Chuck - 4. évad

Az elmúlt évek alatt hozzászoktunk ahhoz, hogy az évad végén bizonytalan a Chuck sorsa és csak az NBC jóindulata, illetve a csatorna más sorozatainak gyenge teljesítménye miatt kapja meg az újabb és újabb esélyét. Mindezt azonban örömmel vettük tudomásul, hiszen a kedvelhető karaktereknek, a jól megért dialógoknak és az ügyes történetvezetésnek köszönhetően egy szórakoztató és könnyed kikapcsolódást biztosító sorozatban lehetett részünk.

Idén aztán a nézettség (újabb) mélypontra süllyedt és már szinte biztosra vettük a sorozat kaszáját... A pávás csatorna azonban általános megrökönyödésünkre ismét megmentette, a 13 részes, elvileg utolsónak szánt szezon bejelentését viszont a korábbi évektől eltérően vegyes érzésekkel fogadtam. Komoly csalódást okozott ugyanis a negyedik évad és ez nem csak az én esetemben igaz, jól láthatóan a törzsközönség egy része itthon és külföldön is elfordult a sorozattól. A kép alatt, spoilerek nélkül a Chuck kifulladásának okait vizsgálom.

A Chuck-ot természetesen nem a realisztikus kémtörténetei miatt kedveltük, ennek ellenére a központi történetszál mindig lekötötte az embert, legyen szó a Ring-ről, Fulcrum-ról, vagy éppen Shaw ügynökről. Ezúttal viszont alaposan mellényúltak, a remek casting (Timothy Dalton) ellenére hamar érdektelenségbe fulladt a Volkoff família sztorija. A Schwartz-Fedak kettős ugyan jó szokásukhoz híven előállt néhány meglepő fordulattal, de ez az összképen nem változtatott, kiszámítható, önismétlésekkel teli részek követték egymást.

A sorozat legnagyobb erényének mondható humor is erőltetetté vált és jó néhány alkalommal előjött belőlünk az 'ezt már láttuk korábban' érzés. Az egykor még poénosnak szánt betétek kínossá váltak, mely leginkább a Buy More dolgozóinál volt megfigyelhető, a Jeff-Lester duó jelenetein szinte kivétel nélkül feszengtem és legszívesebben áttekertem volna őket. Korábban kiváló mellékszereplőkkel bírt a Chuck, ebben a negyedik évad során komoly, sajnos negatív előjelű változás állt be, a Buy More-os dolgozók mellett Ellie, awesome és Morgan karaktere is kifulladt, talán egyedül csak Casey kapcsán nem marasztalhatjuk el az írókat.

Chuck és Sarah végre egymásra találtak, de Schwartz-ék nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, a kapcsolatukhoz köthető problémákat, egyrészt azok sablonossága, másrészt a a várható végeredmény miatt végig közönnyel figyeltem. A színvonal csökkenésének egyik legfőbb oka az volt, hogy a negyedik évadra már nem maradt elég muníciója az íróknak, mely egyaránt érvényes a történetre és a karakterekre. Az eddigi leggyengébb évadát futotta a Chuck, ráadásul a borzalmas cliffhanger-nek köszönhetően bizalmatlan vagyok a záró, ötödik szezonnal kapcsolatban is.

Értékelés:

Címkék: chuck