Being Erica - "Those that fail to learn from the past are doomed to repeat it"

Az idézet Winston Churchill-től származik és egyrészt azért került be alcímként, mert Dr. Tom is felhasználta, másrészt úgy éreztem, hogy a sorozat egyik alaptémája is megfeleltethető ennek. Ahogy a pilot kapcsán már írtam, az eddigi élete során finoman szólva is balszerencsés Erica Strange egy "terápiának" köszönhetően lehetőséget kap arra, hogy helyrehozza múltbéli hibás döntéseit és egyúttal tanuljon belőlük. Utóbbi az igazán fontos, hiszen lassan Erica is rájön, hogy a lényeg nem a jövő megváltoztatásában, hanem a múltban elkövetett hibákból való okulásban van. A kép alatt már spoilerek is előfordulhatnak.

Nagyjából hasonló felépítettségel bír mindegyik epizód, Strange kisasszony (a neve is rájátszik a kissé szokatlan alapszituációra) jelenkori életéből láthatunk jeleneteket, majd egy felmerülő probléma kapcsán és persze egy ajtó kinyitását követően Dr. Tom irodájában találjuk magunkat. Mivel ezek a malőrök mindig összekapcsolhatóak egy múltbéli baklövéssel megkezdődik a múltbeli utazás, majd Erica visszatérését követően megkapjuk a tanulságokat is. Ez így leírva korántsem hangzik érdekfeszítőnek, és bár egy megszokott formulával dolgoznak mégsem válik önismétlővé, a hangulatnak, az életszerű karaktereknek és a remekül megírt párbeszédeknek köszönhetően a kanadai sorozat végig fenn tudja tartani az érdeklődésünket.

Az egyes epizódok végén elmondott bölcsességekre ugyanez áll, ha most összeszedném és leírnám őket, akkor szájbarágósnak, papírízűnek tűnne, de a sorozat keretein belül nem ezt érezzük. Az adott szituációhoz tökéletesen odaillenek  és így nem kliséként, vagy csak kötelezően odavetett tanulságként szolgálnak, hanem valóban úgy érezzük, hogy igenis szeretnének mondani valamit és ezt képesek is úgy átadni, hogy hitelesnek tűnjőn.

Természetesen minden sorozatra igaz, hogy szükség van egy karizmatikus főhősre is ahhoz, hogy igazán működni tudjon. A Being Erica esetében - köszönhetően annak, hogy mindvégig a főszereplő életének alakulása, illetve boldogsága van a központban - ez talán még hangsúlyosabb. Túlzás nélkül állíthatom, hogy sikerült tökéletesen választani. Erin Karpluk már az első pillanatban levesz minket a lábunkról, köszönhetően többek között rendkívüli kisugárzásának, persze említhetném külön a mosolyát, és úgy általában véve mimikáját is. Sikerül élettel megtöltenie a karaktert és akár egyedül is elvinné a hátán a sorozatot, szerencsére azonban erre nincs szükség, hiszen az írók a többi karakterre is odafigyeltek.

Dr. Tom szerepében Michael Riley-t láthatjuk, a titokzatos terepautát, aki egyúttal a nagy igazságok/bölcsességek kimondója. A sorozat egyik védjegyének számító idézeteket is tőle hallhatjuk, melyek szinte mindig a megfelelő pillanatban hangzanak el. Erica családja és kollégái (Brent és Julianne) egyaránt jól megírt szereppel bírnak, talán csak a barátnői, valamint a nagy ő, azaz Ethan kapcsán lehetne belekötni a karakterizációba. Utóbbi kapcsán érezni lehetett az írók azon szándékát, hogy egy kicsit húzni akarják az Erica-Ethan szálat és ennek köszönhetően néhány karakteridegen jegy is felszínre került, míg a barátnők esetében inkább arról van szó, hogy nem tudták eléggé őket kibontani. Persze utóbbiak esetében ez a sorozat felépítettségéből is adódhatott.

Érdemes külön kitérni az időutazás szálra, melynek kapcsán a pilot kritika során azt mondtam, hogy különösebben az sem zavarna, ha nagyrészt homály fedné a sztori ezen részét. Persze azért korántsem búslakodtam amikor az évadzáróban az eddigiekhez képest nagyobb szerepet kapott a misztikus szál. Ezt megelőzően Erica "utazásai" inkább múltidézésnek tűntek, hiszen a jelen nem, vagy csak kis mértékben változott meg. Az utolsó részre ez már korántsem igaz, miután Erica megmenetette testvére, Leo életét, láncreakció indult el és a jelen alaposan átalakult. Ezt követően is párszor megleptek még minket, majd amikor úgy gondoltuk, hogy minden helyreállt, bedobtak nekünk egy utolsó cliffhangert - Dr. Tom irodája és vele együtt kedvenc terepautánk is eltűnt és ugyan Erica helyrehozta a hibáját, a "szabályok" megszegésének következményei vannak...

A Being Erica kellemes meglepetésnek bizonyult, egy rendkívül szerethető, életszerű dialógusokkal operáló sorozat, melynek egyedi hangulatához a kiválóan megválasztott zenék is rengeteget hozzátesznek. A pilot minőségét végig tudta tartani, így a végső értékelésen sincs semmi meglepő.

Értékelés:

Címkék: being erica