Az NBC is elkezdte

Ahogy az várható volt, a Fox után az NBC is előállt a farbával, melynek köszönhetően már az upfronts előtt értesültünk néhány berendelésről, illetve kaszáról. Ezúttal az újoncokkal kezdjük a sort, ugyanis itt már biztosra vehető négy sorozat bekérése, míg a műsoron lévő szériák kapcsán egyelőre félhivatalos információkat kaptunk.

Az NBC által (eddig) berendelt újoncok 2011/12-re:

drámák:

  • Smash

gyártó: DreamWorks TV, Universal Media Studios
készítők: Theresa Rebeck (Law & Order: CI, NYPD Blue) - író; Michael Mayer - rendező; Steven Spielberg, Darryl Frank, Justin Falvey (ep), Craig Zadan - producerek
szereplők:
Debra Messing, Jack Davenport, Katharine McPhee, Anjelica Huston, Christian Borle, Megan Hilty, Raza Jaffrey
történet:
a sorozat főszereplői Broadway előadásra készülnek, konkrétan egy Marilyn Monroe témájú musicalre. Érdekesség, hogy Steven Spielberg ezúttal nem csak a nevét adta egy tévés produkcióhoz, hanem tevékenyen részt vett a pilot munkálataiban és folyamatosan küldött úgynevezett note-okat, amin az észrevételeit és a tanácsait osztotta meg az írókkal.

  • Prime Suspect

gyártó: UMS/ITV Studio
készítők: Alexandra Cunningham (Desperate Housewives, Fastlane) - író; Peter Berg (Friday Night Lights, Hancock, The Kingdom) - rendező; Sarah Aubrey - producer
szereplők:
Mario Bello, Aidan Quinn, Toby Stephens, Kirk Acevedo, Bryan O'Byrne, Tim Griffin
történet:
az elismert, Helen Mirren főszereplésével készült angol sorozat remake-je. Egy New York-ban dolgozó női detektívvel ismerkedhetünk meg, akinek a munkája mellett a férfi kollégáinak előítéletével is meg kell küzdenie.

sitcomok:

  • Whitney (multikamerás)

gyártó: Universal Media Studios, Scott Stuber Prods.
készítők: Whitney Cummings - író; Andy Ackerman - rendező; Betsy Thomas, Scott Stuber, Quan Phung, Barry Katz - producerek
szereplők:
Whitney Cummings, Beverly D'Angelo, Zoe Lister-Jones, Dan O'Brien, Maulik Pancholy, Rhea Seehorn
történet: egy fiatal pár életéről, akik megpróbálnak boldolgulni és kitartani egymás mellett a mai komplikált világban.

  • Up All Night (egykamerás)

gyártó: Universal Media Studios, Broadway Video
készítők:  Emily Spivey (Saturday Night Live) - író; Lorne Michaels - producer
szereplők: Christina Applegate, Will Arnett, Maya Rudolph, James Pumphrey
történet: történet a csípős humorral megáldott anyáról, aki sosem hitte volna, hogy egyszer majd szülő lesz. A gyereknevelést nehezíti a léha férje, valamint a saját szülei is.

Az NBC tehát első körben négy újoncot kért be, mindegyiket az anyastúdió Universal-tól. Természetesen ez még csak a kezdet, drámák terén én még öt, míg sitcomokból legalább három berendelésre számítok. Jó esélyekkel indul az idei pilotszezon legígéretesebb drámája, a REM, amit valószínűleg átkeresztel majd a csatorna, jelenleg az Awake cím tűnik a legvalószínűbbnek. A tesztvetítések során főként a női nézők körében népszerűnek bizonyuló Playboy alkotói is bizakodhatnak, jól áll a 60-es években játszódó dráma szénája.

A Wonder Woman-ről ezzel szemben rossz hírek érkeztek, úgy tűnik, hogy nem lesz belőle sorozat. Az állva maradt sitcomok közül a Chelsea Handler nagy sikerű könyvén alapuló Are You There Vodka? It's Me, Chelsea, valamint a Tad Quill által készített (Scrubs, Spin City) Bent berendelési esélyei a legjobbak. Az NBC-től kiszivárgott információk szerint Greenblatt azt fontolgatja, hogy a csütörtöki mellett létrehoz még egy sitcom blokkot, de ez nagyban függ majd a berendelt újoncok minőségétől is.

Nézzük, mi a helyzet az NBC jelenlegi sorozataival:

Chuck: szinte biztosan visszatér egy 13 részes ötödik évadra.

Parenthood: hivatalos megerősítés még nem érkezett az NBC-től, de biztosra vehető, hogy a következő évadban is velünk lesz Jason Katims drámája.

Harry's Law: jó a helyzete, a berendelésnek köszönhetően pedig David E. Kelley mérlege kettőből egy lehet: a Wonder Woman-t valószínűleg visszadobja a pávás csatorna, de a jogi drámájából bekérik a második szezont.

Law & Order: Los Angeles: 50-50% esélye van a berendelésre és a kaszára is. A nézettség alapján botorság lenne bekérni, de Dick Wolf neve és a gyártó Universal miatt mégsem esélytelen a sorozat.

The Event: hivatalos a kasza.

Outsourced: szinte biztosan elkaszálja a csatorna.