V - pilot

Nem kevés probléma övezte a V forgatását, de ez sem tántorította el az ABC-t attól, hogy a novemberi sweeps első hetére időzítse a premiert. Merész húzás, amelyről azóta már tudjuk remek lépésnek bizonyult (egyelőre...), hiszen egészen kiváló számokkal nyitott a sorozat. Idegen pajtásaink bemutatkozása szerencsére nem csak ebből a szempontból sikerült jól, bár hozzátéve, hogy néhány idegesítő momentum azért kicsit rontotta az összképet.

A cold open-re egy szavunk nem lehet, az "esemény" bemutatása remekül sikerült. Gyorsan végigmentünk a főbb karaktereken, mindenkiről csak egy-egy jellegzetességet bemutatva, majd ezt követően az ő szemszögükből láthattuk az idegenek megérkezését. Ez persze korántsem új módszer, de még is örülök neki, hogy ezt a már bevált és ezúttal is jól működő formulát alkalmazták. A grandiózusság sem hiányzik a jelenetekből, ez köszönhető egyrészt a tv-s szinthez képest elsőrangú CGI-nak, valamint azon rövid részleteknek, melyekben bemutatják, hogy a Föld többi részén miként zajlott le a kommunikáció felvétel. Közben a készítők arról sem feledkeztek meg, hogy egy kis humort, vagy mondhatjuk akár kikacsintásnak is belevigyenek a történetbe, itt a srác Independance Day-t felemlegető szövegére gondolok.

Az idegenek hasonlóképp néznek ki, mint mi (not), kifejezetten kedvesnek tűnnek, folyamatos mosoly ül ki az arcukra és természetesen a béke nagyköveteiként hirdetik magukat. Nem kell azonban ismerni ahhoz az eredetit sorozatot, hogy tudjuk ez csak beetetés, és nem csak vízért, valamint egy nálunk nagy mennyiségben fellelhető ásványért ugorták át hozzánk. A háttérben nem meglepő módon egy összeesküvés bontakozik ki és a szokásos nem tudjuk, hogy kiben bízhatunk, mindenki gyanús játékot játsszuk majd a későbbiekben. Talán egy kicsit szarkasztikusra sikerült az utóbbi pár mondat, hiszen valóban nem eredeti az ötlet, de nagyjából ezt lehetett várni és ha jól kezelik a témát, akkor semmi problémám nincs ezzel.

Természetesen számos kérdést felvet az idegenek érkezése, a pilot alapján úgy tűnik, hogy ezek közül a vallási szálra külön figyelmet szentelnek majd. Ugyan nem vagyok vallásos ember, de ezt még is üdvözítőnek tartom, hiszen az emberiség történetének egyik legmeghatározóbb és ezzel együtt egyik leginkább vitatottabb kérdésköréről van szó, mely sok potenciált rejt magában. Az idegenek gyógyító technikája ebből a szempontból is fontos lehet, a pilot végén elmondottak pedig szintúgy megerősítenek minket abban, hogy az idegenek= istenek/megváltó témakör nem lesz elfelejtve.

Ugorjunk most a bevezetőben már említett negatív jegyekhez. Elsőként az anya-tinédzser szálat kell megemlíteni, melynek leggyengébb pillanata kétségkívül a 'ki a hibás, hogy idáig jutottunk' párbeszéd volt. A másik, számomra bosszantó jelenet az összeesküvés szálhoz köthető. Mint, mondtam magával a fordulattal nincs különösebb problémám, viszont a megvalósításba már hiba csúszott. Úgy éreztem, hogy a 'találkozó' alkalmával mintha a szereplők nem is egymáshoz, hanem inkább kifelé, hozzánk beszélnének, így a jelenet elsősorban az írók hibájának köszönhetően nem igazán sikerült hitelesre. Kissé izzadságszagúnak éreztem, mely a Mitchell-Gretsch páros találkozására is igaz, közben pedig még néhány logikai bukfencbe is belefutottunk.

