Game of Thrones: felvétel indul!

Talán még egy sorozatot sem előzött meg műsorba kerülés előtt ekkora netes hype, mint a Game of Thrones-t. 2007 januárja óta, mikor is az HBO megvette George R. R. Martin fantasy ciklusának megfilmesítési jogait, egyre nagyobb érdeklődés kíséri a sorozattervet. Legyen szó casting hírekről, forgatási helyszínekről, illetve bármilyen egyéb kiszivárgó információról, a rajongók, sőt a könyvet nem olvasók részéről (én is ebbe a táborba tartozom) is egyre nagyobb a várakozás.

A pilot forgatása - Gaines jelezte twitteren - a mai napon kezdődött meg, az Észak-Írországi Belfast Paint Hall Stúdiójában. Ennek apropóján összeszedem a sorozat kapcsán eddig napvilágot látott fontosabb információkat és azt is megvizsgálom, hogy vajon mennyi sansza lesz a GoT-nak arra, hogy sorozatmegrendelést kapjon az HBO-tól.

A regényciklusról: először a szerzőről néhány mondatban. George R. R. Martin elsősorban fantasy és science fiction műfajban alkot. Regényei, novellái már számtalan jelölést, valamint díjat besöpörtek, így többek között Hugo-, Nebula- és Bram Stoker-díjas művek is kikerültek a keze alól. A tévé világa sem idegen számára, hiszen 1986-ban a CBS-nél dolgozott az Alkonyzóna, majd egy évvel később a Beauty and the Beast producere lett. Ezt követően több pilot tervét is visszadobták, visszatért a regényíráshoz, ami jó döntésnek bizonyult. 1996-ban írt meg a Game of Thrones-t (Trónok Harca), mely a 7 kötetesre tervezett fantasy sorozatának, a Song of Ice and Fire-nek (Jég és Tűz Dala) első kötete. Mind az olvasók, mind a kritikusok részéről pozitív fogadtatásban részesült. A fantasy ciklusból eddig négy rész készült el, a legutóbbi 2005-ben megjelent A Feast for Crows (Varjak lakomája) első helyezést ért el a New York Times és a Wall Street Journal könyveladási listáján is.

A sorozattervtől a pilot megvalósulásáig: Az HBO 2007 januárjában vásárolta meg a regényciklus megfilmesítési jogait. Mint látjuk, több, mint két és fél évnek kellett eltelni, mire a pilot forgatása megkezdődhetett. 2007 augusztusában Martin jelezte a csatornának, hogy kész van a forgatókönyv első változatával. Novemberben ez, majd a büdzsé (értelemszerűen csak a piloté) is elfogadásra került. A folyamat azonban lelassult, köszönhetően a forgatókönyvírók sztrájkjának. 2008 áprilisában a sorozat egyik producere David Benioff jelezte, hogy tovább dolgoznak a forgatókönyvön és a sorozatterven, majd ez év novemberében az HBO végre bejelentette, hogy pilotmegrendelést ad a GoT-nak. A produkció pedig a mai napon elkezdte a forgatást. Közben természetesen a castingra, a helyszínkiválasztásokra, etc. is sok időt és energiát kellett fektetni.

a készítőkről: a könyv olvasóinak megnyugvást jelentett, hogy George R. R. Martin végig ott volt, illetve van jelenleg is a sorozat mögött. Produceri státuszt kapott és bár érthető módon nem az övé a végső szó, de azért a legtöbb döntésbe beleszólása van. Ígéretei szerint pedig egy epizódot ő fog majd jegyezni. A pilot rendezésére Thomas McCarthy-t kérték fel, aminek én és úgy gondolom a rajongók nagy része is kifejezetten örült. McCarthy eddig két filmet jegyez, mindkettőnél a rendezés mellett a forgatókönyvet is ő követte el. A 2003-as Station Agent-nek kiváló visszhangja volt, a kritikusok az év egyik legeredetibb, legjobb független filmjének tartották. Érdekesség, hogy itt együtt dolgozott Peter Dinklage-el, aki a GoT-ban is szerepelni fog. A 2007-es The Visitor-ban is megmaradt McCarthy egyedi hangja és ismételten bizonyította tehetségét. Filmográfiáját vizsgálva láthatjuk, hogy viszonylag gyakran alkalmazzák színészként is, legyen szó akár akár filmről, vagy sorozatról. Ez utóbbihoz kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy a Wire-ban is szerepelt 10 részen keresztül. Egy sorozat esetében természetesen a rendezői szék messze nem olyan fontos, mint egy filmnél, de a pilotok esetében felértékelődik a személye, hiszen azalatt az egy rész alapján dől el a sorozatterv sorsa és ezért is fontos McCarthy megszerzése.

