TCA tour összefoglaló: HBO, Showtime, Starz

A TCA-tour összefoglaló második részében a fizetős kábelcsatornákkal foglalkozunk.

HBO

A csatornát a szokásoknak megfelelően Richard Plepler elnök, valamint Michael Lombardo programigazgató képviselte. Természetesen rögtön a panel elején szóba került a nemrégiben elhunyt James Gandolfini és, hogy mi lesz a sorsa az ő főszereplésével leforgatott Criminal Justice pilotnak. Lombardo elmondása szerint nem döntöttek még a projektről, az biztos, hogy a pilot semmiképp sem kerül levetítésre, az író Steve Zailliannal még folynak az egyeztetések a hogyan továbbról. Amennyiben zöld utat kapna a sorozat, újracastingolnák Gandolfini szerepét.

tca hbo.jpg
Következő szegmensünk középpontjában a televíziózás három legismertebb Davidje áll. David Milch, a Deadwood, a John from Cincinnati és a Luck alkotója új projekten dolgozik. A jelenleg Money munkacímmel bíró alkotást Art Linsonnal jegyzi (Sons of Anarchy, Fight Club), a történet egy New York-i családról szól, amely generációk óta médiavállalatokat irányít. A hatalom és az azzal szerzett befolyás kérdéseit boncolgató projekt egyelőre a forgatókönyvírás stádiumában van és Lombardoék szerint megtalálható benne a klasszikus Milch stílusjegyek. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a korábban belebegtetett Milch-féle Faulkner adaptáció nem szerepel a csatorna közeljövőbeli terveiben.

David Chase, a Sopranos készítője tavaly egy mozifilmmel próbálkozott – mérsékelt sikerrel – de szó van arról, hogy visszatér a kisvászonra. Egy jó ideje dédelgetett, a régi Hollywoodot bemutató sorozaton dolgozik, jelenleg a szkriptírás fázisában vagyunk. David Simon, aki napjaink egyik legalulértékeltebb drámájának, a Treme-nek a készítője (a záró évad december elsején indul), szintén új sorozatot próbál tető alá hozni. Pleplerék nem árultak el részleteket, de tekintettel a Simonnal való immáron egy évtizedes munkakapcsolatukra, jó esélye lesz a képernyőre kerülésre.

Röviden a további bejelentésekről: ugyan az Eastbound & Down idén befejezi a pályafutását, a két készítő Jody Hill/Danny McBride már új sorozaton dolgozik, mely egy egyetem falai között játszódó komédia lesz. Plepler és Lombardo elégedett a The Newsroom kreatív irányával, valamint nézettségével, a harmadik évados berendelés szinte biztosra vehető. Az egyik újságíró arról érdeklődött, hogy van-e végdátuma a Boardwalk Empire-nek, Lombardo elmondása szerint ez még egyáltalán nem került szóba és rendkívül erősnek nevezte a negyedik évad nyitányát. Végül egy szereposztási hír: Ryan Murphy párkapcsolati drámája az Open a korábban bejelentett Wes Bentley és Scott Speedman után megtalálta a női főszereplőket is, Anna Torv és Jennifer Jason Leigh személyében.

Showtime

A Showtime-ot David Nevins elnök képviselte, aki remek érzékkel egy a csatornát és a saját személyét is jó színben feltüntető hírrel kezdte a beszámolóját: 2010 nyara, vagyis érkezése óta 18-ról 23 millióra növekedett az előfizetők száma. Ebben és a sorozatfelhozatal terén is fejlődést tudtak felmutatni a Greenblatt érához képest, a tervben lévő projektek pedig kifejezetten ígéretesnek tűnnek. Nézzük, mikről is van szó.

tca showtime.jpg
A viktoriánus kori Londonban játszódó Penny Dreadful nyolc részes első évadjának forgatása októberben veszi kezdetét. A horror elemekben bővelkedő sorozatot, melyben többek között Dr. Frankenstein, Drakula és Dorian Grey is feltűnik, John Logan jegyzi (Skyfall, Gladiátor, Aviátor), a produceri székben pedig Sam Mendes foglal helyet. Két szerep már elkelt, Josh Hartnett és Eva Green csatlakozott a stábhoz, a sorozat bemutatója jövő áprilisban esedékes. Témáját tekintve teljesen mást kínál a The Affair című dráma, Az In Treatment alkotóitól (Sarah Treem és Hagai Levi) érkező párkapcsolati dráma jelenleg pilotberendeléssel bír. A két házasság történetét bemutató és a megcsalás kérdésével foglalkozó alkotás főbb szerepeit Dominic West, Ruth Wilson, valamint Maura Tierney alakítja.

