Friday Night Lights - elkezdődött az utolsó évad

A sorozat pályafutása egybecseng a Dillon Panthers, vagy, és ez talán még találóbb hasonlat, az East Dillon Lions csapatának sorsával: számtalanszor leírták őket, de ők szívós munkának köszönhetően mindig visszakapaszkodtak és végül győztesen, (erkölcsi értelemben véve mindenképp), hagyták el a pályát. A héten elkezdődött a sorozat záró felvonása és bár az évek alatt igencsak a szívünkhöz nőttek Dillon városának lakói, lassan el kell engednünk őket.

Mostanra nagyon kevesen maradtak a régi csapatból, a fiatalok közül szinte mindenki kiröpült és új szereplők vették át tőlük a stafétabotot. A karakterek búcsúja, legyen szó Smash, Street, vagy éppen Matt távozásáról, eddig szinte kivétel nélkül emlékezetesre sikerült és szintén kiemelendő, hogy ezeket egy kicsit sem éreztük mesterkéltnek. Az évadnyitóban Julie és Landry került sorra, mindketten egyetemre mennek, mi pedig az utolsó dilloni napjaikat követhetjük nyomon. A közös jeleneteik nagyszerűen sikerültek, de még ezeket is felülmúlta az apa-lánya közötti ping-pong meccs, valamint Julie rész végi távozása, melynek kapcsán ki kell emelnem a Kyle Chandler, Connie Britton és Aimee Teegarden hármas színészi teljesítményét is.

Az utolsó percekben ismételten az FNL egyik legnagyobb erőssége jött ki, talán egy dráma sem tudja ilyen közel hozni hozzánk a szereplőket, ennyire hiteles emberi drámát bemutatni. A régiek közül még Tim Riggins tűnt fel, a bátyjával való párbeszéd alatt azzal az információval gazdagodtunk, hogy már csak három hónap van hátra a büntetéséből. Mindeközben Taylor edző és a Dillon Lions az új idényre készül, ennek keretén belül egy felkészülési tornán aratott bravúrgyőzelmet, valamint egy kosárlabda játékos futballistává való 'átnevelését' láthattuk. Tami történetszála egyelőre nem kötött le túlságosan, ettől függetlenül a jelentőségét nem vitatom, hiszen a sorozatban korábban már többször előtérbe kerülő szociológiai problémákkal foglalkozik.

Az ötödik évadra egyértelművé vált, hogy sikerült megkedvelni a tavaly behozott új szereplőket, de azért hozzá kell tenni, hogy az általam karizmatikusabbnak érzett régieket nem képesek pótolni. Az évadkezdés ugyan egy hajszállal elmaradt a tavalyitól, de nem lehet okunk panaszra, számos emlékezetes jelenettel gazdagodtunk és úgy tűnik minden adott ahhoz, hogy méltóképp búcsúzzon majd a sorozat.

Értékelés: