Power Rankings: szeptember 26. - október 2.

Ezúttal már 18 sorozat versengett a heti toplistába való bekerülésért és ez természetesen magával hozott néhány kemény döntést is. Közel volt a bejutáshoz a Revenge, a Downton Abbey, vagy éppen a Boardwalk Empire, de persze komoly csalódások is akadtak, példaként a Doctor Who, Raising Hope kettőst lehet megemlíteni. A dobogó első két helyezettje már jó ideje stabilan tartja a pozícióját, viszont utánuk komoly változások történtek a múlt héthez képest. 

1. Breaking Bad (AMC) 4. évad / 11. epizód Crawl Space


Ez lassan kezd már unalmassá és kiszámíthatóvá válni... nem, még véletlenül sem a Breaking Bad történetvezetésére gondolok, hanem a power rankings-es egyeduralmára, Vince Gilligan sorozata a rovat szeptemberi visszatérése óta folyamatosan az élen áll. Múlt héten a mexikói leszámolás utózöngéire, Hank egyre veszélyesebbé váló nyomozására, a Skyler-szál meglepő fordulatára, valamint Walt és Gus sivatagban történő eszmecseréjére és annak következményeire koncentráltunk. Ahogy azt a korábbi részek során is tapasztaltuk, szinte tapintani lehetett a feszültséget, erre példaként lehet hozni Gus nem mindennapos bosszúját Don Eladio egykori jobbkezével Hector-ral szemben, előbbinek Walt-tel megejtett rövid, de velős eszmecseréjét (Michael Slovis operatőr ismét kitett magáért), és a nyomasztó zenei motívummal végigkísért, bravúros záró jelenetet.

2. Sons of Anarchy (FX) 4. évad / 4. epizód Una Venta


Az évad negyedik részében egy újabb Sons of Anarchy chapterrel ismerkedhettünk meg, az arizonai illetékességű SAMTAZ behozatala pedig több szempontból is jó döntésnek bizonyult. Kurt Sutter ezzel a húzásával egyrészt tovább gazdagította a sorozat mitológiáját, másrészt az arizonaiak drogproblémája és annak a klubra gyakorolt bomlasztó ereje intő jel lehet Jax-ék számára is. Eseménydúsra sikerült ez a mostani kiruccanás, de a charming-i történésekre sem panaszkodhattunk, elsősorban a Ray McKinnon által kiválóan megformált helyettes államügyész kissé etikátlan, de kétségtelenül célravezető manővereit kell itt kiemelni.

 3. Parks and Recreation (NBC)  4. évad / 2. epizód Ron & Tammys


Ha már a Doctor Who-nak nem sikerült beverekednie magát a legjobb 10 mezőnyébe, akkor azért legalább egy hasonlat erejéig hozzuk be a Doktort. Amennyiben utóbbi olvasta volna a legutóbbi Parks and Recreation rész forgatókönyvét, minden bizonnyal Pawnee-ba utazott volna, a tér-idő kontinuum ugyanis komoly veszélynek volt kitéve. Az ok pedig egyértelmű: egy epizódon belül három Tammy is feltűnt, Ron kimért és mindenkit megfélemlítő első felesége a naqyszerű Patricia Clarkson alakításában, Tammy 0 (a gének nem hazudnak) az édesanya, valamint Megan Mullally is feltűnt a második feleség szerepében. Hatalmas lehetőségek rejlettek ebben a sztoriban és az írók szerencsére kihozták belőle a maximumot, Ron múltjának sötét titkai és a végső párbaj különösen emlékezetesre sikerült. Emellett még az Entertainment 720 főhadiszállásán játszódó abszurd jeleneteket is ki kell emelni, egyedül az Ann-Chris szál nem nyerte el a tetszésemet. 

4. Archer (FX)   Heart of Archness 3. rész  


Múlt héten még szkeptikus voltam azt illetően, hogy vajon marad-e puskapor a harmadik részre, de szerencsére kellemesen csalódtam. Sterling Archer az idiotizmus újabb fokára ért, a szigetről való menekülés közben remekbeszabott, a rekeszizmainkat alaposan megdolgoztató egysorosokat, valamint dialógusokat hallhattunk, de az otthoni események, főként a Malory és Cheryl közötti párbeszédek is bőven szolgáltak poénnal.

Malory: For god's sake woman, where is your pride?
Cheryl: In my work.
Malory: That made be the funniest thing you've ever said.  

Lana: What the hell is your problem?
Archer: My problem is you just Bonnie and Clyded my starting middies!

5. Community (NBC) 3. évad / 2. epizód Geography of Global Conflict


Annie-nek komoly vetélytársa akadt, vagy ahogy azt Jeff találóan megjegyezte egy multikulturális gonosz ikertestvér, aki ráadásul ellopta tőle az ENSZ modell ötletét. Ezt persze a tanulócsoport nem hagyja annyiban, a két ENSZ csapat versenye pedig néhány szerencsés ország kifigurázását, valamint az Annie és Jeff kapcsolat, illetve az abban bekövetkező változások bemutatását szolgálta. Közben Britta-ból előjön a lázadó énje, a hatalmát fitogtatni akaró Chang-ben pedig tökéletes játszópajtásra lel. Martin Starr vendégszereplése sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, talán szerencsésebb lett volna, ha professzor helyett egy lecsúszott diák szerepet kap. Az NBC házi bajnokságát ezúttal a Parks and Recreation nyerte meg, míg az előbbi egy kiemelkedő résszel jelentkezett, a Greendale főiskola hallgatói egy (szigorúan önmagukhoz képest) átlagos epizódot hoztak.

6. The Good Wife (CBS)  3. évad / 1. epizód The New Day


Visszatért a jelenlegi legjobb országos dráma, a harmadik évad nyitányáról itt írtam bővebben.

7. Awkward (MTV) 1. évad / 11-12. epizód I'm Jenna Hamilton

Véget ért az MTV meglepően jól sikerült tinisorozata, legalábbis az első évad, a nagyszerű nézettségnek köszönhetően ugyanis jövőre is találkozunk Jenna Hamilton-nal. Az első évados spoilermentes kritikát ide kattintva lehet elolvasni.

8.   Pan Am  (ABC) 1. évad / Pilot


A heti power rankings-ben két pilot található és mindkettőt az ABC szállította nekünk. Az évad eddigi legígéretesebb országos dráma pilotjáról, a főként a hangulatával megfogó Pan Am-ről bővebben ide kattintva lehet olvasni.

9. Fringe  (Fox) 4. évad / 2. epizód One Night In October

A múlt heti harmatos, és akkor még igencsak finoman fogalmaztam évadnyitót követően összeszedték magukat Pinkner-ék és egy a figyelmemet végig lekötő, izgalmas résszel jelentkeztek. Látogatást tettünk a párhuzamos világban és egy sorozatgyilkos nyomába eredtünk, a nyomozási módszerek viszont még a Fringe-hez képest is szokatlanok voltak. Aki a mi világunkban professzor, az a másikban egy kegyetlen gyilkos, de nem csak a két, számos azonos személyiségjegyekkel bíró ember, hanem a Olivia-k közötti kapcsolat bemutatása is érdekesnek bizonyult. Az átívelő szál továbbra is a 'Hol van Peter Bishop?' kérdés körül forog, remélhetőleg azért ezt nem húzzák túl sokáig.

10.   Suburgatory   (ABC) 1. évad / Pilot


A pilot alapján komoly potenciált látok a Suburgatory-ben, remélhetőleg ez később realizálódik is majd. Az egykamerás sitcom bemutatkozásáról szóló kritikát ide kattintva lehet elolvasni.