Damages: Your Secrets Are Safe

A Damages tavalyi évadával igencsak magasra tette a lécet, azonban elnézve a kedden debütáló harmadik évad premierjét minden esély megvan arra, hogy legalább egy ahhoz hasonló, vagy adott esetben még egy azt is felülmúló 13 részt kapjunk. A sorozat felépítése szerencsére nem változott, a flashforwardokkal megtűzdelt történet ezúttal is egy nagy kirakósra emlékeztet, melynek végső megfejtése ugyan a fináléra marad, de addig is élmény lesz nézni, valamint elemezni minden egyes kis puzzle-t. A kép után már spoilerek társaságában folytatom.

Ahogy azt már az előző évadokban megszokhattuk Patty ezúttal is kapott, pontosabban fogalmazva szerzett magának egy nagy, a média érdeklődését is felkeltő ügyet. A Bernie Madoff-féle "Ponzi-trükk" a sorozat kreátorait is megihlette, így a Close által játszott karakter célkeresztjébe ezúttal egy több tízmilliárdos csalást elkövető pénzügyi tanácsadó került. Az ellenfél, illetve annak családjának bemutatása mellett szembesülünk Ellen új munkahelyével  - ügyészség is, míg Tom végre elérte a célját, névadó partner lett. A  jelen idejű, egyébként már itt is szépen keverik a kártyákat, történések kapcsán elsősorban az egyes karaktermomentumokat és színészi játékot, valamint a remekül megírt dialógokat lehet kiemelni.

A hat hónappal későbbi történéseket feldolgozó flashforward-ok (jó volt újra látni Tom Noonan-t) ezúttal kék szűrőt kaptak és bár nem panaszkodhattunk az elmúlt két évadban bemutatott jövőképekre sem, de ezúttal még rátettek egy lapáttal. A KZK csapat (két Kessler és Zelman) remek munkát végzett, a meghökkentő nyitó képsorok után végig feszült lékör uralkodott, aztán az utolsó percekben ismét döbbenet üljön ki az arcunkra. A formátum előnyeit maximálisan kihasználják, ráadásul a behozott történetszálak mellett az aláfestő zene is hozzájárul az egyedi hangulat kialakításához. Tom halála, a jelenben zajló ügy, Petty ajándéka, a rejtélyes telefon, a szereplők egymáshoz való viszonyának feltérképezése, elejtett szavak és még lehetne sorolni, ezúttal is bőven van min kombinálnunk.

A precízen kidolgozott és számos WTF jelenettel bíró szori azonban úgy tud igazán ütni, hogy a karakterizációra is nagy hangsúlyt fektetnek. A Damages esetében ráadásul a mellékszereplők bemutatása is lényeges tényező, a megvalósításban pedig a jelenlegi mezőny egyik, ha nem a legerősebb színészgárdája segédkezik. Évek óta elhűlve halljuk a Damages-hez kapcsolódó casting híreket és látjuk, ahogy évről évre - ebben is - felülmúlják magukat. Az idei érkezők közül elsőként Martin Short-ot említeném meg, az elsősorban komikusként ismert színész kiválóan alakítja a Tobin család ügyvédjét.

Arcjátéka, hanghordozása egyaránt sokat hozzáad a kimért karakterhez, és Zeljko Ivanek, valamint a a tavaly látott Marcia Gay Harden után ezúttal is sikerült elsőrangú ellenfelet tudtak szerezni Close által játszott Patty-nek. A Tobin családtagok esetében sem kell panaszkodnunk, Lily Tomlin, Len Cariou, Reiko Aylesworth valamint Campbell Scott egyaránt ideális választásnak tűnik, melyből eddig elsősorban - persze a nagyobb szerep miatt is - Tomlin és Scott játékát kell külön kiemelni. Keith Carradine is feltűnt a nyitó epizódban, a későbbiek folyamán pedig többek között Ted Danson, valamint Graham Yost-nak köszönhetően (elengedte a Justified forgatásáról) néhány részre Timothy Olyphant is feltűnik majd.

A megszokott színészgárda kapcsán sok újdonságról nem tudok beszámolni - Close továbbra is pazar, de Byrne-t és Donovan-t is dicséret illeti, míg karaktereik esetében megmaradt a sokrétű jellemábrázolás. Petty és Ellen viszonya mindig is központi kérdésnek számított és bár előbbinek ezúttal nincsenek hátsó szándékai, Close karakterénél már korántsem lehetünk ebben biztosak. Az akaratát minden áron végigvivő Petty-t, bár természetesen volt néhány őszinte pillanata nem sikerült eddig kiismernünk, és az első rész címe (ld. bejegyzés cím) és persze a jövőképek is arra engednek következtetni, hogy kettejük, finoman szólva is érdekes viszonyában még lesznek meglepetések...

Talán az eddigi legjobb Damages évadnyitót láthattuk és a behozott történetszálak, a flashforward eddigi menete, valamint a KZK csapat iránti töretlen bizalmam azt mondatja velem, hogy a záró epizódot követően ezt jó eséllyel az egész évadra is kijelenthetem majd. A nézettség viszont, ahogy azt sajnos a Damages esetében sajnos már megszokhattuk gyengén alakult, mindössze 1.4 millióan ültek le a képernyő elé, valamint 0.3-as demó ratinget hozott...és ilyenkor erősödnek fel újfent a köszönjük FX! rigmusok.

Értékelés:

Címkék: damages