The Pacific: irány Guadalcanal szigete

Nagy elvárásoknak kell megfelelnie a The Pacific-nek, amit egyrészt a csatorna erőteljes promóciója, másrészt a nagy előd, Band of Brothers-hez való elkerülhetetlen összehasonlításoknak köszönhet. A 200 milliós költségvetéssel bíró minisorozatban a csendes-óceáni hadszíntér (Guadalcanal, Cape Gloucester, Peleliu, Iwo Jima és Okinawa) kerül bemutatásra három katona és természetesen velük együtt az egységeik szemén keresztül. Eugene Sladge és Robert Leckie Helmet emlékiratait használták fel a készítők, míg a harmadik tengerészgyalogos sztoriját egyéb források segítségével "alkották" újra.

Az első néhány percben egy történelmi áttekintést láthatunk Tom Hanks narrálásával egybekötve, majd a veteránok nyilatkozatai után a karakterek bemutatására kerül sor. Túlzás lenne azonban karakterrajzról beszélni, hiszen csak egy-egy jellegzetes tulajdonságot, vagy sokat sejtető pillantást kapunk csak, melyből legfeljebb szereplőink habitusára következtethetünk. Mindenesetre ezt nem rovom fel hibaként, a háború során lehetőségünk lesz majd alaposabban megismerni őket, illetve a csaták során jó eséllyel ők is felfedezik majd néhány rejtett személyiségjegyüket.

Érthető volt tehát ez a lépés és ha a sorozat logikai felépítését veszem alapul nincs is kifogásom ellene, azonban a mérleg másik fele, hogy ennek ellenére nem tudott magával ragadni, nem volt képest átadni azt a hangulatot, amit a kezdéskor előzetesen vártam volna tőle. Elsősorban annak köszönhető, hogy egy kötelezően letudott negyed órának tűnt, melybe sajnos néhány túlságosan átlátszó klisé és pátosz is belekerült. Időközben azért szép lassan megérkeztünk a nemcsak az amerikaik számára nehezen kiejthető Guadalcanal szigetéhez és ezzel együtt a negatív felhang is eltűnt. Szinte tapintható volt a feszültség, melyre egyébként Spielberg-ék okosan rájátszottak, egyrészt a meglepő partraszállás, majd a szigeten való bolyongás közben.

Bár még csak az elején tartunk, de működik a katonák közötti chemistry, mint, ahogy az életszerű párbeszédek, és a bakák első bevetését megelőző képsorok is megfelelően ráhangolnak minket az ottani körülményekre. Timothy Van Patten (többek között Sopranos, Deadwood és Wire részek fűződnek a nevéhez), nagyszerű rendezését szintén ki kell emelni, bár a neveket elnézve a maradék kilenc rész direktorában sem kell majd csalódnunk. A helyszín, vagyis a trópusi sziget sokat hozzátesz a hangulat kialakításához, melyet a James Badge Dale által alakított Robert a következőképp írt le:

This great undertaking for god and country has landed us in a tropical paradise, somewhere in what jack london refers to as 'those terrible solomons.'
It is a garden of eden.
The jungle holds both beauty and terror in its depths, most terrible of which is man.

Ugyan már számtalanszor hallhattunk ehhez hasonló monológot, de az adott helyzetben működött és át tudtuk érezni a mondanivalóját. A Pacific egyik kulcskérdése számomra az, hogy az amerikaiak mellett mennyire tudja bemutatni majd az ellenség gondolkodásmódját, mindezt általánosságban és egyénekre bontva. Az első rész bizakodásra adhat okot, a sebesült katona öngyilkossága, majd ezt követően az amerikaiak játszadozása egy másik japánnal tökéletes kontrasztot adott és egyben a fenti idézet igazságtartalmára is pontosan rámutat. Hasonlóan erős jelenetsor volt a flotta éjszakai csatajelenete, az ott elhangzott mondatok, majd a reggeli ráeszmélés.

A megvalósításra, ahogy arra számítani lehetett egy szavunk sem lehet, a sorozat minden egyes "porcikáján" érezni lehet a költségvetés jótékony hatását, a japánokkal való összecsapás megjelenítése pedig szintén hozta az elvárásainkat. A végső értékeléskor azonban kissé gondban vagyok, ahogy az írás hangvétele is mutatja, kifejezetten tetszett a bemutatkozás, és nagy potenciált érzek a Pacific-ben, de a kissé nehézkesre sikerült első negyed órát is bele kell számítanom. Így végül 7/10-nél állt meg a mutató, de úgy érzem jó esély van arra, hogy ez a későbbiek folyamán csak emelkedni fog.

Értékelés:


 
A tovább mögött a The Pacific remekül sikerült (a BoB szintjét azért így sem éri el) főcíme található.

The Pacific főcím:

Címkék: the pacific