A produkció mögött álló nevek közül kettőt még mindenképp meg kell említenem, akik már most is jelentős, a sorozat megvalósulása esetén pedig egyértelműen a legfontosabb szereppel bírnak majd. David Benioff-ról és D. B. Weiss-ről van szó, akik a jelenlegi produceri tisztségeik mellett valószínűleg a showrunner-i posztot is megkapják majd. Előbbi jóval nagyobb filmkészítési tapasztalattal rendelkezik, hozzátéve, hogy sorozatok terén ő is újoncnak számít. Benioff eddig forgatókönyvíróként jeleskedett, munkássága pedig vegyes képet mutat. A tehetséges oldalát a 25th Hour (Utolsó Éjjel), két Marc Forster film a Stay, valamint a Kite Runner jelzi, valamint talán megelőlegezhetjük neki, hogy az idén mozikba kerülő új Jim Sheridan alkotással, a Brothers-sal (Portman-nel és J. Gyllenhaal-al) sem vall majd szégyent. A gyengébb írásai a Troy (Trója), valamint a bántóan gyenge X-Men Origins: Wolverine voltak. Weiss eddig egy regényt jelez, 2003-ban adták ki a Lucky Wander Boy írását. Az utóbbi időben több forgatókönyv kapcsán is felvetődött a neve, többek között az I'm Legend előzményfilmnél.

a szereplőkről: bizony csak hüledeztünk, amikor jöttek a casting hírek, rendkívül nívós színészgárdát sikerült összeszedniük a készítőknek. Néhányukat külön is kiemelném: Sean Bean "leigazolása" rendkívül örömteli volt, a karizmatikus színésznek ráadásul a fantasy műfaj sem lesz újdonság. Eddard Stark szerepét kapta meg, míg Catleyn-t Jennifer Ehle alakítja majd. Csatlakozott a stábhoz még többek között Peter Dinklage, Lena Headey, Mark Addy, valamint Nicolja Coster-Waldau is, és az utolsó hírek szerint Jason Momoa is szerepet kapott. A felsoroltak természetesen csak egy részét teszik ki a nagy létszámú szereplőgárdának, a The Live Feed-en összeszedték a színészeket és az általuk eljátszott karaktereket, a linkre kattintva megtekinthetők.

a pilot és a sorozat sorsa - spekulációk:  úgy gondolom jó esély van arra, hogy sorozat legyen a Game of Thrones-ból, azonban semmiképp nem szabad előre inni a medve bőrére. Elsőként a biztató, majd ezt követően a sorozat létrejötté hátráltató tényezőket vizsgálom meg.

Az HBO-ra általánosságban igaz, hogy nem szokott nagy költségvetésű pilotok forgatni a semmiért. Az esetek többségében be szokták kérni sorozatra ezeket a produkciókat, de természetesen kivételek is akadtak, így ez ugyan biztató, de semmiképp sem jelent garanciát a GoT számára. Martin műve ráadásul jól és könnyen adaptálható mozgóképes formátummá, még az egyes fejezetek zárása is tökéletesen megfelel egy sorozattal szemben támasztott követelményeknek.

James Hibberd, az előbb belinkelt The Live Feed szerzője egyenesen azt mondta, hogy szinte csak cut and paste folyamatról lenne szó. Természetesen direkt túlzott egy kicsit,  a célja az volt, hogy megfelelően érzékeltesse, hogy az adaptálás nem okozhat különösebb nehézséget - egyébként Martin tervei szerint egy évad egy regényt dolgozna fel. Folytatva a biztató jeleket, a netes buzz mindenképp a sorozat előnyére van, mint, ahogy a neves szereplőgárda is sokat nyomhat majd a latban. A költségvetés ugyan jelenthet problémát, de viszonylag kevés csatajelenet lesz majd a készítők ígéretei szerint, így valószínűleg nem vinne el olyan temérdek sok pénzt a produkció, mint, amennyire elsőként gondolnánk.

Nézzük most a pesszimistább változatot: elsőként és legfontosabb tényezőként kell említenem az HBO telítettségét. Jelenleg is nagy felhozatallal rendelkezik a csatorna, a biztos folytatással rendelkező jelenlegi HBO sorozatok száma tíz és ehhez jönne még jövőre három biztos újonc: a csendes-óceáni hadszíntéren játszódó Band of Brothers "utód" Pacific minisorozat márciusban indul, a a David Simon által készített Treme áprilisban, majd várhatón az év vége felé a Scorsese-féle Boardwalk Empire következhet. Nem lesz könnyű helyet találni a GoT-nak, sőt a sorozat berendelés esetén valószínűleg csak 2011-ben indulhatna.

A biztató jegyek között említettem a nagy neveket, itt azért annyit hozzátennék, hogy az HBO az utóbbi években többek között Tom Fontana, David Milch, vagy éppen Richard Linklater sorozatterveit is kukázta, tehát az sem jelent semmire garanciát. Mindenesetre több a pozitív előjel, reméljük az HBO-nál is hasonlóképpen vélekednek majd.

ajánlott olvasmányok: azoknak, akik még több információhoz szeretnének jutni, két oldalt ajánlanék. Az endless-en a regényciklusról lehet többet olvasni, ide kattintva a Game of Thrones kritikája jelenik meg. A Winter Is Coming pedig a sorozat fan blogjának tekinthető, rengeteg információval, interjúval, érdekességgel.

Címkék: game of thrones