Sorozat készülhet a 100 Bullets-ből

Úgy tűnik, hogy a The Walking Dead sikere megnyitotta az utat a képregény adaptációk előtt, egymás után jelentik be a csatornák az ilyen irányú terveiket. Az FX év elején kérte be a Powers pilotját, a Showtime pedig a Chew szkriptjére adott le megrendelést. A fizetős kábelcsatorna ráadásul a legújabb hír szerint kacérkodik a 100 Bullets kis vászonra ültetésén is. Ugyan a Fox, valamint az NBC végül passzolta a Locke & Key-t és a Wonder Woman-t, a tendencia jól látható, a mozifilmek után a sorozatok világában is egyre több képregény feldolgozásra lehet számítani.

 

Örömteli, hogy a kábelcsatornák minőségi alapanyagokat választanak, a Powers-hez és a Chew-hoz hasonlóan a 100 Bullets is Eisner-díjjal kitüntetett képregény. Nézzük meg most  ez utóbbit egy kicsit közelebbről: a Vertigo által kiadott sorozat 1999 és 2009 között pontosan 100 számot élt meg és az elmúlt évtized egyik legnagyobb hatású képregényének tartják. Brian Azzarello és Eduardo Risso alkotásában a történet mozgatórugója Graves ügynök, aki olyan embereket keres fel, akiket kihasználtak és eldobtak, az életük pedig már fabatkát sem ér.

Graves először bizonyítékot szolgáltat arról, hogy ki a felelős a jelenlegi helyzetükért, majd átnyújt nekik egy pisztolyt és 100 töltényt...Mindkettő lenyomozhatatlan, így az elkövetőnek, legalábbis jogi értelemben véve, nem kell aggódnia a következmények miatt. A 100 Bullets a tragikus egyéni sorsok és a részenkénti leszámolások mellett komoly átívelő szállal is rendelkezik, a képregény a noir és gengszter történetek kedvelői mellett főként azoknak ajánlható, akik szeretik a sok szereplőt mozgató, fordulatokkal teli, rendkívül jól átgondolt történetvezetést.

Az alapanyag tehát kiváló, azt viszont vegyes érzésekkel fogadtam, hogy a Showtime David S. Goyer-t bízta meg az adaptációval. Goyer eddigi pályafutása során írt már kifejezetten jól sikerült - Dark City, Batman Begins és rendkívül gyenge - Jumper, Blade: Trinity szkripteket is. A tévés pályafutása eléggé szegényesnek mondható, a Treshold, a Blade sorozat és a FlashForward is csupán egy évadot élt meg és sajnos a minőségük is hagyott kívánnivalót maga után. Csak bízni tudok abban, hogy Goyer ezúttal a jobbik énjét veszi majd elő, a 100 Bullets-ben ugyanis hatalmas lehetőségek rejlenek.

Címkék: powers, chew, 100 bullets