Az évad legjobban várt újonca: Luck

Amikor Gaines kollégával összeállítottuk a 2011/12-es évad legjobban várt újoncainak listáját, egy pillanatra sem lehetett kérdés, hogy az első helyet a Luck-nak fogjuk fenntartani. A mostani bejegyzés apropóját a közelgő premier adja, ugyan a sorozat csak január 29-én kezdődik, de a pilotot már ma este (magyar idő szerint hajnalban) műsorára tűzi az HBO. Nézzük meg, hogy miért is vagyunk nagy reményekkel a lóversenyek világát bemutató produkció kapcsán.

Elsőként a két készítőt kell kiemelnem, akik a saját területükön a közvetlen élmezőnyhöz tartoznak. David Milch dialógjai, legyen szó a gyönyörűen megszerkesztett, barokkos körmondatokról, vagy éppen a durva, de soha nem öncélú nyelvezetéről, élményszámba mennek, a forgatókönyvei kivétel nélkül rendkívül magas minőséget képviselnek. Milch korábbi showrunner-ként végzett munkái között megtaláljuk az országos csatornára készített NYPD Blue-t, az élete főművének tekinthető, sajnos lezáratlan Deadwood-ot, valamint a vitatott megítélésű John From Cincinnati-t.

Michael Mann kétségkívül az egyik legjobb vizuális érzékkel bíró rendező, akinek a nevéhez olyan kiváló alkotások fűződnek, mint Az utolsó mohikán, a Szemtől szemben, a Bennfentes, vagy éppen a Collateral. Azt gondolhatnánk, hogy nem is létezhet ennél jobb párosítás a Luck számára, Milch a szkriptért, Mann pedig a sorozat rendezőjeként a képi világért felel. A forgatás ennek ellenére nem volt zökkenőmentes, a két makacs, saját igazát hajtó zseni nem tudott kijönni egymással, egyikük sem volt képes elfogadni az alá-fölé rendeltségi viszonyt. Ennek eredményeként a munkálatok lassan haladtak és az HBO esetében megszokott 10-12 részes berendelést le kellett vinni 9 epizódra.

 

Nem kell azonban aggódni, bár Milch és Mann nem lettek puszi pajtások, a hírek szerint a kezdeti nehézségek után sikerült egy olyan munkamódszert kialakítaniuk, mely során mindketten a maximumot tudták nyújtani és így a kész produkción nem látszik meg kettejük kakaskodása. Nem csodálkozhatunk, hogy Milch szívügyének tekintette a Luck-ot, imádja ugyanis a lóversenysportot, több versenylóval is rendelkezik, melyek többek között az 1992-es Breeders' Cup Juvenile és a 2001 Breeders' Cup Mile versenyeket is megnyerték. A sorozat elsősorban a lóversenysport árnyékos oldalát mutatja majd be, a tulajdonosok, szerencsejátékosok és zsokék életére fókuszálva.  

Nagy hangsúlyt helyeztünk a két készítőre, de a színészekre is ki kell térnünk, a jelenlegi felhozatal talán legimpozánsabb szereplőgárdáját sikerült összehozni: élete első tévés szerepét vállalta el a kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffmann, de Nick Nolte, Dennis Farina, Kevin Dunn, Kerry Condon és Michael Gambon neve is garanciát jelent az elsőrangú színészi teljesítményre.

Az HBO rendkívül bízik a sorozatban, melyet jól mutat, hogy az amerikai tévés szakírók számára jövő héten az egész első évadot kipostázzák. Általában csak 2-3 részt szoktak kiküldeni, a csatorna története során eddig két alkalommal fordult elő, hogy az egész szezont megtekinthették előre a kritikusok. A The Wire negyedik évadja és a Band of Brothes esetében látunk erre példát, a megelőlegezett bizalom mindkettő esetében kifizetődött, bízom abban, hogy hamarosan a Luck kapcsán is elmondhatjuk majd ugyanezt.

Végül egy pozitív hír a sorozat jövőjével kapcsolatban: az HBO ugyan még nem rendelte be a második évadot, de a kiszivárgott hírek szerint erre nagy esély mutatkozik (még gyenge nézettség mellett is). Érdekesség hogy Milch-el múlt héten hosszabbított szerződést az HBO, melynek értelmében a Nobel-díjas Wlliam Faulkner életművéből válogat és készít sorozatokat, illetve filmeket, de ettől függetlenül a Luck (esetleges) második évadában is szerepet vállal majd.

A tovább mögött a legfrisebb előzetest lehet megtekinteni.

Címkék: luck