The Cape - pilot

Két lehetőség van. Az első, hogy Tom Wheeler, a The Cape alkotója direkt rájátszott a szuperhős történetek kliséire és egy pillanatra sem szabad komolyan vennünk a sorozatot. A második opció, hogy indirekt módon sikerült ennyire hatásvadász és nevetséges jelenetekkel tarkított produkciót létrehozniuk. Nem tudom megmondani, hogy melyikben van a több igazság, az viszont sok mindent elárul a pilot minőségéről, hogy a második részbe már nem vágtam bele.

A fikciós Palm City-ben a bűnözési ráta egyre emelkedik, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb a becsületes zsaru. A helyzet akkor válik kezelhetetlenné, amikor a rendőrfőnök egy merénylet áldozatává válik, a rendvédelem irányítását pedig az ARK nevű szervezet veszi át. Főhösünket, Vince Faraday-t alaptalanul vádolják meg a gyilkossággal, aki - miután a hatóságok halottnak hiszik, bujkálni kénytelen. Ezt követően egy rövid cirkuszi! kiképzéssel a háta mögött úgy dönt, hogy maszkos igazságtevőként veszi fel a küzdelmet a bűnözők ellen.

A The Cape javára kell írnom, hogy végig nyílt kártyákkal játszott, nem akart többnek látszani, mint, ami, a jó és a gonosz harca, az igazságtalanul megvádolt, családját elvesztő hős küzdelméről egy korrupciótól szennyezett városban. Ezenkívül még a helyenként vicces monológokat is értékeltem, a pozitívumok sora azonban kimerült ennyiben. Nem tudtam túllépni a banális alapsztorin, illetve a paródiaszerű jeleneteken, mint például a szuperhősünk kiképzése, vagy éppen a Chess nevű ellenfele 'sakklépései'. A családi szálat ennél sablonosabbra már nem is lehetett volna venni, a rendkívül gyenge színészi alakítások pedig még rátettek egy lapáttal.

David Lyons harmatgyenge teljesítményt nyújtott, mely jelző a feleségének szerepében feltűnő Jennifer Ferrin-re, valamint a fiúkat játszó 'színész'palántára is igaz. A többre hivatott James Frain, valamint a gyors kaszákat mágnesként vonzó Summer Glau esetében pedig értetlenül állok azelőtt, hogy miért kötelezték el magukat ehhez a sorozathoz. A Simon West (Con Air) rendezte pilotot egyszerűen nem lehet komolyan venni, leginkább műfajparódiaként funkcionált, mely kapcsán persze kérdéses, hogy vajon ez volt-e a készítők eredeti célja.

A nézettséggel mindenesetre elégedett lehet az NBC, a vasárnapi két epizód 8 milliós össznézettséget produkált, míg a 18-49-es korosztályban 2.6-os ratingre volt képes. Ezt az eredményt a második órában is képes volt tartani, mely azt mutatja, hogy a nézők többsége elégedett volt a látottakkal. Jövő héttől hétfőre költözik a sorozat, ebben a slot-ban mindenképp csökkenés várható, a túléléshez 2.0 feletti demót kellene majd hoznia.

Értékelés:

Címkék: the cape