Nyáron érkezik a Katedrális

Ken Follett legsikeresebb regényének, a Katedrálisnak (The Pillars of the Earth) tavaly készült el a feldolgozása, egy nyolc részes minisorozat formájában. Ridley és Tony Scott cége a Scott Free TV német társaságokkal együtt szerezte meg a megfilmesítés jogait, a költségvetés pedig 40 millió dollár volt. A forgatás nagy része Magyarországon, a fóti Astra Stúdió melletti Ócsán zajlott, emellett még ausztriai helyszíneket használtak a készítők.

Érdekesség, hogy nem a megszokott sémát követte a sorozat, miszerint egy csatorna rendeli meg a produkciót, hanem először leforgatták, majd csak ezt követően kerestek hozzá vevőket. Az Egyesült Államokban a Starz csapott le a produkcióra, a bemutatóra pedig júliusban kerül sor. A fizetős kábelcsatorna jelenlegi kínálatában (nem hivatalos, de a Crash minden bizonnyal nem folytatódik) a Party Down és a Spartacus: Blood and Sand szerepel és április 23-án érkezik a Gravity című dramedy is.

Chris Albrecht a csatorna tavaly év végén szerződtetett elnöke (az HBO aranykorszakának egyik fő letéteményese) minden bizonnyal kedveli a történelmi sorozatokat, hiszen a Spartacus, valamint a Katedrális mellett a Camelot feldolgozását is tervbe vette, utóbbi a jövő év során várható. A Katedrálishoz visszakanyarodva, a rendezői feladatokat a szerb Sergio Mimica-Gezzan látta el, aki tehetségét bizonyította már több Battlestar Galactica epizód levezénylésével, és rendezőasszisztensként dolgozott a Schindler listája és a Ryan közlegény megmentése című filmeknél.

Mindemellett kiváló szereposztást hoztak össze, többek között Donald Sutherland – aki már játszott egy Folett adaptációban (Tű a szénakazalban), a Deadwood-ból ismert Ian McShane, vagy éppen Rufus Sewell (Dark City, Eleventh Hour) és Matthew Macfadyen (a 2010-es Robin Hood) tűnik fel a produkcióban, Follett pedig egy rövid cameo-t vállalt a sorozatban. Ma megérkezett az első előzetes is, mely a tovább után tekinthető meg.