Öröm a Fringe, bánat a Lights Out háza táján

Kellemes meglepetést okozott tegnap éjjel a Fox, a legutóbbi, negatív nézettségi rekordot produkáló epizód ellenére berendelte a Fringe negyedik évadját. A sorozat rajongói tehát fellélegezhetnek, vége a több hónapos bizonytalanságnak, ráadásul annak is örülhetünk, hogy nem 13 részes midseason, hanem teljes, 22 epizódos megrendelésről van szó. Egy szavunk sem lehet a Fox-ra, mely még azt is elnézte, hogy a péntekre való költözés kezdeti felettébb biztató eredményei (1.8 körüli demó) után fokozatosan csökkentek a sorozat számai, múlt pénteken már csak 1.3-as ratingre volt képes.

A kiszivárgott hírek szerint szerint a csatorna vezetői körében kifejezetten népszerű a széria és elégedettek a készítők által kijelölt iránnyal. Mindehhez hozzávehetjük még, hogy a Fringe remek DVR (felvevős) adatokkal rendelkezik, ebben a tekintetben a legnézettebb pénteki sorozatnak számít. Más kérdés, hogy ez utóbbi adat a reklámozókat egyáltalán nem érdekli és így a Fox számára sincs különösebb anyagi vonzata... A Fox tehát az elmúlt évek hagyományaitól eltérően kegyes volt egy fanfavorit sorozattal, így a változatosság kedvéért a trágár megjegyzésekkel teli levelek helyett köszönő üzenetek érkezhetnek be a csatornához.

Nem minden sorozatnak volt ilyen jó napja, az FX ugyanis bejelentette, hogy nem újítja meg a Lights Out című bokszdrámáját, a maradék két részt természetesen levetítik, de nem kérnek belőle második évadot. Papírforma döntésről van szó, már a premier nézettsége (1.5 millió néző) is komoly kívánnivalót hagyott maga után, de ezt követően a felére csökkent az össznézőszám és a 18-49-es korosztályban elért 0.3-as rating is rendkívül gyengének számít. A Lights Out kaszája azt jelenti, hogy az FX egymást követő két újonc drámája is csupán egy évadot, vagyis 13 részt élt meg. Ennek kapcsán John Landgraf csatorna elnök a következőt nyilatkozta:

That’s baseball. If you put on 4 shows, two of them work, Sons of Anarchy and Justified, and the other two are Terriers and Lights Out, that's pretty good.

Ha már szóba került Graham Yost sorozata, akkor a Justified-del kapcsolatban jó hírrel szolgálhatok: a csatorna elégedett a sorozat nézettségével és jól haladnak a gyártó, Sony Pictures TV-vel való tárgyalások is. A Deadline információi szerint az FX a jövő héten, valószínűleg a keddi upfronts-on bejelenti a sorozat harmadik évados berendelését.