Death Valley - pilot

Az MTV az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szkriptelt sorozatokra, tavaly a The Hard Times of RJ Berger-rel indítottak, majd ezt követte idén a Skins amerikai változata, a Teen Wolf és az Awkward. Az eddigi visszajelzések felemásnak mondhatók, akár a nézettséget, akár a kritikusi véleményeket nézzük, egyedül az Awkward az, amely mindkét téren elégedettségre adhat okot. A csatorna legújabb próbálkozása a Death Valley címre hallgató horrorkomédia most hétfőn kezdte meg a pályafutását.

Jelen kritika tárgyát egy pillanatra sem szabad komolyan venni, ami egyébként már az abszurd kiindulósztoriból is látható. A Los Angeles-i San Fernando-völgyet egyszer csak zombik, vámpírok és vérfarkasok lepik el, a lakosság azonban nem hajlandó elhagyni az otthonát, így a rendőrökre, azon belül is egy különleges egységre hárul a természetfeletti lények elleni küzdelem. Mindezt dokumentarista láthatjuk, a rendőrök munkáját ugyanis egy filmes csoport követi nyomon.

A készítők célja egy morbid humorral operáló, szókimondó és korhatáros jelenetekkel fűszerezett, egyfajta horror és paródia keverékének tekinthető sorozat megalkotása volt. A tervet ugyan sikerült teljesíteni, az imént felsorolt összetevők mindegyike megtalálható a Death Valley-ben, de a pilot ezzel együtt is csak középszerűnek mondható. Főként a poénokon, illetve azok hiányán bukott meg a dolog, többségében erőltetett és már ezerszer hallott párbeszédeket kaptunk. Egy-két jelenetbe azért sikerült belecsempészni némi humort, de itt sem a dialóg, hanem az adott szituáció volt megmosolyogtató. Példaként említhető az újonc rendőr harcművészeti bemutatója, hozzátéve, hogy az ötlet finoman szólva sem eredeti, de sablonossága ellenére ez legalább működött, szórakoztató volt.

A történetre és az (egyelőre) egydimenziós karakterekre nem érdemes sok szót vesztegetni, az írók már az első percekben egyértelművé tették, hogy itt ne várjunk komoly kérdéseket, vagy éppen moralizálást, ők csupán 20 percnyi agyatlan mókázást kínálnak. Nem baj, bőven elfér, sőt még azt is mondhatom, hogy szükség van az ilyen sorozatokra a jelenlegi kínálatban, így a 'ne vegyük komolyan egy pillanatra sem és röhögjünk rajta egy jót' mentalitással ültem le a pilot elé. Sajnos ilyen elvárások mellett is csalódást okozott, egy kiszámítható, többségében unalmas kezdő részt láthattunk. Végül úgy döntöttem, hogy kap még egy-két résznyi esélyt, de ez is csak a pilot végén leadott, az első évad jeleneteiből összevágott, figyelemfelkeltő előzetesnek köszönhető.

Értékelés:

Címkék: death valley