés:

Címkék: terriers