TCA tour 2011 (tél) - ABC és Fox

A TCA tour hétfői napján az ABC, egy nappal később pedig a Fox került sorra, előbbit az elnöki posztot fél évvel ezelőtt megkapó Paul Lee, míg utóbbit a Peter Rice, Kevin Reilly kettős képviselte. A Fox panelja eseménydúsabbnak bizonyult, velük foglalkozok részletesebben.

ABC

Az ABC hat sorozatát újította meg, így a 2011/12-es idényben is műsoron lesz a Grey’s Anatomy, Private Practice, Modern Family, The Middle, Cougar Town, valamint a Castle. A testvércsatorna ABC Family is berendelt, a téli premierjét rekordszámokkal kezdő Pretty Little Liars és a Secret Life of the American Teenager kapott újabb évadot. Paul Lee megerősítette, hogy komoly terveik vannak a tavaly júniusban alapított Marvel TV-vel. Eddig a Hulk, valamint a Jessica Jones képregény adaptáció híre látott napvilágot, a projektek ugyan korai fázisban vannak, de jó esély van megvalósulásukra. Lee hozzátette, hogy más Marvel franchise elindításán is gondolkodnak.

Fox

A Fox szintén egy berendelés hírrel kezdte el a tour-t: a Glee mögötti slot-ban korrektül teljesítő, a minőséget tekintve pedig legjobb sitcom birtokló Raising Hope megkapta a második évadot. Reilly a Bones és a House kapcsán is biztatóan nyilatkozott, elégedettek mindkét sorozat nézettségével, de konkrétumokat majd csak az alkotókkal, vagy éppen a gyártóval való tárgyalás után tud mondani. Elmondása szerint nem szabad temetni a hétfőn gyengén szereplő Lie To Me-t és cáfolta, hogy a helyére érkező The Chicago Code teljesítménye alapján fognak dönteni a sorsáról. A Fox bízik a Fringe-ben és amennyiben képes lesz a csütörtöki nézettséget péntekre átmenteni (nem fogja...), akkor évekre bebetonozhatja magát.


(Shelley Conn, Stephen Lang, Naomi Scott - Terra Nova)

Az elkaszált sorozatokról: Reilly és Rice is egyetértett abban, hogy ugyan kreatív szempontból büszkék a Lone Star-ra, ettől függetlenül ez egy hatalmas bukta volt nekik. A dobozban maradt hat rész vetítési időpontjáról nem tudtak biztosat mondani, felvetődött a nyári időszak, melyet egyelőre ugyan nem vetettek el, a szkepticizmusuk azonban szembetűnő volt. A The Good Guys és a Running Wilde kaszáját egy ideje már tudjuk, a TCA alatt vált hivatalossá mindkettő.

A Terra Nova panelja során a kritikusoknak levetítettek egy három perces klipet a pilotból, a visszajelzések a látványvilágot illetően biztatóak, néhányan Jurassic Park utánérzést véltek felfedezni. A bemutató időpontját is kihirdették, a két órás nyitó részt kettévágva láthatja a közönség, május 23-án hétfőn a House, 24-én kedden a Glee felvezetésével fog bemutatkozni. Ahogy azt korábban írtam, ez csak egyfajta ízelítő lesz, a sorozat ténylegesen majd csak 2011 szeptemberétől indul. Sok pletyka látott napvilágot arról, hogy túllépték az eredeti költségvetést, Rice azt ugyan elismerte, hogy ez lesz a legdrágább újonc sorozatuk, de elmondása szerint nincs gond a büdzsével, minden az előzetes tervek szerint alakul. Meg nem erősített információk szerint a pilot elkészítése 14 millió dollárt emésztett fel.


(Matt Lauria, Jennifer Beals, Jason Clarke - The Chicago Code)

Természetesen a február 7-én bemutatkozó The Chicago Code is külön panelt kapott. Shawn Ryan és Tim Minear legutóbb a Terriers-en dolgozott együtt, az előzetes kritikák alapján jó esélyünk van arra, hogy az országos keretek ellenére is egy hasonló minőségű produkciót hoztak tető alá. A két "közeg" közti különbségekre azonban oda kellett figyelniük, Ryan viccesen megjegyezte: “But I understand the difference between broadcast and cable. We couldn’t really use jagoff and we definitely couldn’t use asshole. So we came up with jaghole.” 

Midseason-ban két újonc sitcommal is jelentkezik a Fox, a Christian Slater, Bret Harrison és Odetta Yustman főszereplésével készült Breaking In április 7-én mutatkozik be. Az évad hét részes lesz, a Fox által kiadott előzetes ide kattintva tekinthető meg. A párkapcsolati Traffic Light premierjére február 8-án kerül sor, az új trailert itt lehet szemügyre venni. A Locke & Key című képregény adaptációt a hírekkel ellentétben még nem rendelték be sorozatnak, egyelőre csak a pilot mondható biztosnak (ezzel a nyári premier is ugrott). Hozzátették, hogy ennek ellenére nagyon bíznak a Josh Friedman által felügyelt projektben.


(Odetta Yustman, Bret Harrison - Breaking In)

Az újságírók körében felvetődött, hogy mivel már két újoncot biztosra lehet venni a Fox 2011/12-es idényében, a csatorna visszafogott lesz az idei upfronts-on. Rice ezt kategorikusan cáfolta, idézem: "legalább ugyanannyi, ha nem több pénzt fogunk költeni a sorozattervekre, mint tettük azt tavaly". Sok éves böjt után idén végre sikerült egy sikeres komédiát műsorba állítani, így természetesen szóba került a csatorna sitcom felhozatalának bővítése is. Reilly szerint ez minden bizonnyal bekövetkezik és hozzátette, hogy idén multikamerás sitcom pilotokra is adnak le rendelést. Reilly emellett egy igen fontos bejelentést is tett: a Lone Star méretes buktája ellenére a Fox továbbra is elkötelezett az olyan projektek iránt, melyek első látásra inkább valók kábel, mint országos csatornára.