Gondolkoztam azon, hogy vajon a pilot tempóját hova soroljam, de végül is a pozitív serpenyőbe került, ugyan lehetett volna két részes is a pilot, valamint húzhatták volna még a nézőket az idegenek szándékait illetően, de ha már ezt a gyors iramú megoldást választották, akkor ehhez legalább végig tartották magukat. A megvalósítást külön ki kell emelnem, nemcsak a fentebb már dicsért cold open-es trükköknél, hanem az azt követő részekben sem panaszkodhattunk a látványra.

Próbáltam elkerülni a FlashForward-al való összehasonlítást, de a szereplőgárda esetében mégis ehhez folyamodok. Míg ott, kis túlzással csak antipatikusra megírt és nehezen megkedvelhető figurákat kaptunk, addig a V esetében jóval pozitívabb a kép. Elizabeth Mitchell-t már a Lost-os korszaka előtt is kedveltem, és a mostani karakter is jól áll neki. Annak is örülök, hogy Tudyk-ot eltüntették mellőle, egy kicsit már sok volt szöszink részéről a folyamatosan rámosolygok, ahányszor meglátom őt helyzetekből. Persze az egykori Firefly-os pilotát még szívesen viszontlátnánk, ha ugyan erre kap még lehetőséget...Joel Gretsch-et  az előzetesekben kissé furcsa volt látni a pap szerepkörben, de viszonylag gyorsan sikerült megszokni és a kissé erőltetett megismerkedés ellenére jó kis párost alkothatnak majd Mitchell-el.

A pilot egyik legkellemesebb meglepetésének Scott Wolf bizonyult, eleinte nem vártam túl sokat a karaktertől, de ebben a karrierista, és közben azért némi erkölcsiséggel mégis csak rendelkező figurában remek lehetőségek vannak és emellett a színész is hiteles a szerepében. Az idegenek vezetőjét régi kedvencünk, a gyönyörű Morena Baccarin alakítja, akiről bizony simán elhisszük, hogy nem e világi teremtés. A jó csaj faktort még Kal-El unokahúga, Laura Vandervoort képviseli, nem hiszem, hogy bárki belekötne a szereposztási döntés helyességébe. Ne feledkezzünk el Morris Chestnut-ról sem, aki tartogat néhány meglepetéseket számunkra, valamint még itt van nekünk a tinédzser srác szerepkörben feltűnő Logan Huffman is, akinek sikerült az egyetlen rosszul megválasztott és irritáló szereplő címkét megkapnia.

A sorozat körüli problémákról már korábban is beszámoltam, volt itt gond forgatókönyvekkel, showrunnerekkel és többszöri, gyártó által elrendelt forgatási leállásra is már sor került. Azonban még a premier előtt sem nyugodott meg a helyzet, Scott Peters-t Scott Rosenbaum váltotta a showrunneri székben, előbbi azonban a stábbal maradt, íróként továbbra is részt vesz a munkálatokban. Rosenbaum ez idáig ha nem is showrunneri minőségben, de a Chuck és a Shield mellett dolgozott. Egyébként nem tudom volt-e már olyan sorozat, mely már a premierjét megelőzően három showrunner-t fogyasztott volna el - Jeffrey Bell, majd Peters és most Rosenbaum.

A nézettségről még néhány mondatot: a keddi nyolc órás spot-ban, olyan ellenfelek mellett, mint az NCIS és a Biggest Loser simán hozta a napot és minden előzetes várakozást felülmúlóan teljesített. Ráadásul az idei legjobban nyitó újonc címet is megszerezte: 14 millió nézős és egészen kiváló 5.2-es 18-49-es rating. A kérdés persze a hogyan tovább, de erre jelenleg nehéz válaszolni. Az biztos, hogy esni fog, de ha hosszútávon tudna tartani egy 3 fölötti demót, akkor minden bizonnyal nem kellene aggódnunk a folytatásért. Igen ám, de csak négy részt kapunk novemberben, a többi várhatóan márciusban érkezne... köszönhetően többek között a forgatási és szakmai mizériáknak. Így nem lesz könnyű talpon maradni, de egyelőre még örüljünk a remek nyitó eredményeknek.

Értékelés:

Címkék: v