2010 legjobb sorozatai (II.)

A 2010 legjobb sorozatait összegző lista első felét már olvashattátok, most következzen a legjobb nyolc mezőnye.

8. Rubicon (AMC)

Az AMC sorozata a 70-es évek paranoid thrillerjeire hajaz, mely ennek, valamint az operatőri munkának és a sorozat jellegéhez abszolút illő zenének köszönhetően egyedi atmoszférával rendelkezik. Mindehhez vegyük hozzá az okosan végigvezetett összeesküvés szálat, valamint elsőrangú jellemábrázolást és rájövünk a Rubicon minőségének titkára. Komplex karaktereket kaptunk, Will és az elemző csapat mellett külön ki kell emelni az Arliss Howard által játszott Kale-t, illetve a Michael Cristofer alakításában látható Truxton Spangler-t. Az évadzáró ugyan nem tudta megismételni a megelőző részek színvonalát, de ez nem kisebbíti a Rubicon érdemeit, egy rendkívül érdekes világot bemutató, a karakterizációra nagy hangsúlyt fektető, intelligens sorozatot kaptunk. Sajnálatos módon a gyenge nézettség miatt az AMC nem rendelte be a második évadot.

7. Men of a Certain Age (TNT)

Ha valaki egy évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy egy a TNT által műsorra tűzött, három, ötvenes éveihez közeledő barát mindennapjait bemutató sorozat lesz 2010 egyik legminőségibb szériája, akkor valószínűleg csak nevettem volna egyet. Nem kis meglepetésre azonban a MoCA valóban ott van a legjobbak között, nagyon kevés ehhez fogható, emberközeli, hiteles drámát láthatunk a tévében. Sokszor olyan érzésünk van, mint ha ott ülnénk a szereplők mellettük a kávézóban és nekünk mesélnék az azt megelőző nap sztorijait, a negyedszázadnyi korkülönbség ellenére a karakterek problémái végig lekötnek minket. A sorozat egyik nagy erőssége, hogy adott helyzetekben képes humorral feloldani a drámai szituációkat, és sok más sorozattal ellentétben ilyenkor erőltetettségnek még csak nyomát sem látjuk. A színészgárda is megérdemli a dicséretet, Ray Romano, Andre Braugher és Scott Bakula hétről-hétre nagyszerű teljestménnyel rukkol ki.

6. Treme (HBO)

David Simon egy zseni. Eddig minden egyes sorozata után igaznak bizonyult ez a jelző, az újságíróként is dolgozó showrunnert a Homicide: Life on the Street, a The Corner, a The Wire, vagy éppen a Generation Kill esetében is teljesen megérdemelten dicsőítették. A professzionizmusát, a sok szálon futó, rendkívül hiteles történetmesélési módját legújabb projektje, a Treme esetében is megfigyelhettük. Ezúttal a Katrina hurrikán utáni New Orleans városáról festett egy szívbemarkolóan életszerű képet, a város és annak lakóinak életét pedig rendkívül gazdag karakterek segítségével mutatta be. Nem lenne azonban igazságos, ha csak Simon-t emelnénk ki a Treme kapcsán, fantasztikus színészgárda segítette őt a munkájában, Gaines kolléga szavaival élve John Goodman talán élete legjobbját hozta, de Melissa Leo, Kim Dickens, Khandi Alexander, Clarke Peters etc. egyaránt bravúros alakítással jelentkezett. A második évad idén tavasszal kerül bemutatásra.

5. Terriers (FX)

Rubicon, Party Down, The Good Guys... Terriers. Sajnos könnyű kitalálni a közös pontot, mindegyik sorozat rövid életűnek bizonyult, az első évadot követően nem kért belőlük többet az adott csatorna. Ezek közül egyiket sem volt könnyű megemészteni, de talán a Terriers-é volt a legfájóbb. Shawn Ryan és Ted Griffin alkotása két, a múltjukat hátrahagyni igyekvő magánnyomozó történetét meséli el, érdekes standalone részek és átívelő szál, valamint nagyszerűen megírt karakterek társaságában. Donal Logue és Michael Raymond-James között már ez elejétől kiválóan működött a chemistry, nem véletlen, hogy a két színész a való életben is összehaverkodott egymással. Damon Lindelof a következőképp reagált a sorozat befejezésének hírére: "Cancellation sucks, but ten years from now, we'll still be talking about Terriers." - erre bizony csak bólogatni tudunk.

