Régóta várt premierek: The Pacific és Justified

Az HBO és az FX egyaránt elkényeztet minket a napokban, vasárnap éjjel (magyar premier már hétfőn) a csendes-óceáni hadszíntérre látogatunk el a The Pacific-ben, míg kedden a Graham Yost és Timothy Oyphant nevével fémjelzett Justified premierjére kerül sor. Mindkét sorozat kiemelt figyelmet kapott a blogon, ami érthető is a bennük lévő potenciált figyelembe véve.

A Band of Brothers testvérsorozataként aposztrofált Pacific-ről tavaly júliusban adtam hírt először, a készítőkről, valamint a forgatási körülményekről szóló bejegyzést ide kattintva lehet elérni. Írtam az HBO új aranykoráról és a minisorozat ebben betöltött szerepéről, valamint videóanyag - Hanks és Spielberg interjú, valamint előzetesek - szintén fellelhető a grandiózus alkotásról. Az amerikai kritikusok nagy többsége elismeréssel szólt a Pacific-ről, a vélemények közül most Tim Goodman a San Francisco Chronicle újságírójának egyik mondatát ragadtam ki:

The Pacific is a superb, viscerally moving and harrowing depiction of World War II and a worthy complement to Band of Brothers.

 

A Justified Elmore Leonard Fire in the Hole című novelláján alapul és bár a jelenben játszódik, a westernfilmek több stílusjegyét is magán hordozza majd. A TCA-turné alatti Justified panelről - Olyphant, Yost és Leonard volt jelen, itt számoltam be, míg a sorozat részletes bemutatását ide kattintva lehet elolvasni. Az első négy epizódot elküldték az amerikai újságíróknak, az eddig nyilvánosságra került vélemények alapján pedig minden reményünk megvan arra, hogy az FX ismételten egy minőségi drámát hozott össze nekünk. Konkrét példákat hozva:

James Poniewozik, a Time újságírójának kritikájából:

And now, with the terrific new drama Justified (which debuts March 16), FX and author Elmore Leonard have taken a crucial figure from westerns — the haunted lone gunslinger — and plopped him in 21st century Kentucky.

Maureen Ryan (Chicago Tribune) twitteren közzétett véleménye:

Pilot of Justified (March 16, FX) is fabulous. Wonderfully acted, great dialog, terrific sense of place ...