A CBS hétfői sitcom kínálatáról

A CBS szokásos hétfői sitcom-blokkja - megfejelve a néha ugyancsak vicces (kár, hogy nem direktben) jelenetekkel tarkított CSI: Miami-val - már évek óta multikamerás jóságokat kínál nekünk. Azonban nem mindegyik tudott nálam gyökeret verni, a Two and a Half Men például bőven kapott esélyt, de Charlie sorozata nálam mindig ez egy sitcom, de vajon miért nem vicces gondolatot váltotta ki belőlem. Persze ez enyhe túlzás, a nem eléggé vicces jelzőben talán valamivel több az igazság és szolidabb is. Így a mostani négyesből maradtak hárman, a The Big Bang Theory és a How I Met Your Mother (a gyenge 4. évad ellenére is) biztos pontnak számít, míg az Accidentally on Purpose esetében a pilot döntött az esetleges folytatásról.

How I Met Your Mother 5x01: az ötödik évad nagy kérdése - vajon sikerül-e visszahozni... nem az nem fog menni, inkább újrafogalmazom, vajon sikerül-e akár csak megközelíteni az első két évad szintjét? Az évadnyitó után egyelőre nemet kell mondanom, de a legutóbbi évadhoz képest mindenképp előrelépést jelentett a mostani rész. Döcögősen indultunk, de aztán lassan beindult a verkli. Így például Ted első napos egyetemi kalandja a so-so kezdet után kifejezetten jól sikerült, a Barney-Robin páros pedig részemről rendben van, és egyelőre az írók jól kezelik a helyzetet. A Szörnyecskék féle szabályátértelmezésért jár a piros pont, mint ahogy Indiana Jones megidézése is jó ötletnek bizonyult.

Értékelés:

Accidentally on Purpose: a májusi CBS upfronts-on finoman szólva sem örültem, hogy éppen Jenna Elfman sitcomját rendelték be, ennek oka az, hogy a színésznőt nem igazán kedvelem. Azért bíztam abban, hogy le tudom győzni az ellenszenvemet, de mindössze pár percnek kellett eltelnie a pilotból, mikor muszáj volt beismernem, ez nem fog sikerülni. De legalább nem csak rajta úszott el a dolog. A bemutatott karakterek közül senkit nem tudtam megkedvelni, - és ez nagy valószínűséggel a későbbiekben sem változna... - valamint az sem igazán biztató, hogy a központi téma miatt csak szűk keretek között mozoghatnak majd az írók. Ezt leszámítva tudta hozni a konvencionális CBS sitcomokra jellemző jegyeket, de részemről Elfman, a téma behatároltsága, valamint a karakterek miatt biztosan felejtős.

Értékelés:

The Big Bang Theory: Sheldon-ék remek résszel tértek vissza, egy pillanatig sem ült le az évadnyitó, nálam a hétfői blokkból magasan kiemelkedtek. Végre nem húzták a Penny-Leonard dolgot, egyből a közepébe vágtak, persze azért bőven lesznek még itt problémás szituációk. Howard texasi paraszt suttyót játszik, ejj ezek a fránya előítéletek, Sheldon - jogosan - megsértődött és bevágja a durcit, a metakommunikációján pedig még most is ugyanannyit bírok nevetni. Míg Raj ezúttal nem kapott komolyabb szerepet, legfeljebb csak az  - amikor nem volt fűtés - kezdetű mondatok jöttek tőle. Mellesleg jó volt látni Sheldon anyukáját is. A nézettség is egészen kiválóan alakult, az új spot-ban a sitcom-blokk résztvevői között össznézettségben a második lett, a még fontosabb 18-49-es korosztályban pedig a sokáig egyeduralkodó Two and a Half Men-t is sikerült letaszítania a trónról.

Értékelés:

A CBS sitcom hétfőjéhez még annyit, hogy midseason-ben valószínűleg ismételten ide várhatjuk a Rules of Engagement-et. Ugyan tavaly próbálkoztak egy szerdai nappal is, én bízom benne, hogy Moonves-ék végül a már megszokott hétfői időponthoz ragaszkodnak majd. Egyébként idén tavasszal/nyáron kezdtem bele és bizony nem bántam meg - folyamatosan javuló tendencia, egy korrekt első évadot egy kifejezetten jó második követett, a visszamaradt harmadikat pedig mindenképp befejezem majd az új évad kezdetéig.