4. Community (NBC)

Dan Harmon és csapata fáradhatatlannak tűnik, hétről-hétre valami újjal állnak elő és bizony a kísérletezéseik többsége eredményesen zárul. Legyen szó popkulturális utalások tömkelegéről, filmes paródiákról, bottle epizódról, vagy éppen gyurmafigurákról, a Community minden egyes alkalommal valami különlegeset ad a nézőknek. A karakterek igencsak különböznek egymástól, de egyrészt mindannyian kedvelhetőek, másrészt épp ezek az ellentétek vezetik fel a legtöbb konfliktushelyzetet. A nézettség sajnos hagy kívánnivalót maga után, egyelőre csak bizakodni tudunk, hogy a mostani 24 részes évad után jövő ősszel is velünk lesz majd a sorozat.

3. Sons of Anarchy (FX)

Az utóbbi két hét során jó néhány, általam nagyra tartott tévés szakíró adta ki az éves toplistáját és csak nagyon kevés helyen szerepelt a SoA harmadik évada. A helyezés már önmagában is bizonyítja, hogy ezúttal nem értek velük egyet, úgy gondolom, hogy ismételten kiváló szezont láthattunk a Sam Crow-tól. Kurt Sutter kockáztatott, eltért a megszokott és eddig tökéletesen működő formuláktól, valamint történetszálaktól és a végeredmény láttán azt kell mondanom, hogy jó döntést hozott. A színészgárda a szokásoknak megfelelően kitett magáért, Charlie Hunnam-re idén különösen nagy teher hárult, de képes volt megfelelni az elvárásoknak, de Katey Sagal, Ryan Hurst, vagy éppen a neves mellékszereplő gárda is megérdemel minden elismerést. A sorozat továbbra is az FX legnézettebb szériája, így nem is lehetett kérdés a negyedik évados megújítás.

2. Mad Men (AMC)

Az eddigi legjobb évad. Szó se róla a Mad Men eddig is egy minőségi, korhű és kiváló színészeket felvonultató dráma volt, de valami hiányzott belőle. Idén a sejtetések, az eddig ki nem mondott szavak végre felszínre kerültek, és végre nem külső szemlélőként tekinthettünk a szereplőkre, hanem igazán közel érezhettük magunkat hozzájuk. Don-t idén egy teljesen más oldaláról ismerhettük meg, és vele együtt a többi szereplő is új, eddig még nem látott helyzetbe került. Sokáig emlékezetes epizódokat kaptunk (pl. 4x03-as The Good News, vagy a 4x07-es The Suitcase), Jon Hamm és Elizabeth Moss pedig az év egyik legerőteljesebb alakítását mutatta be nekünk. Az ötödik évadot ugyan még nem rendelte be az AMC, de nem kell aggódni, minden bizonnyal eredményre vezetnek majd a Weiner-rel való tárgyalások.

1. Breaking Bad (AMC)

Mint ahogy az a listából is kiderül, rendkívül erős volt az idei sorozatos felhozatal, a legjobbnak végül a Breaking Bad harmadik évada találtatott. Vince Gilligan és csapata fantasztikus munkát végzett, sokáig emlékezetes cold openek, lenyűgöző képi világ, fordulatokkal teli, okosan végigvitt történetszálak, és aprólékosan felépített karakterrajz jellemezte a Breaking Bad-et. Byran Cranston szokás szerint nagyszerű volt, de Aaron Paul-nak még őt is sikerült felülmúlnia, mellettük még az új szerepkörben tetszelgő Anna Gunn, valamint a nem kevés viszontagságon keresztülmenő Dean Morris játékát emelném ki. A mellékszereplők közül a kimért drogbárót alakító Giancarlo Esposito, valamint a Saul Goodman bőrébe bújó Bob Odenkirk játéka emelkedett az átlag fölé. Gilligan-nek és stábjának nehéz dolga lesz, ha felül akarják múlni a mostani 13 epizódot, kíváncsian és egyúttal nagy reményekkel várjuk a jövő nyáron bemutatásra kerülő negyedik évadot.