Elnézve a kiváló készítő és színészgárdát, valamint a Showtime elmúlt pár éves pilot/sorozatberendelés arányát, nagy esélye van a The Affair-nak a képernyőre kerülésre. Ugyanez elmondható a katolikus egyházat és főként a háttérben zajló politikai intrikákat bemutató The Vatican című pilotról, melynek a napokban ért véget a forgatása. A rendezői feladatokat nem kisebb név, mint Ridley Scott látta el, a szereplők között pedig olyan neveket találunk, mint Kyle Chandler, Bruno Ganz, vagy éppen Anna Friel. Végül ne ne feledkezzünk meg a Trendind Down című komédiáról sem, melyhez napjaink egyik legjobb karakterszínészét Philip Seymour Hoffman-t sikerült megnyerni. A Kathryn Hahn-t is soraiban tudó széria egy marketingest mutat be, akinek a cégét felvásárolták.

Röviden a további bejelentésekről:  a csatorna januárban folytatja a Shameless, a House of Lies, Episodes triumvirátust, tavasszal pedig a Nurse Jackie, a Californication és a már említett Penny Dreadful lesz látható. Természetesen a szeptemberben visszatérő Emmy-díjas Homeland-ről is kérdezték Nevinst, aki sokat sejtetően annyit mondott, hogy elképzelhetőek jelentős (főszereplőket is érintő) színészcserék, hozzátéve, hogy ezt anno az ő produceri felügyelete alatt készülő Friday Night Lights esetében is szorgalmazta. Idézem: „Néha fel kell rázni a már megszokott dolgokat”. A Homeland párja a Masters of Sex lesz, melyről kiváló hírek érkeztek, a jelen lévő kritikusok nagy része igencsak lelkesen nyilatkozott róla. Az idén véget érő Dexter showrunnerje Scott Buck szerződés hosszabbítást kapott, mely előrevetíti egy Dexter spinoff lehetőségét is.

Starz

Nem túlzás azt állítani, hogy Chris Albrecht (az HBO-nál eltöltött időszaka alatt) rakta le az alapjait a televíziózás fénykorának, ezért is érthetetlen számomra a Starz-nál végzett munkája. Rossz és meggondolatlan döntések sorát hozta, pedig a lehetőségek adottak voltak... és persze még most is azok. Mindenesetre ennek a részletezése majd egy külön cikkben esedékes, nézzük most meg, hogy milyen bejelentéseket tett a TCA alatt.

tca starz.jpg
Fél évvel a bemutató előtt megkapta a második évados berendelést a Michael Bay produceri ’felügyelete’ alatt készülő kalózos sorozat, a Black Sails. A Starz esetében ez lassan megszokottá válik, emlékezzünk rá, hogy a Spartacus, a Boss és a Magic City második szezonja is már a biztosnak volt mondható a premier előtt, utóbbi kettőt alaposan megbánta a csatorna, bár Albrecht a kiváló nézettség ellenére a Spartacusért sem volt oda. A csatorna célja, hogy jövőre 50 óra saját készítésű programot mutasson be, mely úgy tűnik reális cél lesz, egy visszatérő és négy újonc sorozat várható tőlük 2014-ben.

A már említett Black Sails mellett érkezik a Ron D. Moore által készített fantasy az Outlander, a harmatos első évadot produkáló Da Vinci’s Demons, az alvilágban játszódó Power, melynek producere 50 Cent (a showrunner szerencsére a The Good Wife íróstábjából érkezik), valamint a északi sarkköri kisvárosban történt gyilkosságot bemutató Fortitude, melyet a Sky Atlantic csatornával együtt finanszíroz a Starz. Sajnálatos módon nincs bent a listában a Spartacus alkotójának nagyszabású sci-fi terve, az Incursion, Albrecht elmondása szerint él a projekt, de még további előkészületek szükségesek=túl drága a döntés meghozatalához. Mindenesetre az első évad forgatókönyvei már készen vannak. A közeljövőben komédiával is szeretné színesíteni a palettáját a csatorna, kár, hogy erre a Party Down kaszája után jött rá Albrecht.