White Collar - pilot

Érdekes módon bár a USA Network sorozatfelhozatala teljesen korrektnek mondható, az eddigiek során egyik sorozatuk sem tudott még nézőssé válni. Ehhez talán a legközelebb a Burn Notice, illetve a Psych állt, de pár rész elteltével tőlük is búcsút vettem. A White Collar esetében viszont, ugyan csak a piloton vagyunk túl, jó esély van arra, hogy hosszútávon is lekösse majd a figyelmemet.

Főhősünk Neal Caffrey kétségtelenül mestere a szakmájának, az már más kérdés, hogy ha ezt valaki kóklerkedésből éri el, előbb-utóbb utoléri majd a törvény keze. Ez történik vele is, három évet kell lehúznia a börtönben, azonban mindössze pár héttel a szabadulása előtt megszökik, természetesen egy nő miatt - ki mint ez a helyzet is példázza, minden baj okozója (ez utóbbit nem kell teljesen komolyan venni). Egy megállapodásnak köszönhetően azonban sikerül kibújnia az újabb büntetés alól , melynek értelmében, az egykoron őt elkapó ügynökkel fog együtt dolgozni egy szélhámos kézre kerítésén. Amennyiben sikerrel járnak, a büntetéséből hátramaradt éveket FBI ügynökünk mellett kell eltöltenie tanácsadóként, természetesen bizonyos megkötésekkel.

Ahhoz, hogy működni tudjon a pilot és később majd a sorozat is, a legfontosabb tényező a két főszereplő közötti jó interakció volt. Ehhez elengedhetetlen a jó casting, valamint, hogy az írók jó dialógusokkal álljanak elő. Eddig ezen feltételeknek a kissé furcsán rövidíthető sorozat - WC magabiztosan megfelel. A szélhámos Neil szerepében Matt Bomer-t láthatjuk, aki legutóbb a Chuck-ban tűnt fel Bryce Larkin szerepében. Remekül hozza a könnyed, de mégis elegáns stílusú szélhámos figuráját, akinek könnyen elhisszük, hogy szakmája egyik legjobbja. Az FBI ügynököt a többek között a Carnivale-ból ismerős Tim DeKay alakítja, aki egyelőre ugyan kicsit merev, de szimpatikus karaktert hoz, és ami igazán fontos nem csak Neil-lel, hanem a feleségét alakító Tiffany Thiessen-nel is  jó párost alkotnak. Utóbbit öröm volt viszontlátni, igaz tőle elsőre talán kissé szokatlan ez a karakter, de eddig hiteles és jól helytáll ebben a szerepben is.

A nyomozás szállal nem volt különösebb problémám, persze kétségtelenül nem ezek voltak a pilot legélvezetesebb részei. Azért annyit hozzátéve, hogy az ügy megoldása ötletes volt, valamint Mark Sheppard-ot is jó volt viszontlátni egy vendégszereplés erejéig. A lényeg azonban a már említett karakterek közötti összhangon, a jól megírt párbeszádeken, valamint a hangulaton van, melyhez a new york-i látképek is sokát hozzátesznek.

Ejtsünk még szót a mellékszereplőkről is. Két FBI-s kolléga, a Las Vegas-ból ismerős Marsha Thomasson, valamint az ER-es Sharif Atkins is a csapat tagja, akik egyelőre eléggé sótlanok. Csüggesdésre azonaban semmi ok, mert Neil haverjának szerepében Willie Garson is feltűnik, valamint a második résztől már a Middleman-ből megismert Natalie Morales is csatlakozott a stábhoz. Utóbbi eredetileg csak vendégszereplő lett volna, de a készítők, látva alakítását, valamint a többi színésszel való jó összhangot állandó státuszt adtak neki. Amennyiben a pilotban látott szintet a továbbiakban is tudják majd hozni, biztosan a nézőjük maradok.

Értékelés:

Címkék: white collar