A Netflix szerezte meg a House of Cards-ot

Hatalmas meglepetésre a Netflix szerezte meg a David Fincher és Kevin Spacey fémjelezte House of Cards-ot. A népszerű online DVD-kölcsönző, illetve online streameket kínáló Netflix első saját sorozatáról van szó, a hírek szerint komoly licit után, többek között az HBO-t és az AMC-t megelőzve sikerült megszerezniük a jogokat. Mintegy két héttel ezelőtt írtam a sorozattervről, hozzátéve, hogy, nagy érdeklődésre számíthat több csatornától is, erre a végkifejletre azonban senki sem számított.

A Netflix hatalmas rizikót vállal a projekttel, bár a tárgyalások még nem zárultak le, bennfentes források szerint a vállalat egyből két évadot, vagy másképp nézve, 26 részt kér be a sorozatból. A gyártó MRC várhatóan 4-6 millió dolláros licensz díjat fog kapni, és ha ehhez a marketing költségeket is hozzászámoljuk, akkor látszik, hogy több, mint 100 millió dollárt kockáztat a Netflix.

A House of Cards az angol Michael Dobbs regényén alapul és az 1990-as évek elején már készült belőle egy minisorozat, a BBC-n bemutatott széria remek visszhanggal bírt. A történet Margaret Thatcher miniszterelnökségének utolsó évei alatt játszódik és egy nagy ambíciókkal rendelkező brit politikus életét követhettük figyelemmel. A történetet Fincher amerikai közegbe fogja helyezni és a produceri feladatok mellett a rendezést is elvállalta. Az első rész - pilotról ugyanis ez esetben nem beszélhetünk, producere Fincher mellett Eric Roth (Forrest Gump), írója Beau Willimon, míg a sorozat főszereplője Kevin Spacey lesz.

A történetben komoly potenciál rejtőzik és természetesen a készítők tehetségéhez sem férhet kétség, viszont hozzá kell tenni, hogy ebben az iparágban rutintalannak számítanak, illetve a gyártó MRC tévés múltja, valamint az ott folyó folyó munka is elbizonytalanít engem. A pro és kontra érvek a sorozat minőségét illetően tehát már most megvannak, ahhoz azonban kétség sem férhet, hogy a Netflix döntése komoly horderővel bír. Az, hogy a hagyományos módszerektől eltérően, a csatornákat kihagyva készül egy sorozat, új távlatok nyithat meg a formátum előtt és idővel akár forradalmasíthatja is a sorozatkészítést. Ez természetesen még a jövő zenéje és a House of Cards sikere/sikertelensége döntő szerepet játszik majd abban, hogy esetleg csak egy kuriózumról van-e szó, vagy egy folyamat kezdetéről.

Címkék: house of cards