Mit sütöttek ki az AMC-nél?

Nem véletlen a címben olvasható szójáték, az AMC most már második esztendeje rendezi meg a 'bake-off' elnevezésű, négy napos összejövetelt, mely komoly kihatással van a csatorna újoncfelhozatalára. Az AMC vezetői kiválasztanak néhány forgatókönyvet (idén hatot) és az egyes projektek készítőinek egy Los Angeles-i szállodában kell prezentációt tartaniuk. Mindegyik 'csapat' alaposan bemutatja az ötletét, és külön kitétel, hogy a szkript részletezésén kívül az egész évadra tervezett történetszálakról is szót kell ejteni. A rendezvényt március közepén bonyolította le a csatorna, a hatból egy, adott esetben két forgatókönyvnek adnak majd zöld utat, vagyis pilotot készítenek belőle.

Tavaly a Hell on Wheels volt a szerencsés kiválasztott, mely aztán fél évvel később már sorozatberendelésnek örülhetett. Utóbbi papírforma döntés volt, ugyanis az AMC eddig mindegyik pilotját bekérte sorozatnak. A 2011-es 'bake-off' eredménye még nem ismert, az április 4-i héten derül ki, hogy melyek nyerték el a csatorna tetszését. Szerencsénkre azonban néhány hír így is kiszivárgott, a Deadline információi szerint pár szkript különösen jó visszhangra talált. A felsoroltak egyikéből tehát mindenképp pilot készül, a House of Cards elszalasztása után azonban könnyen lehet, hogy két projektre is igent mondanak majd. Nézzük melyek a legesélyesebbek:

  • Voyage: John Shiban projektje, akinek a nevéhez több Breaking Bad, Supernatural, illetve pályája kezdetén The X-Files rész forgatókönyve fűződik. Sci-firől van szó, az emberiség első találkozása egy idegen fajjal, egy ambíciózus női tudós szemén keresztül bemutatva.
  • The Man With the Golden Ears: a hamarosan debütáló The Killing után ismét egy dán sorozat feldolgozásán dolgozik a csatorna. A középpontban az ismert lemezproducer áll, aki a család és a munka közötti helyes egyensúlyt próbálja megtalálni. Író Scott Rosenberg (Happy Town, Life on Mars, October Road).
  • The 4th Estate: Gideon Yago szkriptjének főhőse az újságíró Dan Hilton, aki egy komoly politikai botrány után nyomoz. Miközben az igazságot próbálja kideríteni, a saját titkára, miszerint kettős életet él, is fény derülhet.

Egy tavaly bekért forgatókönyvről is ejtsünk szót, mely szintén elnyerte az AMC vezetőinek a tetszését. John Lee Hancock (The Blind Side) sorozatötletéről, az egyetemi foci világát bemutató The Wreck-ről van szó. A történet szerint a rendkívül gyenge idény után ultimátumot kap a csapat legendás edzője, amennyiben az új évadban sem sikerül sikereket elérni, távoznia kell.