A western sorozatok reneszánsza

Úgy tűnik egy újabb tévés trend kialakulásának lehetünk szemtanúi, korábban már írtam a képregény adaptációk, valamint az 1960-as években játszódó sorozatok térnyeréséről, az elmúlt hónapok pedig arra engednek következtetni, hogy jó eséllyel a western szériák is feltámadnak poraikból. Mondani sem kell, hogy ez több, mint örömteli, a Deadwood öt évvel ezelőtti kaszáját követően valószínűleg egyikünk sem gondolt volna arra, hogy belátható időn belül ismét western sorozato(ka)t nézhetünk majd. Mielőtt ezekre az új alkotásokra térnénk, tegyünk egy rövid történelmi áttekintést.

A western az 1940-1950-es években élte az aranykorát, akkoriban kétség sem férhetett hozzá, hogy ez a legnépszerűbb műfaj a csatornák, valamint a nézők körében. A csúcspont az 1959-es esztendő volt, amikor főműsoridőben 26 ilyen tematikájú sorozat volt a képernyőn. A népszerűségét jól jelzi, hogy ezen év márciusában a tíz legnézettebb műsor közül nyolc western volt. A teljesség igénye nélkül néhány konkrét sorozat: az 1955 és 1975 között futó, több rekordot is fenntartó Gunsmoke, a Clint Eastwood karrierjét beindító Rawhide, a Bonanza, a The Lone Ranger, vagy éppen a The Wild Wild West.

Gunsmoke

Az 1960-es évek végére, 70-es évek elejére sajnálatos módon a műfaj egyre inkább kiszorult a tévéből, mely főként a színes televíziók elterjedésének és a csatornavezetőkre nehezedő egyre nagyobb nyomásnak volt köszönhető. Utóbbi mögött az ifjúság lelki egészségéért aggódó szülők, illetve az ő szervezeteik álltak. Véleményük szerint a western sorozatok erőszakosak és ezáltal nem valók a kis képernyőre, a tiltakozásuk pedig végül eredményre vezetett. A három nagy országos televíziós csatorna (CBS, ABC, NBC) 1969-ben úgy döntött, hogy a műsoron lévőkhöz ugyan nem nyúlnak, de új western széria készítésébe már nem kezdenek bele.

A műfaj természetesen nem tűnt el teljesen, a 80-as, 90-es években is voltak próbálkozások, így a Little House in the Prairie, vagy a Zorro, de ezek már nagyon keveset tartottak meg a klasszikus westernre jellemző jegyekből. Elérkeztünk 2002-höz, amikor is David Milch újraértelmezte a műfajt a zseniális Deadwood-dal, de nem feledkezhetünk meg az ugyanebben az évben bemutatott Firefly-ról sem, melybe Joss Whedon számos a westernre jellemző stílusjegyet csempészett be. Utóbbi csak pár hónapot, míg az HBO sorozata három évadot élt meg, de sajnos a méltó lezárás elmaradt. Ezt követően már csak minisorozat formájában találkozhattunk a műfajjal, a 2006-ben a Robert Duvall és Thomas Haden Church főszereplésével készült Broken Tail az AMC-től került ki. A western tetszhalott állapotba került...

Deadwood

Az első bizakodásra okot adó jel a 2010-ben debütáló Justified volt, az FX szériája ugyan napjainkban játszódik, de számos eleme, legyen szó az egyes karakterek gondolkodásmódjáról, vagy éppen a helyszínről, emlékeztet minket a vadnyugaton játszódó alkotásokra. A következő sorozatunk, a Hell on Wheels viszont már klasszikus western, az AMC tavaly év végén rendelte be az amerikai polgárháború után (1865) játszódó szériát. A november 6-án kezdődő sorozatban az egykori konföderációs katona Cullen Bohannon (Anson Mount) a felesége gyilkosait próbálja felkutatni, emellett pedig az első transzkontinentális vasútvonal építésének is szemtanúi lehetünk.

Az A&E a tegnapi nap során kérte be sorozatnak a Craig Johnson könyvéből készült Longmire-t, ami a Justified-hoz hasonlóan egy modernkorba helyezett, western jegyeket felvonultató alkotás. A történet egy karizmatikus, a szakmáját rendkívül komolyan vevő seriffet állít a középpontba, a főbb szerepekben Robert Taylor, Katee Sackhoff, Lou Diamond Phillips, Bailey Chase és Cassidy Freeman lesznek láthatók. A sornak azonban még nincs vége, a TNT egy hete adott le pilotberendelést az 1880-as években játszódó Gateway-re. A westernben három testvér, seriff édesapjuk meggyilkolását követően próbál rendet tenni Gateway városában. A pilot írója Bruce C. McKenna (Band of Brothers), a rendező pedig Danny Cannon (CSI) lesz.


Hell on Wheels

A kábelesek mellett egy országos csatorna is érdeklődik a műfaj iránt, az NBC vezére Robert Greenblatt mindenképp szeretné, ha a pávás csatorna is rendelkezne egy western sorozattal. A The Reconstruction pilotja ugyan elvérzett a májusi upfronts-on, de Greenblatt nem adta fel, ezúttal a Peter Berg és Liz Heldens kettős (Friday Night Lights) közreműködésével szeretne összehozni egy vadnyugaton játszódó sorozatot. Úgy tűnik tehát, hogy a csatornák ismét felfedezték a western-t, most már csak annak kell szurkolnunk, hogy a még tervezés alatt álló projektek megvalósuljanak és minőségi alkotások szülessenek.

update Pár nappal a poszt megírását követően újabb westernes projekt látott napvilágot. A Hangtown az 1900-as évek elejére kalauzolna el minket, amikor is egy kisváros rohamos mértékű fejlődésen megy keresztül a környéken épülő vasútvonalnak köszönhetően. Az ötlet Ron Moore-tól származik (Battlestar Galactica), az abban fantáziát látó csatorna pedig az ABC, egyelőre még csak a forgatókönyv mondható biztosnak. Az ABC a Hangtown mellett egy másik western szériában is gondolkodik, ez pedig David Zabel-től (Vészhelyzet, Dark Angel) érkezhetne, a címe Gunslinger.